Last news in Fakti

7 Август, 2017 06:00 3 364 6

Безпрецедентният колапс на Венецуела

  • венецуела-
  • криза-
  • икономика

Страната е най-задлъжнялата в света

Безпрецедентният колапс на Венецуела - 1
Снимка: БТА/AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е на Рикардо Хаусман за Project Syndicate.

Рикардо Хаусман е бивш министър по планирането във Венецуела. Той е професор по икономика в школата „Кенеди“ в „Харвард“.

В набързо организирания плебисцит на 16-ти юли за отхвърлянето на призива на венецуелският президент Николас Мадуро за Учредително събрание, 720 000 венецуелци гласуваха от чужбина.

На президентските избори през 2013 г. техният брой беше само 62 311. Четири дни след референдума 2117 души взеха медицинските изпити за чилийски лицензи. Около 800 от тях бяха венецуелци. На 22-ри юли границата с Колумбия беше отворена. Тогава там влязоха 35 000 венецуелци, за да си купят храна и лекарства.

Венецуелците очевидно искат да напуснат страната. Причините за това са ясни. През последните месеци за страната излязоха ужасяващи новини, опиващи глад, мизерия и ярост.

Въпросът е дали това е поредната негативна рецесия или нещо по-лошо?

Най-често използваният фактор за сравнение на рецесиите е БВП. Според МВФ нивата на рецесията във Венецуела през 2017 г. са с 35% под тези от 2013 г. Това ще рече 40% от БВП на глава на naселението.

Това е значително по-осезаемо свиване в сравнение с Голямата депресия в САЩ през периода 1929 – 1933 г. Тогава рецесията достигаше 28% от БВП.


Иначе казано, финансовата катастрофа във Венецуела засенчва кризите в Европа или САЩ.


Ясно е, че рецесия от 40% в БВП на глава от населението е много рядко събитие. Няколко фактора обаче правят ситуацията във Венецуела дори още по-нерпиятна. В периода 2013 – 2017 г. имаше спад от 17% в производството на петрол. Той изключва спада от 55% в цените на петрола от този период.

Производството на петрол спадна с $ 2200 на глава от населението от 2012 до 2016 г. $ 1500 от тях се дължат на спада в цените на петрола. Това са големи числа, като се има в предвид, че през 2017 г, годишният доход от глава на населението във Венецуела е $4000.

С други думи, докато БВП на глава от населението е намалял с 40%, националният доход, включително ценовия ефект, е намалял с 51%.

Обикновено страните се справят с подобни ситуации, заделяйки излишъци в добрите дни, заемайки ги в лоши. Така вносът не трябва да намалява толкова, колкото и износа. Венецуела обаче не направи това, защото използваше петролни бум, за да приключи с външния си дълг.

Деликатността в добри времена, остави малко активи да се ликвидират в лоши времена, а пазарите не желаят да отпускат заеми на свръхзадлъжнял кредитополучател.

Реално те бяха прави. В момента Венецуела е най-задлъжнялата страна в света. Няма друга страна с по-голям публичен дълг спрямо БВП от глава на населението.

Подобно на Румъния през 80-те години, правителството реши да намали вноса, запазвайки текущите си задължения по намаляването на външния дълг. Вследствие на това вносът на стоки и услуги на глава от населението намаля със 75% между 2012 и 2016 г.

Такъв колапс е сравним само с тези в Монголия (1988-1992) и Нигерия (1982 – 1986). Числата във Венецуела не показват смекчаване. Спадът във вноса е почти равен на спада в износа.

Тъй като административно наложения спад вноса поражда сериозна липса на суровини, сривът в селското стопанство и производството е дори по-голям от този в БВП.

Приходите в данъците от нефт са намалели със 70% в периода между 2012 и 2016 г. Ускорената инфлация доведе до 79% спад в банковите способности за същия период.

Жизненият стандарт неизбежно също се срина. Нивата на минималната заплата са намалели със 75% в периода от 2012 до 2017 г. С минималната си заплата венецуелците могат да си купят по-малко от една пета от храната, която си купуват по-бедните колумбийци със своите минимални заплати.

Доходната бедност се е увеличила от 48% през 2014 г. до 82% през 2016 г. Според проучване на трите най-елитни университета във Венецуела, през този период 74% от венецуелците са загубили 8.6 килограма от теглото си.

Атаката за свобода и демокрация срещу правителството на Мадуро заслужава да привлече по-голямо международно влияние.

Организацията на американските държави и ЕС вече излязоха със свои доклади. САЩ пък наложиха свои санкции.

Проблемите на венецуелците обаче не са просто икономически. Справянето с безпрецедентната икономическа катастрофа ще изисква и съгласувана подкрепа от международната общност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кирил

    19 21 Отговор
    социализъм в действие
  • 2 ссср

    25 18 Отговор
    ...мислех че най-задлъжнялата страна в светъ е САЩ, колко може да задлъжнее една малка независима и бедна страна като Венецуела ?, ... тук нещата са "въпрос на гледна точка" у силните САЩ са и рейтинговите агенции и световни банки и военни организации и целият този надут балон е на път да се спука точно от прекалено много алчност и амбиции и глупотевина

    Коментиран от #3, #5

  • 3 трололюбец

    13 22 Отговор

    До коментар #2 от "ссср":

    Ееех , мечти , мечти и баламски полюции ! А за пълната неграмотност да не говориме !
  • 4 Пеньо

    21 22 Отговор
    Съвсем логично е при социалистическо правителство начело с полуграмотен шофьор! Помните ли Чаушеску с необразованата му жена-академик? А помните ли какво стана с тях?
  • 5 кирил

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "ссср":

    толкова са ти мисловните способности.венецуела съвсем не е бедна а е най богатата на петрол държава
  • 6 А.М.В.

    15 6 Отговор
    Хора които искат демокрация а убиват полицай. Хвали се опозицията, че доминира в парламента, а защо не участва на изборите за Учредително събрание? Всичко е ясно. САЩ пак се правят на "световен шериф", отново искат да " грабят" за свои интерес. За тези държави от ЕС и САЩ няма нищо свято, не им пука дали си беден, пука им да си пълнят джоба за твоя сметка. Венецуела, КНДР, Иран, Русия, Сирия, Китай са държави, които САЩ иска да ги сложи на колене и да им бъдат сателити. Щом имат подкрепа от Русия те няма да паднат.