Last news in Fakti

3 Декември, 2011 14:23 1 167 0

Къде да опънат молитвеното си килимче?

  • ислям-
  • молитва
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Двама мюсюлмански ученици редовно се молели в коридора на едно германско училище. Властите им забранили да разстилат молитвените си килимчета пред класната стая, но двамата не се отказали и тръгнали да търсят правата си, отбелязва Дойче веле.

Единият от тях, 18-годишният Юсуф, вчера изслуша решението по казуса на Върховния административен съд в Лайпциг. Пред репортерите Юсуф описва една на пръв поглед безобидна сцена. В обедната почивка се усамотявал за молитва в един ъгъл. Постепенно към него се присъединили и други правоверни мюсюлмани. Проблем възниквал само през зимните месеци, защото лятос можел да отправя молитвите си към Аллах и от училищния двор. Не, иначе в училище не възниквали никакви проблеми заради мюсюлманската му религия и желанието да се моли по няколко пъти на ден, казва Юсуф. Адвокатът му Бюлент Яшар допълва:

Пет религии - пет стаи за молитва?

"За конфликт не може да се говори, защото 80 процента от учениците в това училище са мюсюлмани. Досега с изключение на един-двама души никой не е изявявал желание да отправя религиозни молитви в училището. Така че е преувеличено да се говори за проблеми", казва адвокатът Бюлент Яшар.

На противоположно мнение е представителят на берлинската управа Лудгер Пипер. Неговият аргумент гласи: училищните коридори се използват и като авариен изход при кризисна ситуация, например пожар. Затова училището не може да толерира събирането на групи ученици в коридора, които се молят и препречват пътя на останалите.

Според представителя на берлинската управа в това училище има и един друг проблем. Учениците изповядват пет различни религии и многобройни техни разклонения. Как да предоставиш на всички стаи за молитва? Съдиите от Върховния административен съд се съгласиха с тези аргументи, но подчертаха, че решението, с което забраняват религиозните молитви в училищния коридор, се отнася само за този конкретен случай.

Как и къде да се молят?

В мотивите на съдиите се казва още, че училищното ръководство би могло да намали напрежението, ако все пак предостави на учениците стая за молитви. Така няма да се стига до крайни решения като забрана, например.

В Германия няма закон, който постановява как и къде да се молят религиозните ученици. Затова всеки път, когато някой силно вярващ младеж реши да се оплаче, съдът ще трябва да взема отделно решение. Иначе в страната има свобода на вероизповеданията, подчертават съдиите. Тоест, по принцип учениците са в пълното си право да искат условия за религиозни молитви. Стига, разбира се, това да не пречи на останалите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА