Last news in Fakti

15 Декември, 2011 11:35 2 805 3

„Независимая газета“: Около Иран замириса на война

  • иран-
  • дрон
„Независимая газета“: Около Иран замириса на война - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Геополитическата обстановка около Сирия и Иран кара Русия усилено да модернизира военните си групировки в Кавказ, Каспийския регион и териториите край Средиземно и Черно море, пише руският в. „Независимая газета“.

Изданието се позовава на източници от министерството на отбраната в Москва. Според тях Кремъл получил данни, че Израел подготвя с подкрепата на САЩ удар срещу ядрените обекти на Иран.

Проблемът е сред приоритетните, които ще бъдат обсъдени на днешната среща на високо равнище Русия-ЕС с участието на президента Дмитрий Медведев.

Русия започна да взема мерки за намаляване на своите загуби от евентуални военни действия срещу Техеран преди повече от година. Сега подготовката почти е приключила, твърди още "Независимая газета".

Според неговите източници тази есен е изцяло "оптимизирана" руската военна база в Армения - семействата на личния състав са изтеглени в Русия, а части от руския гарнизон край Ереван са преместени по-близо до границата с Турция, откъдето "войски на САЩ може да нанесат удари срещу обекти в Иран".

В пълна бойна готовност са поставени руските войски в базите, разположени в Южна Осетия и Абхазия. А кораби от руския Черноморски флот са на дрейф близо до границата с Грузия, която може да се включи в конфликта на страната на анти иранските сили, пише изданието.

В случай на пълномащабна война срещу Иран може би ще се наложи Русия да пробие грузинската транспортна блокада и да осигурява с военни средства транспортни коридори, за да снабдява базата си в Армения, коментира Юрий Неткачев, руски военен експерт.

"Независимая газета" съобщава и за други размествания на руски части в южните региони на страната. Освен това, тези дни група руски кораби начело с тежкия крайцер самолетоносач "Адмирал Кузнецов" се е насочила към Сирия, а нейният флагман се предвиждало да посети сирийското пристанище Тартус, където Кремъл има намерение да възстанови съществувалата по времето на Студена война своя флотска база.

Източниците от министерството на отбраната в Москва не потвърдиха, но и не опровергаха, че надводната групировка е съпровождана от атомни подводници, добавя в. „Независимая газета".

Руското военно командване явно се тревожи и заради Азербайджан, който за три години увеличи двойно военния си бюджет и дразни Техеран и Ереван с покупки на модерна разузнавателна техника, посочва Анатолий Циганок - друг специалист.

Според него обаче е малко вероятно Баку да подкрепи една антииранска военна кампания или да започне бойни действия срещу Армения. Напълно е възможно азербайджанската армия да нанесе превантивни удари срещу Армения и Нагорни Карабах, за да реши най-сетне в своя полза териториалния спор в региона, смята обаче трети военен аналитик - Владимир Попов.

Напрежението в Средния изток ескалира през последните дни след като иранската телевизия показа в близък план изчезналия американски безпилотен самолет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д.Х.

    0 1 Отговор
    Трета световна ?! :-/

    Коментиран от #3

  • 2 гост

    0 1 Отговор
    тя започна с конфликта между двете кореи от ноември 2010 но ние сме зомбирани от медиите и народа не се усеща как се приспива.
  • 3 Явор Кръстев

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Д.Х.":

    Ти мани ами пак сме от грешната страна.