19 Март, 2017 21:15 9 540 22

Защо в Русия има толкова много престъпници?

  • затвор-
  • престъпници-
  • русия-
  • руснаци-
  • престъпление
Защо в Русия има толкова много престъпници? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Около 25 на сто от руснаците, предимно мъже, са били подложени поне веднъж в живота си на административно или наказателно преследване. И макар че от 2000 година насам броят на осъдените в Русия намалява, през 2016 страната е била на първо място в Евразия и на трето място в света по брой на затворниците - по 450 затворници на всеки 100 000 граждани. По данни на Международния център за изследване на затворите (ICPS) повече затворници на 100 000 души население е имало само на Сейшелските острови и в САЩ - съответно 770 и 709. За сравнение: в Германия например на 100 000 души се падат едва 76 лишени от свобода лица.

Над 2 милиона престъпления

През 2016 година в центровете за задържане, затворите и трудовите колонии са били задържани над 630 000 души. По данни на Федералната служба за изтърпяване на наказанията (ФСИН), почти половината присъди са били за срок между 3 и 10 години лишаване от свобода. Освен това 420 000 руснаци са изтърпявали наказания, които не предвиждат лишаване от свобода. И още цифри: през миналата година в Русия са били регистрирани над 2 милиона престъпления, като 450 000 от тях са били тежки и особено тежки. Разкрити са били над 1 милион престъпници.

"Високото ниво на престъпността е пряко свързано с репресивната политика на държавата", казва в тази връзка Олга Романова, председателка на фонда "Русь сидящая". "За следствието е важна отчетността. Ако през януари полицията е разкрила 90 престъпления, през февруари тя трябва да преизпълни плана и да разкрие например 100 престъпления. Тогава всички звена получават премии. А на съдиите им е "позволено" да произнасят несправедливи присъди или пък да получават подкупи, стига да са абсолютно лоялни към властта и безпрекословно да ѝ се подчиняват", добавя Романова. Според нея прокуратурата също не изпълнява своите функции. "Прокуратурата се е превърнала в "подлога" на съда, в орган без права и задължения, но с големи възможности за корупция", обяснява експертката и добавя, че заради несправедливи и отчасти незаконни присъди в затвора попадат и много невинни хора. "30 процента от всички затворници, а това са над 200 000 души годишно, са невинни и лежат в затвора поради съдебни грешки или немарливост. Тук изобщо не включвам затворниците, осъдени в рамките на поръчкови дела", казва експертката и споменава още една стряскаща цифра: през миналата година броят на руснаците, получили ефективни присъди за постинги в интернет, оскърбяващи нечии чувства, се е увеличил 16 пъти.

Какво се случва в руските килии?

"Но потресаващ е не толкова големият брой осъдени, колкото броят на рецидивите", казва Олга Романова. По данни на ФСИН, 85 процента от престъпленията се извършват от вече лежали в затвора хора. Според Олга Романова, много от осъдените за дребни престъпления попадат в затвора под влиянието на тежки престъпници и именно това е една от причините за нарастващия брой на рецидивите. "За да оцелее в затвора, за да получи една цигара, малко чай или късче хляб, човек е готов да изпълнява заповедите на тежки престъпници. И така самият той може да излезе от затвора като закоравял престъпник", посочва Романова.

И правозащитникът Пьотр Курянов е убеден, че репресивната машина работи с една цел: да сломи човека. Визирайки изтезанията и униженията в трудовата колония в Карелия, за които говори активистът Илдар Дадин, Курянов казва: "От руските трудови колонии и затвори излизат озлобени хора, които по време на излежаваната от тях присъда са били третирани едва ли не като роби. И когато излязат на свобода, тези хора "изпускат" всичко лошо, което им се е насъбрало", казва Курянов.

"Никаква помощ"

В края на 2016 години от местата за изтърпяване на наказания са били освободени 210 000 души. Всички тези хора трябва да бъдат ресоциализирани, но съответната програма просто не функционира, твърдят Романова и Курянов. По думите на Олга Романова, държавата отделя значителни суми за ресоциализиране, но "тези средства отиват в джоба на организации от типа на "Нощни вълци", "Офицери на Русия" и други подобни". Двамата експерти са единодушни, че парите за ресоциализиране се крадат. И затова нуждаещите се не получават никаква помощ. В полза на тази теза говори и статистиката: за последните десет години броят на насилствените престъпления, извършени от рецидивисти, е нараснал четири пъти.

Олга Романова обръща внимание и на този аспект на проблема: в затворите попадат хора в трудоспособна възраст, съсипват се семейства, намалява раждаемостта. "Но у нас хуманизмът се смята за слабост. И оттук идва общото озлобление. Това е затворен кръг", казва експертката и добавя, че Русия се е превърнала в страна на затворническата култура. "А когато дори президентът говори на жаргона на престъпниците, когато всички знаят какво означава "накисване в тоалетната" и се смеят, значи цялото общество е болно", заключава Романова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Русия ли?

    27 15 Отговор
    Страната на лъжите.
  • 3 Стига де

    35 14 Отговор
    Защо в България има толкова журналисти слуги ?

    Коментиран от #5

  • 4 onq s konq

    20 51 Отговор
    Искаме да ни управлява Путин!По-добре в руска тюрма,отколкото в еврогейска Европа.Слава Русии!
  • 5 libengazi

    26 14 Отговор

    До коментар #3 от "Стига де":

    Безспорно има много журналисти слуги, но в случая изложеното отговаря на реалната ситуация в Русия, а източника на статията е DW.

    Коментиран от #6

  • 6 кроко

    32 12 Отговор

    До коментар #5 от "libengazi":

    Дойче веле е без коментар, виж онази статия за честта - готови са да плюят дори по немската си чест, щом става въпрос за пари. И да, за пари става въпрос, либерастията е прикритие за икономически интереси, глобализация и диктат на големите фирми и корпорации.

    Колкот до написаното, пак се взимат едни голи цифри и се тълкуват както им е удобно - 24 процента от мъжете били подложени на административно или съдебно преследване. ОК, напил си се, влачиш се по улицата, вкарват те в ареста или в изтрезвителното и една административна глоба. И попадаш в статикмистиката и нагласистика на Дойче веле и либерастите. Някъде да видяхте сравнение между Русия и Германия по видове престъпления и процент спрямо населението? Не, но това не пречи да лепнет заглавието МНОГО ПРЕСТЪПНИЦИ В РУСИЯ.

    Коментиран от #8

  • 7 кроко

    29 11 Отговор
    Ааа, и тънко-тънко в статията искат да ни внушат че Нощните Вълци са обикновни крадци на средства по програми за ресоциализиране!!!

    Но отново не дават друга страна за сравнение - я дайте например Германия или някоя от ЕС да видим колко престъпления са извършени от рецидивисти. А колко от заловените за радикален ислям в страните от ЕС са влезнали в правия път, господа либерални педалчета? Значи и там някой краде пари за ресоциализиране, така ли? Може би дойче веле!!!
  • 8 onq s konq

    18 16 Отговор

    До коментар #6 от "кроко":

    Пише черно на бяло,че в Русия затворниците са 450 на 100000 души,в Германия-76 на 100000 души.Ти знаеш ли как се изчислява % изобщо?А след като не ти стига пипенцето че едното се дели на другото и се получава "процент",ЗА КАКВО ТИ Е ИЗОБЩО ТОВА,СЛЕД КАТО НЕ РАЗБИРАШ СМИСЪЛА МУ?И ти си взел да правиш "собствен анализ" с цел "разкрасяване " на Матушка Рус?!!Жалък си бречет,поне не се хаби напразно че ми късаш сърцето:)

    Коментиран от #19

  • 9 РЕАЛНО

    19 7 Отговор
    Много интересно мнение на ДВ...Значи ако мен ме глобят за неправилно пресичане-което си е просто административно нарушение--според ДВ вече съм престъпник!!!!!--след като се опитват това да ни внушат от ДВ,ясно се вижда че тази медия се занимава с манипулация...--а това че въпросната медия през последните 20 години изгуби ценз на сериозна медия и се прислони към жълтата преса говори и факта,че самите германци са и гласували много малък процент за доверие-на 38 място е.
  • 10 даммм 7777

    14 7 Отговор
    Прочетох до ...Прецедателката на фонда"Русь сидящая". Отам нататъка е ясно.Поредното НПО плюене.
  • 11 БОРЕМЕРОВ

    22 3 Отговор
    "Високото ниво на престъпността е пряко свързано с репресивната политика на държавата" - Абсолютни глупости - липсата на норми и наказаемост вади престъпниците на улицата - както в БГ
  • 12 БАЙ ГАН4О

    15 6 Отговор
    Пълни глупости,ако някой вярва на това значи е мноооого глупав
  • 13 Баш Путлераст

    6 17 Отговор
    Не е вярно, в Россия няма никаква престъпност!
    Моят идол товаришь Путлер, не би го позволил!
  • 14 бббббб

    13 3 Отговор
    А, в Америка няма!!!
  • 15 Киро

    13 15 Отговор
    Какво се очаква от една кална дупка, пълна с пияни крепостни селяни - да произвежда качествени хора ли??!

    Че нали ако хората имат акъл, ще прозрат как биват управлявани (грабени) от Путю и компания и ще ги изринат!

    Затова - давай им водка и изпростяване, говори им за войни и за "велики" глупости и те ще се радват и няма да виждат какви мизерници са.
    Същото, каквото се опитват да направят и в България някои "патриоти"!
  • 16 aaa

    8 4 Отговор
    Що не кажат в страната изградена от затворници (САЩ), колко затворници има? Както винаги някакви цифри без факти. "Подобряване на общественото мнение."

    Коментиран от #21

  • 17 истина една

    9 3 Отговор
    В голяма държава всичко има
  • 18 fakt

    1 0 Отговор
    a be ne e nujno nqkoi da ni kaje 4e rusiq e nai prestupnata durjava ..vseki vic i prikazka i vinagi kogato se govori za rusiq e svurzano s alkohol ....taka 4e ot piqni hora ako iskate da spazvat nqkakuv zakon...ok...zatova i razbiram rusofiliti v bulgaria...zashtotot i v bulgaria polojenieto ve4e ne e po razli4no...sigurno 80 procenta ot naroda ve4e pie na poraziq i na vsi4koto ot gore s tova se hvalqt...nie v bulgaria ne iskame zakoni iskame totalna anarhiq i vseki da si pravi kakvoto si iska..jenite ni stanaha k..vi i alkoholi4ki ...a mujete vzeha da stavat jeni....i vsi4ko tova si go priemame za normalno....kakvo pove4e da govorq po vuprosa.....kolkoto po bezmoralen ,zloben i prost narod sme..tolkova pove4e se gordeem s tova...vseki tuk mrazi q amerika q evropa q turciq...q makedoniq q gurciq...a be celta e neshto da mrazim ,,,zashtoto nie sme mnogio hubavi...:)
  • 19 Бат Саше

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Конче, вярно ли така се изчислява процент? Делиш и готово викаш... Ти нали буквите и препинателните знаци научи, къде и как се поставят, та сега и на проценти мина? Бате ти кроко е прав и е далеч по-умен от теб. Слушай, не спори!
  • 20 Аватар

    2 0 Отговор
    Защо не правите съчетае статистики при олимпиадите за медалите?
  • 21 Некой си

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "aaa":

    Ами казано е. В САЩ са много повече! 709 на хил. в САЩ срещу 450 на хил. в Русия. По интересно е колко са у нас ,където за убийство дават условно, освен ако не е на котка разбира се щото тогава се лежи ефектовно.
  • 22 НИКОЛАЙ

    0 1 Отговор
    НЕ БЕШЕ ЛИ ПО-ДОБРЕ ПРОСТО ДА ПРЕВЕДЕТЕ СТАТИЯТА В "НОВАЯ ГАЗЕТА " ?