КТБ – пирамида? Абсурд?!

Публикувана: 17 Юли, 2017 07:45
9 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3052
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

КТБ е била пирамида - ни убеждават от ТВ екран - хора, които нямат понятие от банкиране. Абстрахирайте са от личните недостатъци и вина на Цветан Василев за фалита на КТБ. Спорни са детайли, но общата рамка на неговата отговорност е безспорна.

Това коментира в профила си във Фейсбук Илиян Василев.

Първо, български собственици да вземат големи предприятия с кредит от западни банки, поне в повечето случаи се оказва трудно, поне що се отнася до местните клонове. Защото става дума за инвестиционно банкиране с обезпечение на бъдещи приходи като ключов фактор. Особено без партньор и при всички случаи не в тези обеми, в които те могат да управляват ефективно тази собственост в специфични отрасли. Ние много често виним собствениците за това как застроихме Черноморието и Банско. Голяма "вина" за това имат и българските и основно базираните в България западни банки /изключение правеше Българо-американския инвестиционен фонд/, които не кредитираха нормалните собственици - т.е. с визия и познания за качествен туризъм. Не мога да си спомня голям туристически проект примерно да е бил финансиран от гръцка банка, например.

Това което виждате на морето е самотек туризъм, финансиран основно от сивата икономика и странични, в повечето случаи, незаконни приходи. Е тогава кого да виним за липсата на вкус, пропорция и стил, като знаем кой стои зад тях - момчета с вратове и с чалга съзнание, които гледат квадратните метри и бързите приходи от масов туризъм..

Второ, в България както знаем има универсален банков лиценз - т.е. нямаше никаква пречка да се реализират типични за западните инвестиционни банки схеми с дружества със специална цел. Срещу кредитите на КТБ стоят първокласни активи - Виваком, Булгартабак, Дунарит, Петрол и т.н. при това купени в удачен момент. Самият факт, че за тях има "битка" и стойността им е съхранена означава, че решението е било целесъобразно. Да, другите западни банки при всички случаи са били ограничавани от централите да извършват подобна дейност - инвестиционното банкиране си е в отделен клон и вероятно е породило напрежение сред местните управители.

Ако не се досещате за други подобни случаи - спомнете си как ПИБ финансира покупката на Кремиковци. В тази банка има много подобни примери, и това не е единствената банка. В западни банки трудно ще го видите, защото те са чистят портфейлите от сделки, които излизат извън банкирането на дребно.

В този смисъл изразът "пирамида" за КТБ е абсурден.

Къде са проблемите?

Първо, е в прекъсването на връзката между обезпечение и кредитодател. Значим, но напълно поправим дефект.

Второ, политическите инвестиции - което е лоша практика и води да загуби на банката. Но именно голямата част от политическите инвестиции - проекта Бареков, ТВ:, медии, пряко финансиране на политици - ОГРОМЕН - проблем - но неговата абсолютна стойност не превишава капитала на банката, т.е. решим е с отстраняване на собствениците от управление - при представянето на ликвиден спасителен пояс.

Трето, креативно счетоводство - в същност чудесата от креативно счетоводство бяха направени за да аргументират затворянето на банката и след това. Да не мислите, че ще им леко на колегите от Делойти другите счетоводни и одиторски компании, когато и ако адвокатите на българската страна поискат да използват тяхната работа в арбитражния съд. Почти съм сигурен, че те ще се позоват на дисклеймърите - т.е. че работата им не може да послужи като доказателство в съд.

Четвърто, високи непазарни лихви на депозитите - само по себе си това не е наказуемо или задължително лоша практика, ако банката може да управлява разходите си, така че тези високи лихви да се вместват в разходите. Да не забравяме, че КТБ не е имала нито сравним като обем, нито като качество достъп до капитал на международните пазари, какъвто другите западни банки са имали. Тоест ако сте българската банка - това е един от логични начини да увеличите ресурса - от депозити и така да растете. Е, много по-бърз и адекватен начин е като държавните фирми преместят сметките си при теб със стотиците милиони, но както изглежда Василев е осъзнал този проблем и постепенно е свил зависимостта си от държавните фирми. Вероятно защото е видял, че от там идва неуправляем политически риск - същия който му помогна да порастне в пъти за няколко години.

Най-голямото обвинение, че банката е обслужвала цяла каста - номеклатура и т.н. е полуистина - факт, че този когото банката основно обслужваше - Пеевски - и стоящия зад него Доган - а те бяха именно лицата които организираха срива в доверието и атаката на вложителите към гишетата.

Както посочвах няколко пъти - много са отключващите фактори на една банкова криза - но един от основните е отказът на банкера Василев да даде необезпечена - бланкетна банкова гаранция за изпълнение на Пеевските фирми в проекта Южен поток. Основанието му е абсолютно издържано - фирмите на Пеевски не са нормално функциониращи фирми, а пощенски кутии за получаване и разпределение на поръчки. Даването на подобна банкова гаранция в дадения случай щеше да остави риска по тези договори с Газпром изключително и само в КТБ. Всеки други банкер би сторил същото. Както и ако особено дойдат при Вас и поискат да прехвърлите основните дялове в компаниите посочени по-горе "бадева".

Така, че за никаква пирамида не може да стане дума, за никакви 3,5 милиарда лева дупка, за никакви 145 милиона "печалба" /това е гротеска/ от предстовения кредит от бюджета на Фонда.

Задачка за експертите - как ще категоризирате кредитния риск в случая на отпуснатия от бюджета на Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите кредит на фона на това, което виждате като цифри в баланса на Фонда и като го съпоставяме с равнището на което той беше преди КТБ?

Истинският въпрос е дали заради личните грехове на Цветан Василев трябваше да затрият КТБ?

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Огнян Герджиков
Служебният премиер Огнян Герджиков пред Нова телевизия
...ген.Янев, министърът на НАРОДНАТА отбрана..."

Още бисери