3 Септември, 2017 07:45 3 859 4

Юлиан Попов: ЦУМ да приюти неолита (СНИМКИ)

  • цум-
  • сграда-
  • музей-
  • неолит

Разход, който при това много бързо ще се възвърне

Юлиан Попов: ЦУМ да приюти неолита (СНИМКИ) - 1
Снимки: Юлиан Попов/Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-ценното, което България може да покаже на света и на себе си идва от неолита по нашите земи. За съжаление Людмила Живкова я подведоха по траките, не по неолита.

Това пише в профила си във Фейсбук Юлиан Попов.

Затова днес всички се въодушевяват от това, че сме потомци на траките, независимо какво точно означава това, но малцина ценят неолитното наследство. А то е удивително. И действително уникално. Великолепна, макар и сравнително малка, колекция може да видите в Софийския археологически музей. По-обширна колекция, но по-скромно изложена, може да се види в Стара Загора.

Ценни експонати има във Варна, Казанлък и други места. Става дума за скулптури и съдове, изработени преди 6,7 или 8 хиляди години. Доста време преди египетските пирамиди, Древна Гърция или Римската империя. Изящни керамични съдове, изработени преди появата на грънчарското колело. През 2010 Оксфордският Ashmolean Museum показа чудесно подбрана колекция от неолита на България, Румъния и Молдова под заглавието "Загубеният свят на стара Европа". Изложбата беше изключително успешна.

За жалост в България няма сериозен музей на неолита, независимо от огромния брой великолепни експонати, които могат да бъдат изложени в него. Ако държавата изкупи ЦУМ от оня, който държеше жив тигър в една от витрините и го превърне в Музей на неолита, посещенията на интересни хора в София от цял свят ще се удвои. Или утрои. София ще стане не по-малко ценна от Атина и ще придобие уникална притегателна сила. Като първа стъпка посетете неолитната зала на Археологическия музей, на втория етаж, където не се правят коктейли и затова стигат по-малко хора.

Тогава ще се убедите, че изкупуването на ЦУМ и инвестицията в един български музей на неолита е един от най-разумните разходи, които могат да бъдат направени с пари на данъкоплатеца. Разход, който при това много бързо ще се възвърне, ако това е единственото, което ни интересува.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    4 2 Отговор
    Неолит е фаза от развитието на земята Траките са хора живеещи на земята. Едното и другото нямат връзка. КОЙ Е ПРАВЕЛ ТЕЗИ СЪДОВЕ ?
  • 2 назнайко

    0 3 Отговор
    Този път съм съгласен с Юлиян. А що се отнася за това КОЙ е правел тези съдове - във всеки случай едва ли са били траките. Това е по-старото пред-тракийско и не-индоевропейско население, което е създало и първите укрепени селища, извличало е сол, познавало е златото, имало е и някои астрономически познания. А навярно е било и по-"тъмнокожо". :)

    Коментиран от #3

  • 3 юрист

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "назнайко":

    “...Публикувано във факти.бг: А навярно е било и по-"тъмнокожо". :)..“ Хайде сега- спекулации! Това не са ви гръцките ТЪМНОКОЖИ племена- минойци или пеласги:) За сега науката археология не е открила какъв е бил етнокултурният облик на първите европейци, населяващи нашите земи. Кожата на хомо сапиенс се променя съобразно климата на географската територия, в която се е родил и израсъл. Първо докажете, че в посоченото историческо време- преди 7-8 000 години, климатът на днешната българска територия е бил екваториален / тропичен , а после искайте да го е населявало чернокожо население...
  • 4 БЪЛГАРИН

    1 0 Отговор
    Ще ти кажа Юлиянчо, какво точно означава това (че сме потомци на траките) - ДНК и кръвта вода не става, една от най-вискоразвитите цивилизации и т.н. А ти искаш да изтъкнеш, че останките от периода на повторното подивяване (кактого определя проф. Кръстю Мутафчиев) на някои народи по нашите земи са по-значими археологически находки...