Last news in Fakti

10 Април, 2017 08:00 3 728 9

Руслан Трад: Сирия и химическото оръжие

  • сирия-
  • удар-
  • асад
Руслан Трад: Сирия и химическото оръжие - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много хора са изненадани защо се извършва химическа атака в момента. Даже Дойче веле пуснаха статия с този въпрос. Щеше да е изненадващо за някой, който следи изкъсо Сирия, само ако беше една атака. Но атаките от този тип никога не са били единичен случай в сирийската гражданска война - просто тази Хан Шейхун стана видима в медиите. Подобни нападения, заедно със систематичните бомбардировки, са част от средствата на войната.

Какво установява общото разследване на Организацията за забрана на химическите оръжия и ООН за химическите атаки в Сирия?

На 21 октомври 2016 е публикуван четвъртият доклад съгласно предписанията на резолюция 2235 на Съвета за сигурност от 7 август 2015. Според него между 2014 и 2015 сирийският режим е отговорен за 3 химически атаки и една от Ислямска държава.

На 13 февруари 2017 е публикуван пети доклад. В него се посочва, че между четвъртия и петия доклад са извършени 23 атаки, а само между януари 2017 и 4 април 2017 са извършени 9 химически атаки от сирийската армия в Дамаск, Идлиб и Хама. Общо нарушенията на резолюции на ООН от страна на сирийското правителство са 167. Могат да се конкурират по този показател само с Израел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    28 5 Отговор
    Е добре, да приемем че са извършили атаки с хим. оръжие, да забравим че Асад 2013 го е унищожил/предал пред междунарона комисия и американците са се подписали. Да приемем че е възможно едни да оцелеят след атака със зарин а други да не оцелеят както в последния случай. Да приемем всичи апсурди твърдения! Ама щом от разтояние можете да правите такива доклади и да доказвате че Асад е отговорен за това или онова, кажете направо къде си държи хим. оръжия и му ги унищожете... не е ли най-логичното това?

    Коментиран от #3

  • 2 хорхе

    2 7 Отговор
    Няма да предоставят никакви доказателства на извършителите, докато не се стигне до международен съд.

    Коментиран от #4

  • 3 Morgoth

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "кроко":

    Ако наистина ги има няма как да ги намерят, защото надали са много и са добре скрити. А може и Русия да му ги достави по всяко време. Няма как да се разбере истината, защото в Сирия няма нито един независим и достоверен източник на информация. От там излиза само пропагандата на различните страни в конфликта.
    Все пак това използване на зарин е нелогично - ако го правят би трябвало да е в много изолирани местности, където няма цивилни, а само бунтовници и от където не може да изтече информация. Дори да приемем, че ООН са прави и Асад ползва химически оръжия то точно в този случай съм склонен да вярвам, че е постановка на бунтовниците за да дадат повод на САЩ да влязат като страна във войната.

    Коментиран от #6

  • 4 кроко

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "хорхе":

    Първо трябва да има разследване, и тогава евентуално съд. А не всички соросиди - медии, тролове, политици и анализатори, в хор да заграчат "Асад е виновен". Това не е доказателство за вината му.
  • 5 Бате Цецо

    24 1 Отговор
    И защо никой не наказва Израел за военните престъпления?
  • 6 кроко

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Morgoth":

    Ми, по принцип е така, ама на приказки като ги слушаш знаят всичко още като си го помислиш, така че би трябвало да знаят и къде му е оръжието, щом са толкова велики!
  • 7 Мими

    4 5 Отговор
    Изрел никога не е ползвала химическо оръжие Цецо

    Коментиран от #8, #9

  • 8 USAIZRAEL

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мими":

    Те цивилизовано си трепят хора, което не се наказва!
  • 9 газаджия

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мими":

    Евреите имат един мохабет:"По добре руснаците да ти спрат газа, отколкото немците да ти го пуснат"