Last news in Fakti

2 Декември, 2011 13:29 3 087 0

Нова заплаха от ХИВ/СПИН в Украйна

  • хив-
  • спин-
  • украйна
Нова заплаха от ХИВ/СПИН в Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ООН заяви, че през последното десетилетие е направена огромна крачка напред в борбата с ХИВ/СПИН. Не такава е картината в Украйна, където броят на покосените от заразата нараства драстично, предаде „Евронюз“. Голяма част от вината за това лежи върху смъртоносния и приготвян в домашни условия „коктейл“, известен като „крокодил“, който се инжектира в тялото.

Нарича се така, защото има такъв ефект върху кожата – прави я да изглежда като кожа на влечуго. В екстремни случаи може да се стигне и до разлагане на мускулатурата.

В основната на коктейла са капки за очи, които се продават без рецепта в аптеките.

27-годишната Катя е прихванала хепатит С, използвала едни и същи игли с приятеля и сестра си. Организациите за борба с наркотичните зависимости призоваха за повече помощ от правителството, но към момента са глас в пустиня.

Олена Пирковска, която работи в такава фондация, споделя: „Не получаваме никаква финансова помощ от държавата. Това е голям проблем. Според предварителната информация около 40 000 украинци догодина нямат да имат достъп до никакво лечение“.

Украинците имат проблем с разбирането как става заразяването с ХИВ/СПИН. Повечето стичат, че хората, които се инжектират с „крокодил“, са социални маргинали и част от ниските прослойки на обществото. Самите заразени се дискриминират едни спрямо друго, но това постепенно се променя, разказва серопозитивната Лена.

Според украинските неправителствени организации огромната причина за предаване на смъртоносната зараза е сексът без предпазни мерки и наркотиците. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА