Last news in Fakti

22 Ноември, 2011 15:30 2 703 0

Методи Андреев: Разкрихме досиета в църквата, но трябва лустрация

  • досиета-
  • дс-
  • щази-
  • църква-
  • методи андреев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Г-н Андреев, „Шпигел“ съобщи, че ЩАЗИ е следяла дори и сегашния папа Бенедикт XVI. Докъде се простира манията за следене на бившия комунистически режим в църковния клир? Нужно ли е по-подробно изследване на проблема?

Вие чукате на отворена врата. Kомисията по досиета, която оглавявах, най-първото, което направи, е да отвори досиетата на Българската православна църква. Тогава стана ясно, че нашите попове не са никакви божи служители. На кого служат те става ясно, ако само си припомним за случаите за избор на архонти.

С отварянето на досиетата станаха ясни някои зависимости в миналото, които се наблюдават и сега.

 

Това обаче не доведе до покаяние в нашата църква? Какво трябва да направи обществото?

Комисията трябва да предостави на обществото цялата информация за висшия клир. Естествено от това нищо няма да произтече. Всеки ще започне да се оправдава било, че не знаел или пък се гордеел със своята дейност.

Общественият интерес трябва да бъде задоволен, защото това все още е значима тема. Трябва да се покаже през изминалите десетилетия църквата ни от какви личности е била ръководена. Църквата ни не е била православна.

 

Достатъчно решително ли е правителството на ГЕРБ във волята си да разкрие цялата истина за тайните служби на комунизма?

Правителството на ГЕРБ има две големи заслуги, които няма как да му бъдат отречени. Първата е, че не спря дейността на комисията по досиета.

Втората е, че въпреки кризата и липсата на пари, комисията и тази година има сравнително добър бюджет. ГЕРБ не притиска комисията, тя да не си върши работата.

В същото време правителството на ГЕРБ има доста противоречиво отношение към хората, които са били агенти или са сътрудничили на тайните служби. Не може едни ченгета да са добри, а другите – лоши. ГЕРБ не трябва да толерират определи лица, защото са членове на партията.

 

Какво трябва да се направи?

За съжаление в България няма лустрационни закони. Моето мнение е, че България е на този хал, защото през изминалите години нямахме принципна политика на декомунизация. Това позволи на хора с агентурно минало и специално на офицерите от Държавна сигурност да създадат една друга държава – държавата на мафията. Тя си има своите върхове – олигарсите, своите министри, депутати и тайни общества.

Нужна ни е лустрация, макар и закъсняла, но в името на справедливостта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА