Last news in Fakti

9 Април, 2017 08:00 4 514 4

Дали историята с ядреното оръжие ще се повтори и със Северна Корея?

  • история-
  • оръжие-
  • северна корея

Kлючовата среща между Доналд Тръмп и Си Дзинпин

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е на Майкъл Мандълблаум за Project Syndicate.

Майкъл Мандълблаум е професор по американска външна политика в университета „Джон Хопкинс“. Автор е на книгата „Америка и света в ерата след Студената война“.

Докато китайският президент Си Дзинпин провежда първата си официална среща с президента на САЩ Доналд Тръмп във Флорида, една от темите на разговора им неизменно ще бъде фокусирана върху Северна Корея. Въпреки продължилите с десетилетия преговори, ядрената програма на страната тласка света към стратегически вододел. Той прилича на ситуацията преди 60 години, когато и САЩ, и Русия се изправиха един срещу друг в Европа.

САЩ и техните съюзници успешно излязоха от предизвикателството в Европа, без да се стига до война. За да се постигне това и сега, Тръмп неизменно ще трябва да убеди Си да предприеме различна политика спрямо Северна Корея.

При противоборството между САЩ и СССР след Втората световна война, всеки имаше начин, да възпира другия. Смяташе се, че СССР има широко предимство при неядрените сили, което може да бъде използвано за покоряване на Западна Европа. В същото време САЩ с ядрената си мощ можеше да извърши ядрен удар от Европа до руската територия.

През 1957 г. пък стана ясно, че СССР ще може да отправи ядрен удар срещу континенталната част на САЩ, което постави под въпрос американския метод за възпиране. Америка и нейните съюзници имаха четири възможни решения на този проблем: присвояване, отбрана, полиферация и възпиране.

Превантивно нападение на ядрените сили на СССР можеше да доведе до Трета световна война с недобри перспективи. САЩ се отказаха и от тактиката на защита, заради нарастващия ядрен арсенал на Съветския съюз и трудностите по отклоняване на всеки снаряд.

Другият вариант беше снабдяването с ядрено оръжие на потенциално застрашени страни, които можеха да го използват за защита. Френският президент Шарл дьо Гол се позова на тази логика, за да оправдае ядрената програма на страната си. В същото време Франция имаше и други причини да се присъедини към ядрения клуб. Западна Германия също се нуждаеше от такова оръжие. Като се има в предвид историята на Германия през 20-ти век най-малко германците желаеха подобен резултат.

Така САЩ решиха да засилят своята политика на възпиране в Европа, посочвайки, че защитават своите съюзници, макар и рискувайки атака на своя територия. САЩ обясниха, че разполагане на ядрени оръжия в Европа и разполагане на войски на германската фронтова линия с това, че всяка комунистическа атака би предизвикала участието на САЩ. Тази тактика сработи, като СССР никога не предприе атака срещу Запада.

Шест дсетилетия по-късно виждаме подобно предизвикателство на Корейския полуостров. След края на Корейската война през 1953 г.., американското военно присъствие, помага да се възпре севернокорейска атака на юг, а комунистическия Север сплашва с големите си артилерийски части по демилитаризираната зона, които могат да унищожат Сеул.

Северна Корея обръща този баланс със своето ядрено оръжие. Страната разработва балистични ракети за далекобойни атаки. Така САЩ се изправят отново пред въпроса, дали биха жертвали Лос Анджелис, за да защитят Сеул? САЩ и техните съюзници имат същите четири опции, каквито НАТО имаше преди 60 години.

Те могат да приемат севернокорейските ракети, позовавайки се на възпиране. Така съдбата на милиони ще зависи от решенията на диктатора Ким Чен–ун. Един диктатор с вкус към гротескни екзекуции на членове на своето семейство и свои приближени.

В миналото подобно решение би изглеждало неприемливо за експертите по национална сигурност. През юни 2006 г. Уилям Пери, който е бивш министър на отбраната и бъдещият такъв Аштън Картър твърдяха, че ако Северна Корея се оборудва с ракети, способни да унищожат САЩ, Вашингтон трябва да нападне пръв.

При подобно статукво атаката срещу ядрения арсенал на Севера би носила огромен риск. Такава атака вероятно би предизвикала втора корейска война. Северът със сигурност ще загуби, а режимът ще падне. Това обаче няма да стане, преди да бъдат нанесени сериозни поражения на Южна Корея и вероятно на Япония.

САЩ вече започнаха да разполагат системи за ракетна отбрана, надявайки се да противодействат на атаки с малък обхват. Такъв вариант също носи големи рискове. Докато севернокорейския ядрен арсенал расте, ефективността на ракетната отбрана ще намалее. Дори един ядрен взрив в САЩ, Южна Корея и Япония би бил истинска катастрофа.

Ако страните от Източна Азия се усъмнят в ангажимента на САЩ за тяхната защита и скептицизма на Тръмп към американските съюзи, биха могли да изградят свои ядрени арсенали, както направи Франция. Южна Корея, Япония и Тайван със сигурност могат да направят това доста бързо.

За разлика от Европа при Студената война, в Азия ще има няколко ядрени сили, а не само две. На някои от тях ще им липсва възможността да абсорбират ядрен удар и все още да са способни да нанесат поражения. При липса на такъв фактор една държава ще има много по-голям стимул да атакува първа, ако се опасява, че може да бъде нападната.

На този етап нито един от четирите възможни варианта за преодоляване на кризата не вдъхва доверие. Има обаче един важен фактор. Реално Китай може да окаже силно въздействие на източника на ядрена заплаха.

Почти цялата храна и гориво за Севера идват от Китай. Въпреки, че се противопоставя на корейската ядрена програма, китайското правителство все още се въздържа от оказването на натиск. Китайците се опасяват повече от падането на режима Ким, което ще предизвика вълна от бежанци към тяхната граница. Също така може да създаде един силен и нежелан враг на тяхна територия, а именно една единна Корея, свързана със САЩ.

Фаворизирането на моментното статукво на Корейския полуостров от страна на Китай, приемащо ядреното въоръжение на Северна Корея, може да крие рискове. Китай може да се окаже заобиколен от въоръжени с ядрено оръжие неприятелски настроени държави или с война по границите.

Тръмп трябва да подчертае тези факти пред Си. Той трябва да разбере, че най-малката ядрена провокация на Северна Корея ще направи региона много по-опасен, дори за Китай.

Всички говорят и никой не прави нищо що се отнася до Северна Корея, но това не бива да продължава. Иначе последствията може да са дългосрочни.

Превод: Росен Стойчев

Copyright: Project Sindycate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ААА

    17 8 Отговор
    Някои от нещата описани в статията са верни, но основното се заобикаля. Русия и Китай няма да променят нищо повече от това което е Сев. Корея сега, или ще е козметично. Сев. Кор. играе ролята на лудия с детонатора, или на безмозъчният питбул който се хвърля смело напред , без да мисли колко голям е неговият противник , или какви щети може да понесе, важно е да захапе , и да стисне зъби. При това положение пострадалият , се мъчи да се откопчи от питбула , съсредоточава се в спасението си от него, а не към главният виновник собственика на питбула. Собственика категорично отрича да има нещо общо с кучето, въпреки че го храни и въоръжава, и твърди че това е просто зло улично куче. Или иначе казано, при едно много сериозно сговнясване, Ким може просто да прати само две подводници натъпкани с ядрено оръжие ,едната пред Лос Ажелис, другата пред Филаделфия и да ги взриви и двата водни стълба да се срещнат в централните щати. А ответният удар да е по малката и незначителна Сев. Кор. Защото както казахме Китай и Русия ужким нямат нищо общо , и не трябва да бъдат нападани. Ще съчувстват ,ще предлагат помощ ,и ще обвиняват лудият Ким. За щастие на американците това им е пределно ясно, и слава Богу ,за сега действа като една от защитните стратегии на Рус. и Кит. , подобно на ядрените триади. За това и САЩ се опитват да решат проблема с умерен натиск и повече дипломатичност.
  • 2 гостът

    18 4 Отговор
    И Тръмп е болен мозък,но да внимава,че малкото човече е доста по опасно и ще помете корейския полуостров и не само.Няма да пусне аванта на тоя.
  • 3 АРБИТЪР

    3 11 Отговор
    Некой трябва да го озапти , това пале че насажда допълнитени усложнения на световния мир и спокойствие. Лудите некъкси , се удвоиха , и не нужно да разклатятсветовния ред. О време лечение .
  • 4 Morgoth

    2 1 Отговор
    Една е стойността на възпирането когато е заложен живота на всички, друга когато е заложен само този на корейците. Ако САЩ видят опасност за себе си от ядрената програма на Северна Корея ще я засипят с всичко с което смятат за необходимо, включително и ядрени бомби.
    За сега обаче корейци имат доста ментеливи бомби и още по ментеливи ракети. Но и не им трябват по-добри - те няма да стрелят по САЩ, а по Южна Корея.