Last news in Fakti

13 Август, 2023 16:10 3 263 28

Огнян Стефанов: Защо е нормално мишка да смени лъва пред сградата на МВР?

  • мишка-
  • лъв-
  • сграда-
  • мвр

И нека преди да започнат да ме псуват и да се правят на обидени, полицаите да се замислят поне за 30 секунди: В какво превърнаха ведомството поставяните да го ръководят слуги на властта, олигархията и мафията? Не направиха ли от него мафиотизирани политически кръгове съучастник (заедно с прокуратурата) в ограбването на страната и данъкоплатците?, пита журналистът

Огнян Стефанов: Защо е нормално мишка да смени лъва пред сградата на МВР?  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Огнян Стефанов за "Фрогнюз"

От МВР се носи зловоние. Не от вчера, не от месеци – от години. Вече трета година начело на ведомството не са подозирани във връзки с мафията типове, но лошата миризма ту секва за малко, ту отново плъзва – отвратителна и стряскаща. В момента министър е Калин Стоянов, доскоро шеф на отдел в НСБОП – Национална служба „Борба с организираната престъпност“. За кратко пребивавал там и като началник на службата, но бързо го изстреляли в министерския стол.
В биографията му са описани няколко курса с гръмки наименования. Това не впечатлява - такива сме виждали всякакви. Всеки, комплексар, който кичи стените в кабинета си с дипломи, може да си купи дори и такава за завършен курс по борба с междупланетни терористи на луната… Съвсем сериозно. Не казвам, че изписаните завършени курсове от вътрешния министър са фалшиви, опазил ме Господ, но обслужват повече неговото его.
Ще се върна към Стоянов по-късно, но преди това искам да ви разкажа две истории.

Може ли човек да запази достойнство във враждебна среда? Може ли служител от невисок ранг да промени буксуваща система? Възможно ли е един да е прав, а мнозинството да греши?


Отговорът „да“. Доказва го биографията на американския редови полицай Франк Серпико. За него е заснет и филмът „Серпико“ с участието на Ал Пачино.

Серпико се сблъска с разочарованието, че хора, на които е вярвал и се е доверявал, се оказват корумпирани. Възниква конфронтация между отделният принципен служител на закона и системата. Това създава реална заплаха за честния, принципен човек. Оказва се, че той не пасва на системата и тя спира възможностите пред него за развитие. Системата се опитва да го промени, да го опитоми подобни и когато не успява, го обявява за враг. И все пак, обаче Серпико не се предава.

Истинският Франк Серпико е жив и въпреки напредналата си възраст, продължава да помага на съответните органи за контрол на полицията. Личността на Серпико отдавна е легендарна за американските полицаи и за обществото.

Резултатът от „войната на един полицай срещу корумпираната система“ (думи от интервю на Серпико за „Ню Йорк Таймс“) е: масови уволнения (подменен е почти 90% от личния състав на полицията в Ню Йорк), разследвания и създаване на специална Комисия за контрол на дейността на полицията.

Франк Серпико днес...

Самата полицейска система на САЩ се променя радикално буквално за месеци. Как е успял един самотник да устои на тази конфронтация и да победи?

Реалният Франк Серпико признава, че се е борил с личните си съмнения, страх, страдания. Ако не познаваш страха, си глупак, казва Серпико. Но допълва, че е срещнал огромна подкрепа от гражданите, от прокурори и политици. У нас все още не се вижда български Серпико в полицейските редици, нито евентуална прокурорска и политическа подкрепа за него. Налично е единствено желанието на обществото нещата най-сетне да се променят. Българите плащат заплати на изброените дотук, които им пробутват фалшиви сигнали и ПР-акции вместо реални действия.
Този пример е даван неведнъж. Но той не срещна разбиране досега нито веднъж и от МВР-шефовете, нито от политиците.

Защото повечето са мишки/плъхове, а не лъвове. Оттам и идеята кое животинче да смени царя на животните на "6 септември".

И нека преди да започнат да ме псуват и да се правят на обидени, полицаите да се замислят поне за 30 секунди: В какво превърнаха ведомството поставяните да го ръководят слуги на властта, олигархията и мафията? Не направиха ли от него мафиотизирани политически кръгове съучастник (заедно с прокуратурата) в ограбването на страната и данъкоплатците? Стотици са примерите. На високи постове в различните структури се изредиха бездарници с престъпно мислене, готови на всичко, само и само да са във властта. Подборът на кадри в Полицейската академия е под всякакво ниво. Свестните служители биват изолирани и много често арогантно прокуждани.
12-годишното управление на Борисов и ГЕРБ и преди това 4-годишния борисов мандат като главен секретар, нанесоха тежки щети на ведомството, на обществото и страната. Парадните стойки, розовите отчети и статистики не могат да прикрият тежката миризма от разлагането...

Разлагане е когато касапинът от Стара Загора се е вихрил с макетния нож върхя тялото на 18-годишната Дебора преди месец и половина, но престъплението не е отразено в сводката за произшествия още първия ден. Това е съучастие! Прикриване. И сторилите го по неясно какви подбуди си имат имена.

Подобни са действията на служители след убийството в Цалапица и двойното убийство, предхождано от още едно, преди година, в Лозен.

Министър Стоянов се задоволи с имитационни мерки, колкото да заблуди обществото, че е взел крути мерки. Щеше да е вярно, ако въпросните ченгета и техни началници вече се разследваха.

Иначе министърът приветствал възможността МВР да конфискува автомобили заради употреба на алкохол и наркотични средства. Нищо, че крайните мерки предхождат каквато и да е готовност да се реализират спорните моменти в поправките в закона.

Затова лъвът няма място пред сградата на вътрешното министерство. Мишка е подходящата фигура. Или къртица, ако вложим подтекст в немалко от действията на ведомството.

Освен това нека политиците ни направят най-сетне справка с личния състав като брой на българското МВР и на съответните ведомства в Австрия, Нидерландия, Швеция, Финландия и др.

С постоянно хленчене за увеличение на заплатите реформи няма да видим.

Гражданите се нуждаят от реална защита, а не от непрекъснато оплакване колко е тежка работата на ченгетата и колко много получавали другаде.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Парацуца

    36 0 Отговор
    Заек също подхожда да замени лъва. За герб на знамето подхождат зайче и мишле. Лъвът е смело животно и не е подходящ символ.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гошо

    24 3 Отговор
    А може ли един журналист да смени всички МИСИРКИ ааааа, в телевизията в радиото, в платените сайтчета и гнусни весничета аааа
  • 5 Мутрата

    13 23 Отговор
    Журналист Стефанов , се е впрегнал да съдейства на Галя от Посолството , да превземат МВР отвътре , за да няма конкуренция на изборите ! Грапляците са глупаци , и му се радват ,въобразявайки си , че някой ги мисли , и са значителни. Ние от МВР пък , ще си ви стрижем както досега , но не баш , а петорно. Сами ще ни молите да вземем хилядарките !Да сте учили , когато е трябвало!
  • 6 факт

    30 3 Отговор
    Коментара е без коментар !!! Отдавна не бях чел толкова ярка истина !!!
  • 7 Да, бе

    32 1 Отговор
    Когато местиш гробища не може да разчиташ на помощ отвътре, а мвр е отдавна загинало.Рестарт е нужен, пълно закриване и всичко отначало. После прокуратура и съд, че там е много, ама много по-зле.
  • 8 НАБЛЮДАТЕЛ

    5 7 Отговор
    И мултигрупския храненик изтупаха от мухъла. Абе, да не би да се е появила ситуация дето икономическата власт на бившите комунета и наследниците им е поставена под въпрос???????
  • 9 Красимир Петров

    16 2 Отговор
    Точно на място!
  • 10 Гост

    12 0 Отговор
    Статиите от криминалната хроника дават отговор на въпроса.
  • 11 Митко каратиста

    10 0 Отговор
    Кога ще конфискуват мпстата на употребяващите наркотици в мвр? Доста момчета от тях са зад волана на служебната кия всеки ден? Тях някой тества ли ги сутринта преди да се качат на служебен автомобил? Щото в ус да.

    Коментиран от #13

  • 12 Гостът

    11 2 Отговор
    Браво на автора!! Това е самата истина.
  • 13 Митко

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Митко каратиста":

    Гарга на гарга око не вади
  • 14 Обърнатата палачинка

    4 7 Отговор
    Агент "академик" ръси "мисли"! По добре е да замълчи, ама като си бил цял живот слуга и пионка, няма как да стане друго от теб, освен подлога! Веднаж вече те биха!
  • 15 от посолството

    9 2 Отговор
    всеки които е слушал записа знае какво ще стане по нататък
  • 16 Мдааа

    12 0 Отговор
    Махат лъвът и слагат едно BMW, и надпис министерство на мутрите в БГ.
  • 17 Смех

    4 0 Отговор
    Не обиждайте мишките! Българските полицаи са просто екскременти на Бойко, Пеевски и Доган
  • 18 Стар комунист

    3 0 Отговор
    "... обслужват неговото его". Еми то цялото общество се движи от его-манифестации. Било на семейно ниво, било в комуни. Когато его манифестацията става в комуна, се получава резонанс на лоша или добра енергия. Последиците съответно могат да са лоши или добри. От тази гледна точка можем да си обясним всички големи или малки обществени събития. Ако продължа с анализа ще навлязат в мътни води, където е пълно с акули, октоподи и незнайни твари.
  • 19 Майор Майор

    2 0 Отговор
    Не става с такива смели,общи лафове.Г- н Стефанов,ако има ресурс,да събере една бригада оправни журналисти и да започнатат да ровят на дълбоко.Трябват смели полицаи,такива които познават система отдолу и са готови да сътрудничат.Като начало гараж 10 в Банишора и подобни.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ветеран от Протеста

    1 2 Отговор
    То хубаво,ама като не мога да забравя прихванатия разговор на автора с Божков - Черепа как да свалят Министър - председател и главен прокурор,което си е по член 109 от НК и оставен без резултат от същите "мишкокъртици" ,които оплюва сега???Каквото и да кажеш,си Компрометиран бе ,Стефанов...В кюпа си с всички!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 За протокола

    3 1 Отговор
    Нямаме си български Серпико,
    Нямаме си български Фалконе,
    Намаме си българска Кьовеши,
    Нямаме си българсски Пиночет
    Нямаме си умни, интелигентни, честни и смели българи, които да променят гнилата посткомунистическа мафиотизирана система към по-добро.
    За сметка на това у нас бъка от калинки, мишки, "анализатори", "политолози", измислени генерали, политикани, политически шмекери, партии, партийки и проектчета, създадени и съществуващи с единствената цел да обслужват личните интереси на определена група, които ни заливат с потоци от анализи теории, високопарни кухи приказки и всевъзможни обещания, докато работят в интерес на поставилите ги в политиката, като не забравят пътем да обогатяват и себе си.
  • 27 одобрявам на 100%

    0 1 Отговор
    много добре браво доста показно за състоянието на групировката…
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.