Last news in Fakti

12 Април, 2017 07:45 8 141 16

Бомба със закъснител в задния двор на Путин

  • стокхолм-
  • владимир путин-
  • русия-
  • атентат-
  • санкт петербург

Атентатът в Санкт Петербург е част от поредица, която носи още неприятни въпроси

Бомба със закъснител в задния двор на Путин - 1
Снимки: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Терористичните нападения на територията на Руската федерация не са нещо ново и едва ли ще престанат в близко бъдеще. Въпреки че успя да се изправи на краката си в последните години и да възвърне позиции на международната сцена, Русия очевидно не може да се справи с проблемите в собствения си двор.

В последните години нападения имаше по цялата територия на страната. Всяко от тях беше различно от останалите, обща остана единствено официалната позиция на Москва. Действията на Кремъл в подобни ситуации винаги са били твърде различни от позицията на другия център в световната политика. Докато Белият дом прати армия от камери и микрофони пред Световния търговски център, Пентагона и в Бостън, руските управляващи обикновено хлопва” всички врати и прозорци и се ограничават с изявления в телеграфен стил.

Пореден епизод в един трагичен сериал - атетатор самоубиец се взривява в метрото на Санкт Петербург. Загиват 13 души, а десетки са ранени - 03.04.2017 г.

Подобен стил на поведение не е новост. Той се повтаря от много време, без значение дали става дума за инцидент на железопътни релси, във въздуха, в метрото, на вода или под нейната повърхност. В други ситуации последователността на Кремъл би трябвало да предизвиква овации, но светът в момента е особено чувствителен по темата тероризъм и действията на управляващите в Москва само й печелят нови критици. Въпросът наистина е изцяло в сферата на вътрешните работи, но когато нещо подобно се случи на територията на страна като Русия, светът най-малкото има правото да се притесни.

Владимир Путин слуша докладите на шефовете на Федералната служба за безопасност по време на извънредна среща в централата на ФСБ в Санкт Петербург - 03.04.2017 г.

Експлозията в метрото на Санкт Петербург е част от поредица, която продължава да носи след себе си камара от въпроси. Нападението предизвика нещо повече от транспортен колапс и паника въпреки усилията на Кремъл това да не се случи. За пореден път стана ясно, че Русия е изключително слабо защитена срещу диверсанти, както обичат да наричат терористите местните медии.

Метрото на Санкт Петербург е привлекателна, а оказа се и лесна цел за бомбен тероризъм. За съжаление желаещи не липсват - 04.04.2017 г.

Експлозиите няма как да не тревожат Кремъл. Те са организирани така, че с минимални разходи да нанасят максимални щети. Най-страшното е, че може да не става дума за единични нападения, а за началото на серия.

Реакцията на Кремъл след бомбените експлозии беше повече от очаквана. Първото, което веднага направи впечатление, е мълчанието на президента. При всеки терористичен акт, Владимир Путин, който иначе редовно демонстрира мъжество гол до кръста в сибирска река или в кабината на боен изтребител, упорито отказва да говори.

Путин мълча през цялото време, докато траеше кризата в театъра "Норд-Ост", през цялото време на трагедията в Беслан, при ужаса в Невския експрес и на "Домодедово“. Бомба със закъснител в задния двор на Путин

Когато преди кризата с училището бяха взривени два самолета, властта разказваше, че машините паднали сами. Друг факт, който прави лоша реклама на държавното ръководство, е поредното умишлено объркване относно броя на жертвите.

Експлозията в родния град на Путин е първият голям терористичен акт в Русия напоследък. До момента се смяташе, че властите са успели да нанесат силен удар срещу враговете и са ваксинирани срещу терористичната вълна, която залива Западна Европа. Атентатът в метрото обаче изглежда е нов пробив в антитерористичната отбрана, организирана от Кремъл. Железниците в Русия се очертават като твърде уязвими и ударът сега може да се смята за стратегически, защото на Санкт Петербург бяха върнати частично функциите на столица.

Бомбата отвори поредната страница в цяла поредица подобни атаки в Русия. Бомба със закъснител в задния двор на Путин

След всяко събитие от този род, особено ако се е случило в един от двата най-големи града, политици и експерти се мъчат да разберат причините за станалото. И не на последно място дали може да се вярва на властите, които отново изявиха желание да издирят и накажат виновниците. И така до следващата бомба.

Путин отдавна няма особени проблеми във вътрешнополитически план. Липса на алтернатива в Кремъл, беззъба опозиция и всеобщото одобрение на преобладаващата част на сънародниците му са част от картината. Безоблачното родно небе позволи на Путин да насочи усилията си изцяло в международен план.

В последните месеци Владимир Владимирович реализира сериозна дипломатическа активност. Черешката на тортата беше в Сирия. Русия се намеси бързо, точно и в най-подходящия момент през есента на 2015 г.. И едва ли някой има сериозни аргументи срещу твърдението, че Москва постигна почти на 100% целите си в полуразрушената страна.

Сирийската инвазия отбеляза върха на четворно външнополитическо постижение за Русия и лично за Путин. Москва си извоюва обратно водеща роля в Близкия изток, показа на света, че има сили да овладее критична ситуация, европейските съседи сериозно се пропукват, а за капак положението в Украйна се заплете. Казано най-общо – Путин си върна инициативата и вниманието на света, видя шанс и агресивно се възползва от него.

Президентът Владимир Путин поднася цветя край спирката на метрото на Технологичния институт в памет на жертвите от атентата - Санкт Петербург, 03.04.2017 г.

Славата обаче винаги е имала своята висока цена. В момента Русия може да се похвали с много врагове. Москва участва в две глобални войни зад граница - в Украйна и в Сирия. Не е приключила окончателно и антитерористичната операция в Северен Кавказ. Невъзможно е да се посочи, без реални доказателства, откъде точно е дошъл ударът в метрото, но е ясно, че Русия е реална мишена.

Приоритетната версия е ясна - радикалните ислямисти, коити таят доста гняв и претенции към Москва. Те вече си отмъстиха за бомбардировките в Сирия, взривявайки пътнически самолет през октомври 2015 г. над Синайския полуостров. Не бива да забравяме и за ислямистката нелегална мрежа в Кавказ. А тя включва граждани на Руската федерация, които могат свободно да се движат из цялата страна.

Свалени знамена в памет на невинните жертви на атентата в метрото - Санкт Петербург, 04.04.2017 г.

Проблемът пред Путин обаче може да се окаже много по-сериозен, ако се окаже, че нападението е свързано с антиправителствените протести в Москва преди 10 дни. Някои анализатори вече твърдят, че събитията в Санкт Петербург са били "съгласувани" с цел да се "дестабилизира обстановката в Русия“ преди президентските избори догодина. Тоест, говорим за нова мащабна антируска конспирация, което звучи нелогично, но е и невъзможно.

Най-важното в случая е, че събитията отново напомнят на Москва, че пред тероризма всички са равни. Припомнят на руснаците, че живеят в страна, където терористичната опасност, уви, е все така актуална. Странно е как въпреки всички проблеми Русия изглежда политически стабилна, дори забележително стабилна страна. За Москва изглежда фактори като цената на петрола играят много по-важна роля.

Бомба със закъснител в задния двор на Путин

Проблемът пред Кремъл е, че шумните убийства, които биха вълнували всяка държава месеци наред, на територията на Федерацията вече са често срещано явление. Това може да предизвика непредвидени последици за управляващите в Кремъл. Властта и обществото в Русия на практика продължават да крачат по тънкия лед на една несъществуваща стабилност. В мирно време всяко убийство е новина, а по време на война – само статистика. В Русия смъртта отдавна е във втората графа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    44 17 Отговор
    То в САЩ нямат расизъм и нямат убийства постоянно.Нямат затвори и любовта и щастието витае постоянно .

    Коментиран от #3

  • 2 начо

    32 2 Отговор
    заглавието кърти мивки
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пеньо

    18 44 Отговор
    Джуджето е напълно неспособно да защити руснаците от тероризма. Усилията му са насочени към собственото политическо оцеляване на всяка цена, а живота на руснаците е оценил на 15 000 евро на човек.

    Коментиран от #6, #10, #11

  • 5 кроко

    36 13 Отговор
    Тука някой глупак си изсмукал от пръстите поводи за плюе пак по Путин и Рисия: що властите мълчали - не че мълчат, ами не се правят на палячовци като някои други; обещали да ги накажат, ама не обещали повече да не допускат подони неща - а палячовците като обещават повече никога да не се случват такива атентати, какво....?; имало паника и транспортен колапс в Санкт Петербург - лъжа.

    И за капак се опитват да ни внушат че някои неща, като убийствата, арестите и атентатите в Русия са взаимносвързани и едва ли не дело на Путин за да оправдае или замаскира едни действия с други действия.
  • 6 кон

    11 9 Отговор

    До коментар #4 от "Пеньо":

    Пеньо, не се пени, в любимия ти Кравеланд всеки ден изпушва по някой , вади автомата и стреля на месо, преливащ от добри чувства към живота ,който живее. А по отношение на тероризма имат голямо предимство- океана ги пази. И забраната за достъп на мюсулмани. За разлика от Европа ,където широко сме отворили...... врати! Промита кратуна!!!
  • 7 Гост

    16 8 Отговор
    Уважаеми ,защо толкова обичате Русия ,а мразите САЩ.Погледнато реално многото емигранти от България са в мразеният от вас САЩ и не по малко презираната от вас "еврогейска" общност, но в Русия към която нормален човек ,обичащ Родината си може да изпитва признателност за помоща за освобождението ни от Турция ,но не и да я предпочита пред Родината си, и да се пали толкова.
  • 8 ХАСАН

    4 14 Отговор
    До гост--" освобожление от Турция"- правиш провокации!! Войната беше между Османската империя и Руската империя-учи си историята
  • 9 до Хасан

    18 0 Отговор
    Освобождение исках да напиша ,но не от робство защото никога не съм се чувствал роб ,а и мойте предци не са били роби ,а горди българи.Затова нито САЩ ,нито Русия са по важни от България.

    Коментиран от #12, #13

  • 10 Оптимус

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пеньо":

    Никой не може да те защити напълно срещу тероризма. Ако наистина искат да те убият, все ще се намери начин. Няма непробиваема охрана. Има обаче един въпрос? От какво естество е тероризма? Например джихадистите трепят, за да всяват страх и да налагат световна фалиэатска шериатска диктатура. Има взривове организирани от опозиционни кръгове, за да свалят властта. Има взривове направени и от маниаци радикали без някой да им поръча. Има инсценировки - взрива е за конкретен човек в обекта, а останалите са просто блез значение за терориста-те. Има дори актове организирани от силите на власт, за да създадат паника, за да наложат диктатура, каквото правеие Адолф, каквато чистка приложи и Реджеп, каквито игри има навред по света. Има актове организирани дори от контратерористични органи, за да си оправдаят съществуването при съкращения по света.. Има актове дори вътре в самите агенции, за да се отстрани човек и да сес мени с друг. така, че не може да се обобщи за тероризма, но винаги го е имало от край времена и до сега. А тук малко ли е? Всеки ден по някой човечец невинен бит пребит ограбен убит, и то не един? Апропо, това за "ГРАДИТЕЛИТЕ" на България не е тероризъм, а битова престъпноснт? Сякаш има разлика? Умрелите не делят на битона или религиозна или интригантска...все са умрели.
  • 11 Оптимус

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пеньо":

    Дори напоследък някоолко човека пробиха охраната на Белия дом в САЩ, нищо че не са терористи. което показва, че непробиваема охрана няма. но повечето терористични актове са от наемници. Малко са от маниаци радикали. Имаи вътрешнокръгови чистки навред. Има и поради всяване на страх от властта... Има и случайни от маниаци но без нареждане. Има много причини за терористични актове. Затова е много важно всеки отделен да се разбере защо го има?! Не можеш да кажеш, че всички са еднакви... Например, обгазяването в Сирия или е инстецинорвка за снимки като повод за оплюване и война с Асад или е взривен случайно оръжеен склад и при наличие на БОВ вътре или може би е изстрелян от пратеник терорист, за да се създаде прецедент? няма причина Асад да пуска Зарин в цивилен сирийски град, дори и над сграда с терористи - една бомба ще му свърши работа...каквато вероятно е взривила не един БОВ из улиците на Сирия...А повода се използува отвън...
  • 12 Оптимус

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "до Хасан":

    Аз пък съм роб, още от рождението си и до сега...и от блългари и от турцзи и зцигани и евреи и латински корпх и каквото има. ще ти докажа: кат се родих ми биха имунизация, срещу вируси, но забравиха срещу Глупост. Оттогава и досега все съм болен от тази адска болест. Завърших 12-то отделение и ме забиха в казармата да браня родину. То убаво, ама Другарите отвътре разсипваха и грабиха родину. После ойдох да уча висше, а се оказа, че мутрите, с бухалки печелят на ден колкото годишната заплата на инженер? После почнах разни работи за лебо и все бях болен от Глупост. начи бачкаш, вдигат ти прага на пенсиониране и ако доживееш, което не е за вярване в тоя ад, ти снасят мижава пенсия от 170 лева а може и по-ниска? Е, то живот ли е преди пенсия, та пенсионер ли? Значи,не съм се освободил от робство цели 800 години. То българи боляри то турзи везири то византи патриции то ганьовци бирници, то комунистки фюрери, то "демократи" с палати, абе все робство! Сега обаче съм по-добре, защото при соца поне не даваха да напускаш без няколко десетки партийни водачи да ти разпишат ако искат, а сега като не ти плащат пускаш предизвестие и след месец си одиш. лошото е, че доста работодатели лъжат...не ти изплащат и дължимото като напуснеш2, въпреки че си го отработил. няма кой да разстрелва непочтенните хора, това е проблема в обществото. А това е отдавна и до сега. Ако искаш свобода, продавай Баварката и тръгвай с абичка и торбичка по света на крака - никой няма да те направи
  • 13 Оптимус

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "до Хасан":

    Гледали ли сте Хитър Петър и Настрадин Ходжа? Е, те двамата са истински свободни. И двамата си приличат, имат общо и захтовастанаха иприятели. Те не са се заробили в разни палати, никой не ги търси за данъци, пътуват на крака и където замръкнат там спят, освен това са веселяци и това им носи топло на душите. Те са били свободни хора. А идеална свобода никъде няма, дажое планетите слънцата са роби на своите предназначения траектории. Свобода, в смисъла на абсолютна свобода няма. Все нещо те заробва в своите орбити било причина, било жена, било данъци било мечти... Ти ставаш роб на желанията. така, че който ти обещава свобода често лъже. Може да те освободи от някой тиранин, което е хубаво, но не може да ти донесе идеална свобода. Трябва ссправедлив ред, закони-прилагане! И трепане на извергите, без оглед на народности, пост, богатство! Това уравновесява правилно нещата, но не винаги се прилага... Затова ис вета е ад. Ад, но с много хубави и приятни неща. Ето погледнете връбчетата навън! Те не са свободни, защото са роби на средата си. Но са свободни да летят на воля и са щастливи ако имат растения храна, вона топлина тоест хубав а среда за тях. Тяхната свобода ги прави щастливи. което е добре.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Русофил

    0 1 Отговор
    Абе нали сайта е "факти"?!?
    Какво си тия статии с русофобски предположение?
  • 16 Ххххуууу

    3 1 Отговор
    Дрън, дрън. Що не си гледат скапаната Западна кочина и още по-скапания Сащ? Що атентати видехме през последните години откак лудата Меркел си прибра джихадистите да си ги отглежда. А в Сащ самите американци се трепят всеки ден или по училищата или в магазините. Платена пропаганда.