2 Април, 2017 09:37 8 068 6

България откри училище в Абу Даби

  • училище-
  • българия-
  • абу даби
България откри училище в Абу Даби - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 4 ноември 2016 г. в 9 часа в Абу Даби заби камбана. Нейният звън призова малки ученици да влязат в класните стаи, за да чуят благозвучността на българския език, да научат нашата история и култура. Началото е трудно и за преподаватели, и за родители. Гонени от всякъде, непризнати от никого, българите остават силни и обединени заради това, което носят в сърцата си – любовта към България и желанието им съкровеното чувство да се предаде на техните наследници. На 28 март 2017 г. българското училище в Абу Даби официално е одобрено от Министерството на образованието в София. Историята на училище „Камбана“ в Абу Даби разказва специално за Факти.бг нейният основател и директор Мария де Брабандере.

Г-жо де Брабандере, честито да е новото българско училище! Как се създава училище в арабска страна?

Благодаря. Дай, Боже! С огромно желание, упоритост, пробивност, последователност и адаптивност към законодателството на две абсолютно различни държави – България и Обединените арабски емирства. Наред с всичко това поставям и съпричастността на много важни хора. Без доверието и подкрепата на Генералния консул на България в Дубай Богдан Коларов делото беше обречено. С професионалното съдействие и подкрепа на Керка Андонова, държавен експерт в дирекция „Организация, контрол и инспектиране” в Министерство на образованието и науката, вървяхме в правилната посока стъпка по стъпка. Анриета Драганова, първият директор на българското училище в Дубай, настоящ преподавател в George Washington University, начерта схемата, по която да тръгнем. Валерий Мирчев, собственик на Amadeus Music Institute, ни подаде ръка, в момент, когато нямаше законова алтернатива да продължим да развиваме дейност.

България откри училище в Абу Даби
Първото събиране на българите от Абу Даби се проведе на 6 октомври 2016 г. във Vertigo Cafe Lounge, когато се взе решение да се основе училището

Много българи, които предпочитат да останат в сянка, ни съветваха и съдействаха в най-трудните моменти. Всъщност, всичко казано дотук, би било без никакво значение, ако не бяха най-важните участници в организацията на училището – родителите. Тяхното желание, последователност и безрезервна помощ са в основата на успеха.

Прозвуча сякаш сте доволна от взаимоотношенията си с българските институции.

Да, контактите ми с генералното консулство в Дубай и Министерството на образованието и науката, бяха плодотворни. Нещо повече, смятам, че и генералният ни консул Богдан Коларов, и г-жа Андонова прибавиха към професионализма си и немалка доза солидарност и лична подкрепа. Благородната кауза беше изведена до успешен старт именно заради общото желание. Успяхме да отворим българско училище в Абу Даби.

България откри училище в Абу Даби

А що се отнася до институциите в ОАЕ?

Личното отношение и персоналната ангажираност помогна и там. Местните администратори са много вежливи и услужливи, доколкото им стигат възможностите и познанията. Законодателството в Абу Даби ни постави много условия и ограничения, които трябваше да адаптираме към изискванията на българското министерство на образованието.

Какво представлява училището в Абу Даби?

Всеки петък, в първия почивен ден от уикенда в ОАЕ, в 9:30 ч., започват занятия на четири класа по български език, литература, география, история на България. Децата са различни – и от български, и от смесени семейства. Налага се да сме адаптивни в програмата и в интерпретацията на някои текстове. Например, когато говорим за родината, за някои деца отечеството не е България. Главната цел, която сме си поставили, е да съхраним, развием и трайно да заложим любовта към българския език и култура във всички наши ученици, независимо от техния ген. Много съм радостна, че вече имаме и чужденци – цели семейства, които с голямо желание идват на училище, за да научат български език.

България откри училище в Абу Даби

В момент, когато в България затварят училища, навън се откриват. Звучи някак възрожденско...

Мога само да изкажа съжаление, ако това се случва в България. Завършила съм българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, изчела съм възрожденската литература, запознавала съм се с житие и битие на достойните българи, известни като будители от онова време. Сега ги разбирам. Има нещо сакрално, вдъхновяващо и окриляващо в откриването на училище, в разпространяването на знанието, в допира с мощния български дух и култура. Неслучайно тук, в ОАЕ, в една изключително развита страна, най-големите инвестиции и усилия на държавата са в образованието и здравеопазването. Тук залагат много на знанието.

България откри училище в Абу Даби

Говори се, че българите в чужбина не са задружни и не си помагат. Вярно ли е това за Абу Даби?

Българската общност в Абу Даби е много силна. Създадени са няколко фейсбук групи, където всеки, който търси помощ – намира. Няма голям празник, който да не се чества грандиозно. Доброволци се нагърбват с нелеката задача да организират Коледа, Великден, Трети март, баба Марта. Ние тук, в Абу Даби, си нямаме никого – нито посолство, което да ни домакинства или организира, нито църква, нито някаква организация, под чието крило да се наместим. Въпреки това, високият дух е налице, хора с голямо желание и хъс – също.

България откри училище в Абу Даби

Да разбирам ли, че неделното училище в Абу Даби е първата официална българска организация?

Така излиза. Вече организирахме тържество по случай националния ни празник 3-ти март. Баба Марта дойде чак от България да завърже мартенички на децата в училище „Камбана“. Българи от цялото емирство дойдоха на празника. Даже от Шаржа пристигна едно мило семейство. Беше много красиво празненство.

Получавате ли заплата за безценния труд, който полагате?

От миналия октомври започнахме организацията на училището, в началото на ноември м.г. започнахме учебни занятия. Вече сме четирима учители. Никой не е взел и стотинка заплата. Но пък сме много щедро наградени с успеха на начинанието, с познанията на децата и светлината в очите им. Честно казвам, най-голямото удовлетворение за нас, които отдадохме енергията си в съграждането на училището „Камбана“ е, когато чуем отклик от дете от смесено семейство след първата среща с деца и учители: „Мамо, българите са много хубави хора и българският език е много хубав. Искам да го науча...“ Какво повече...

И все пак се изисква някакво финансиране...

Към момента музикалната академия ни е приютила напълно безвъзмездно. Семейство Мунем дари 15 учебника по родинознание. Тодор Тодоров, собственик на българското кафене в Абу Даби, за известно време беше също доброволен домакин на занятията. Събрали сме от родителите еднократна такса за някои спешни немалки разплащания, които се налагаше да направим във връзка с регистрацията. Родителският съвет ще реши в края на годината как да бъде разпределен остатъкът в касата на училището. Догодина, живот и здраве, ще получим субсидия от Министерството на образованието и науката.

Хвалите много българската общност в Абу Даби. Чак не е за вярване.

Тук е част от цвета на България. Сънародниците, с които късметът ме събра толкова далеч от родината, са успели, щастливи, много коректни хора. Лесно и приятно се работи с тях. Всеки един от тях носи бляскава индивидуалност, която привлича и респектира. Разбира се, има и такива, които препречват пътя ни. Те пък ни стимулират и ни държат в напрежение, за да избираме и правим правилните ходове към успешното начало. Всички накуп успяхме да създадем българско училище в столицата на тази прекрасна арабска страна.

Отдясно наляво: Генералният консул на България в Дубай Богдан Коларов, Мария де Брабандере, директор на училище „Камбана“ и Валерий Мирчев, собственик на Amadeus Music Institute


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атанасов

    10 1 Отговор
    Браво!!!
  • 2 alfist

    7 3 Отговор
    Това е Мария Минкова, която преди години пишеше уникални статии във вестник Автопазар . Браво поздравления и комплименти зa доброто дело !
  • 3 кучето шаро

    1 1 Отговор
    Това го откриха преди половин година !
  • 4 Пламен Гълъбов

    2 0 Отговор
    Има нещо вярно в популярното мнение за българите в чужбина (а и не само там :), но хубавото е че отделни ентусиазирани личности и малки групи последователи, успяват да постигнат невъзможното и да поддържат огъня жив! Успех на училището в Абу Даби!
    А първата официално регистрирана в ОАЕ българска организация е Българският Бизнес Съвет (ББС) открит преди точно десет години (април 2007) в Търговската Камара на Дубай, в присъствието на представители на българската общност, търговската палата, консулството на Република България (консул Милен Керемедчиев) и с одобрението на правителя на Дубай.
    Видео от събитието тук: https://youtu.be/zXkH3vfoCDE
  • 5 Грета

    5 0 Отговор
    Благословени, да сте мили хора !
  • 6 Симона

    0 0 Отговор
    Браво! Само така и напред!