Last news in Fakti

1 Декември, 2011 07:03 1 317 1

Д-р Тонка Върлева: Намалява броя на регистрираните случаи на СПИН сред младите

  • хив-
  • спин-
  • тонка върлева
Д-р Тонка Върлева: Намалява броя на регистрираните случаи на СПИН сред младите - 1
Активната кампания е ефективната превенция на разпространието на ХИВ. Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Приблизително 60% от новорегистрираните случаи са открити благодарение на дейността на Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) и неправителствените организации под-получатели на средства от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Какви са тенденциите в развитието на СПИН епидемията в света?

Данните за света продължават да са доста тревожни. По данни на Глобалната програма по СПИН броят на хората, които живеят с ХИВ и СПИН е 34 млн. души. През 2010 г. броят на новорегистрираните е 2,7 млн. души, а броят на починалите е 1,6 млн. души.

В света имаме благоприятна тенденция на повишаване на броя на хората, които получават антиретровирусна терапия. В България по данни на националната програма по ХИВ и СПИН броят на официално регистрираните е 1438 души. Това е за един 25-годишен период. Броят на новорегистрираните случаи е 166, като от тях 135 са мъже и 31 са жени. По отношение на тенденциите се забелязва намаляване на броя на новорегистрираните случаи сред младите между 17 и 29 години. Ако направим сравнение с 2010 г., тогава близо 55% ново регистрираните случаи бяха на възраст между 15 и 29 години.

 

Как оценявате работа на българската програма?

У нас доста отдавна се регистрират мощни програми за превенция за ХИВ и СПИН и се работи с уязвимите групи. И през тази година продължи работата в тази насока, като бяха обхванати близо 145 000 лица. Бяха раздадени над 1,6 млн. презерватива. Освен това, България продължава да разкрива нови центрове в рисковите групи. Работят нови седем сред рисковите общности, които са наркотично зависими, но и 6 здравно-социални центрове, базирани в ромска общност, както и два дневни центрове за проституиращи. Имаме и 18 клуба за обучение на връстници от връстници. Тази практика се оказа много успешна за работа с млади хора. Имаме и 4 кабинета за психо-социална подкрепа на хора с ХИВ и СПИН. Ние продължаваме да работим в тази насока и се надявам през следващата година да запазим тази тенденция за намаляване на броя на инфектираните млади хора.

 

През последните дни в световната преса се появиха тревожни публикации, че заради разрастването на кризата и рецесията Глобалният фонд за борба срещу СПИН-а може да остане без финансиране? Доколко е реална тази заплаха?

В момента реализираме програма, която се подкрепя финансово от Глобалния фонд. До седмици ни предстои да сключим споразумение за следващите три години - от 2012 до 2014 г. Средствата се насочват предимно към превенция сред най-уязвимите групи. За България това са лицата, които употребяват наркотици. 34% от новорегистрираните са наркомани, а 26% са от гей общността.

Към тези две групи ние ще продължим да предоставяме услуги. Ако се сравним със страните от Източна Европа и Централна Азия, България все още е страна с ниско разпространение на ХИВ и СПИН.

Благодарение на всичките тези усилия ние успяхме да предотвратим избухването на епидемия.

 

Китай ли ще е следващата гореща точка на избухването на болестта? Кои са останалите горещи точки?

Това са страните от Източна Европа и Централна Азия като Украйна, Русия и други. За епидемия от СПИН обаче можем да говорим, когато над 1% от населението е инфектирано.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жени

    0 0 Отговор
    Измами за десетки милиони евра. Само затвор. Къде е Борисов, да каже как спря корупцията, та неговите служители краднат най-много. Борисов да излезе и да даде оправдание за присвоените пари. Без фактури парите са откраднати.