Last news in Fakti

20 Април, 2017 06:30 2 500 2

За да не каже после някой...

  • брекзит-
  • тереза мей-
  • великобритания-
  • ес-
  • лондон-
  • британци-
  • референдум
За да не каже после някой... - 1
Снимка: БТА/XINHUA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И нека после никой да не казва, че британците не са имали избор. Предсрочните парламентарни избори не са нищо друго, освен втори референдума за Брекзита. И исторически шанс да се поправи грешката. Защото още нищо не се е случило: Обединеното кралство все още е член на ЕС, който дотук просто е изпратил до Брюксел един лист хартия. Нищо повече.

Важно е обаче, че оттук насетне никой не бива да казва: „Не знаех какво означава излизането от ЕС”, или „Аз понеже си мислех, че Турция ще влезе в ЕС…”, или пък „И на ум не ми е идвало, че Шотландия може да напусне Обединеното кралство”.

Сметките на Мей

Но нима това е имала предвид Тереза Мей, когато е взимала трудното решение за предсрочни избори? Разбира се, че не. Тя просто използва момента, защото засега има огромна преднина в допитванията. Когато обаче започнат преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, Желязната лейди II ще бъде принудена да прави компромиси. А това ще ѝ струва гласове. С предсрочните избори тя се надява да си осигури свеж мандат, в рамките на който до 2020 година няма да ѝ се налага да отговаря на въпроса защо Обединеното кралство все още внася пари в общата брюкселска каса.

Защото точно така и ще стане. Предсрочните избори ще забавят Брекзита, но няма да го спрат. За да се отмени решението, онези 48,1% от британците, които гласуваха за оставането в ЕС, би трябвало да застанат зад една партия. Спор няма, либералите ликуват. Малката партия, която досега единствена подкрепя оставането в ЕС, несъмнено ще спечели някой и друг глас в повече. Но лейбъристите се намират в дълбока криза. И никой не вярва, че изведнъж ще се превърнат в платформа на избирателите, желаещи оставане в ЕС.

Тереза Мей обаче бърка в едно: дори ако си осигури изборната победа, това няма да подсили позициите ѝ в преговорите за излизането от ЕС. Досега тя заплашваше Брюксел, че ако не получи каквото иска, страната ѝ ще напусне без договор, но след изборите тази заплаха вече няма да работи.

Няма да има подаръци за Лондон

И европейците трябва само да изчакат, за да се види как предизборната борба във Великобритания ще повлияе на обстоятелствата около Брекзита. Референдумът в Обединеното кралство досега предизвика един-единствен видим ефект: във всичките 27 държави от ЕС расте убеждението, че Европа носи много предимства. Заедно с това убеждение нараства и готовността да се понесат щетите от напускането на Великобритания.

Така че Брюксел няма да прави никакви подаръци на Лондон - още по-малко пък по време на предизборната борба. Вместо това ЕС е длъжен ясно да възрази и да повтори сухите факти, ако в Обединеното кралство пак тръгнат да злословят срещу Общността. За да не каже после някой, че Евросъюзът пак си е замълчал и се е дръпнал, когато някой подритва общото бъдеще на европейците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кирил

    5 2 Отговор
    великобритания напуска заради безрасъдната и малоумна политика на германия за миграцията
  • 2 Хасан

    2 2 Отговор
    Великобритания си е била империя и иска пак да си бъде такава..