ТЕМА: Сирия

Анти "про-/анти-" !

За мен Асад не може да е символ на цивилизация

Публикувана: 19 Май, 2017 07:43
3 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1541
Анти "про-/анти-" !
Снимка: АП/БТА
ШРИФТ ПЕЧАТ

Доколкото шест години след началото на т.нар. "сирийска криза", "гражданска война", революция", "събития" и всякакви други евфемизми продължават да ми задават въпроса дали наистина съм "върл привърженик на сирийската опозиция", виждам се принудена да формулирам нещо като декларация в първо лице единствено число.

Това пише в профила си във Фейсбук известната преводачка от арабски език Мая Ценова.

Моята върла привързаност е на страната на сирийския народ. На оня, който дръзна в дните на упоението от "арабската пролет", помните ли главата "Пиянството на един народ"!?, да издигне лозунг

"Сирийският народ няма да бъде унизен".

Каква вина имат възрастните от Дамаск, участвали в демонстрациите в подкрепа на Египет и Либия, и децата от Дараа, писали лозунги по стените на училището си, че сирийската опозиция не успя да оползотвори тяхната енергия, а твърде евтино я пропиля?

Евтино ли казах?!... всъщност мнозина обикновени хора платиха прескъпо - с живота си, с живота на децата си, с мъките по бежанските пътища... но както обикновено плащат обикновените хора!

Та: аз съм върл привърженик на обикновените сирийци, на близнаците и на Латифа, от която възприех директно политическата позиция:

"Мразя "Даиш"* дори повече и от режима на Башар!",

и същевременно съм точно толкова върл противник на всички ония, които преследват, обстрелват, бомбардират, осакатяват, разстрелват, арестуват, обезглавяват, горят живи първите - всеки в името на някакви свои си цели и сметки. И смея да твърдя, че повечето "сирийски опозиционери", които познавам лично тук, в София, се придържат към същата позиция.

Искрено недоумявам обаче относно позицията на ония, които продължават да лепят етикети "про-" и "анти-" - към тях е риторичният ми въпрос: нима можете да подкрепяте /отхвърляте неизменно едно име или една табела, които във времето променят съдържанието си, но вие упорито не отчитате, или се правите, че не виждате промените?! Допустимо ли е да се разсъждава толкова монохромно?!

По коя логика продължавате да включвате в понятието "опозиция" някакви наемници, изпратени отнейде уж срещу Асад, за да може онзи, който ги е изпратил, да си намери и други емблематични фигури, които на фона на грозното явление "Даиш" да произнесат на глас: "Башар Ал-Асад е един от символите на съвременната цивилизация" и това да звучи правдоподобно и дори убедително...

За мен Асад не може да е символ на цивилизация.

Той е от лагера на ония, които стрелят срещу сирийския народ, на чиято страна съм. "Който избива собствения си народ, е предател" - гласи един от първите лозунги на сирийската народна революция, отпреди да бъде заглушена от наемниците и пресметливците... Макар че всъщност съвременната "цивилизация" все по-категорично придобива очертанията и заслужава определението "анти-цивилизация"...

Тук вече ще се намери кой да намери достатъчно основания да определи моята позиция като безплоден "абстрактен хуманизъм". Може би! Но моят абстрактен хуманизъм отвори конкретната ми врата и постла конкретно легло в стаята на сина ми за близнаците, бягащи от бомбите в Дамаск.

А с какво вашата конкретна цивилизованост им помогна и с какво им помага днес, във водовъртежа на европейската ислямо- и ксенофобия?

*ДАИШ – араб. Ислямска държава

Сирия

Въвеждане на коментар към статията
Име (като гост):


Напишете кода от картинката КИРИЛИЦА
(само главни букви)
Визуална кептча
Коментар с регистрация »
Коментар:
Много екстри за регистрирани потребители
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.

Ловци на бисери
Адв. Марин Марковски
Адв. Марин Марковски коментира обвиненията срещу Симеон Дянков за приватизацията на ЕВН.
Да се получат указания от Прокопиеев за Дянков е все едно на един режисьор от ранга на Стивън Спилбърг да му дава указания младеж от ВИТИЗ"

Още бисери