Българска пенсионерка е задържана с кокаин в Швейцария

Жената е “муле” в канал за наркотрафик от Бразилия

Публикувана: 27 Септември, 2017 13:20
7 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3296
Българска пенсионерка е задържана с кокаин в Швейцария
Снимката е илюстративна
ШРИФТ ПЕЧАТ
 
Източник:
БиволЪ
ГДБОП игнорира случая, но на ход е американската DEA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българската гражданка Цветанка Евстатиева Тодорова, на 67 г. е задържана със 700 грама кокаин на летището в Цюрих. Тя пристигнала от Сао Паоло (Бразилия) на 30 юли т.г. и е трябвало да продължи с полет към Атина, откъдето да стигне до София с автобус. При рутинна проверка швейцарските митничари обаче откриват дрогата в куфарчето й. Цената на наркотика, пласиран на вътрешния пазар в България надхвърля 1 млн. лв. Това разкрива сайтът „Биволъ“.

Оттогава възрастната жена е в предварителен полицейски арест близо до Цюрих, но засега отказва контакти с консулството ни в Швейцария. Това потвърди и Външно министерство след официално запитване на „Биволъ“. Българските служби са информирани, но прокуратурата и ГДБОП пасуват, защото родните правоохранители не виждали организирана престъпна група (ОПГ), за която трябват минимум трима души. Все едно пенсионерката сама е организирала цял презокеански канал за кокаин.

Организираната престъпна група обаче е налице и Цветанка има основателни причини да не се доверява на българските власти. Във врачанската прокуратура отлежава безнадеждно нейна жалба от края на юни срещу криминално проявените братя Манчо и Анри Ковачеви. От документа става ясно, че мутри - лихвари държат жената в зависимост чрез измама за отнемане на жилището й. Братята се движат в група с осъждан за дрога съратник на Данчо Пръча и местен полицай, превърнал се в медиен герой – установи разследване на „Биволъ“. Днес те се разхождат необезпокоявано и демонстрират луксозен начин на живот, докато жертвата им очаква съдбата си в килията.

Как се отнема апартамент срещу 5000 лв. и “държавата” пази престъпниците

В жалбата си до прокуратурата Цветанка Тодорова описва класическа лихварско - имотна измама. Жената работила дълго време в Гърция и спестила за жилище, което си закупила за 45 000 лв. с банков кредит, който изплащала дълго време. Докато отсъствала от страната натрупала дълг към Топлофикация, а й били нужни и пари за обзавеждане. Банките обаче й отказват потребителски кредит заради малката пенсия и несигурния доход от чужбина.

Тогава тя се обръща към лихварите. За да получи заем от братята, които държат заложна къща, тя била принудена да им ипотекира единственото си жилище. Отсъствалата дълго от страната жена не подозирала каква е истинската “дейност” на Ковачеви и че автоматично е попаднала в капана на поредната имотна измама. Известните в региона, като местни мутри, Ковачеви имат дълъг криминален бекграунд, свързан и с ефективни присъди за измами, кражби и разпространение на фалшиви пари. Всичко това обаче Цветанка нямало как да го знае, защото от години работила в Гърция, където възнамерявала да се пенсионира.

След като взела заема от лихварите, за да покрие належащи задължения, Тодорова се върнала в Гърция. Оттам започнала редовно да превежда на Манчо Ковачев пари по Western Union, защото такава била уговорката с братята. Когато се издължила и се върнала в България обаче последвал неочакван шок. Тя установила, че жилището вече не е нейно. Измамниците я вкарали в умелата си схема и вместо залог я накарали да подпише действителна покупко - продажба.

Като капак Анри Ковачев казал на Цветанка, че брат му Манчо нямал нищо общо със заема, т.е. изплатените от нея пари от Гърция той не ги считал въобще за вноски. Самият той не бил получавал пари от Тодорова. Издевателството на престъпниците стигнало дотам, че жертвата била информирана, че вместо да се счита издължена, дългът й от 5000 лв. вече нараснал до 12 000 лв. заради незаконните лихви. Тогава Цветанка отчаяна подава жалба и търси помощ от прокуратурата, като жертва на престъпление. Такава помощ не идва, разбира се, защото в България прокуратурата обикновено пази мутрите от ударите на закона, а корупционните връзки между престъпници и магистрати са превърнали обществото ни в клоака на беззаконието и безнаказаността на мафията.

От жертва на измама до международен наркоканал

Какво се случва след това разказва внукът на Цветанка – Илиян, който се свърза с нашата медия. Внукът е останал единствената тревога и надежда за Цветанка. Той е свързан духовно с баба си, която възприема за своя втора майка.

Илиян е бил изоставен от разведените си родители в ранна възраст и израства в сиропиталища. Оттам го измъква именно баба му по майчина линия Цветанка. Години наред и до момента двамата живеят заедно. Бабата взема детето със себе си в Гърция, където Илиян също започва да работи, след като пораства.

Всъщност баба и внук делят една съдба на немили-недраги гурбетчии и заграбеното им от измамниците жилище е било техния единствен дом, където са вложили всичко припечелено.

Илиян няма съмнение, че баба му е била вербувана като “муле” от двамата братя, срещу обещание да си откупи по този начин отнетия с измама апартамент. Илиян твърди, че баба му е подписала документите за залога при много съмнителни обстоятелства и е възможно дори да е била упоена. Това казва и самата тя в жалбата си до прокуратурата.

Нотариусът В.В. обаче твърди, че всичко е редовно. Както сочат всички данни от богатата практика на имотната мафия в България в организираните схеми и групи за придобиване на недвижими имоти чрез измами, винаги има замесени “доверени” нотариуси, адвокати и магистрати. Системата е вързана на всички нива и работи безотказно, защото цялата корупционно - престъпна машина се смазва идеално. Жертвите са абсолютно безсилни и незащитени от неутолимата алчност на своите палачи. Много често в отчаянието си голяма част от тях посягат на живота си, или са готови на всякакви отчаяни и радикални действия, които биха били напълно невъзможни за тях в нормални обстоятелства.

Заплахите, които е получила от мутрите и по адрес на внука си, вероятно са оказали фатална роля и са другата основна причина Цветанка да се съгласи на саможертвата да се превърне в муле - заложник на наркодилърите. Защото групата е реално опасна и както става ясно, се ползва с полицейска протекция.

След като Цветанка изчезва, Илиян се среща с Анри, като според разказа му на срещата присъствал и бившият полицай Цветан Благоев, заедно с Никола Георгиев - Циганина. Последният е скандално известен във Враца и региона като знакова фигура на криминалния контингент. Циганинът е популярен лихвар също като Ковачеви, но има данни, че приема и “мокри” поръчки, и не е чужд на силовите действия. След като Илиян научава, че баба му е в швейцарския затвор, той е заплашван нееднократно да си затваря устата и да не се бърка в аферата. Момчето забелязва също, че започват да го следят.

Циганинът е осъден през 2009 г. на 2 години и десет месеца затвор за участие в престъпната група на Йордан Тонов (Данчо Пръча), за разпространение на наркотици, трафик на хора и склоняване към проституция. По делото е привлечен като съорганизатор и Митьо Очите. Никола Георгиев и още двама членове на бандата на Пръча обаче сключват споразумение с прокуратурата и получават под минималните присъди.

Според оперативни източници на „Биволъ“ от МВР именно покрай него е започнала и активността на съратниците му в наркоразпространението в последните 2 години. Връзките между четиримата са много тесни и близки. Всички данни от техните контакти, както и свидетелства на източници пожелали анонимност сочат, че е крайно необходима една обективна проверка, която да установи има ли директни връзки и покровителство върху групата от високи нива в МВР и конкретно ГДБОП. Засега със сигурност са налице данни, за

Полицейски чадър

Казаното от Илиян за топлите връзки на Ковачеви с бившия полицай Цветан Благоев има и документално потвърждение. Става дума за същия полица, който подаде сигнал срещу директора на ОДМВР - Враца Газибарски, а телевизиите прибързано го превърнаха в герой.

Снимки, с които „Биволъ“ разполага показват Благоев, братята Ковачев и Циганина в задушевен разговор на рождения ден на Манчо Ковачев. На една от снимките Цветан Благоев и Манчо Ковачев са приятелски прегърнати.

Потърсен за коментар Цветан Благоев каза, че това било постановка и той случайно срещнал групата на тераса за пушене. Познавал се и общувал само с Анри, а неговия брат Манчо и Циганина “не можел да ги понася”. Според Благоев той лично допринесъл за вкарването на Манчо в затвора преди години.

Но на снимките личи ясно, че близостта между тях е много по-силна, отколкото отношенията в резултат на някакъв “Стокхолмски синдром”. Подобни приятелства от различните страни на “барикадата” на Закона, обясняват и безнаказаността на братята. След като излежават присъдите си, те се завръщат на ново, по-високо ниво в обществената йерархия. До фаталната стъпка със заловения кокаин.

ОПГ е изгодна кариера в България

Случаят „Цветанка” не е прецедент. Става дума за организирана престъпна група, която е действала така и с много други „длъжници” превърнати в жертви - заложници е региона на Северозападна България.

След друга подобна измама безследно изчезва сиракът Дилян Цанов. Момчето е единствен наследник на починали родители и може да предявява претенция за придобито и продадено чрез измама жилище от бандитите.

В момента не се знае дали изобщо е жив. Той се явява поредния „бушон” на имотната мафия във Враца. Там обаче неочаквано се оказва измамена и цялата общинска администрация. Апартаментът се оказва общинска собственост, но по документите е препродаван многократно от изчезналото момче.

След даване ход на делото сред разпитаните е Анри Ковачев. Тогава случаят приключва, защото кръглият сирак Дилян Цанов изчезва безследно. Вариантите за съдбата на момчето са два. Единият е много страшен, а “щастливият” е и него да го е сполетяла съдбата на Цветанка, т.е. да е арестуван с дрога някъде по света, но поне да е жив.

ГДБОП пасува – нямало престъпна група

В момента внукът Илиян се намира на сигурно място и би говорил пред представителите на едно наистина независимо и обективно разследване, ако получи гаранции за сигурността си. В България такова не е възможно и надеждите остават зад граница.

Фактът, че засега никой не разследва Ковачеви във връзка с трафика на дрога е показателен. Те са си на свобода и продължават да демонстрират охолен начин на живот и да вършат безнаказано бизнеса си. Родните “анти” Мафиоти напълно игнорират сигнала от Швейцария, въпреки сериозните индикации, че става дума за добре организиран, сериозен канал на дрога, в който има основателни съмнения и свидетелства, че Ковачеви и групата им имат ключова роля.

Вътрешни източници на „Биволъ“ информираха, че Цветанка Тодорова е описала подробно кой, как и по какъв начин я е накарал да извърши престъпното деяние и е посочила поименно организаторите и ръководителите на престъпната група.

Информацията е подадена до ГДБОП от Швейцария по официални канали, но там решават, че нямало налице организирана престъпна група от поне трима души. Едва ли не Цветанка се е самоорганизирала, за да лети до Сао Паоло, да се среща с представители на местната мафия, да докара кокаина и да го пласира. Покровителите на бандата обаче този път са си направили сметката без кръчмаря, защото

Случаят е от компетенцията на американската ДЕА

И това е така, защото Анри Ковачев се явява пълномощник на американската фирма Balkan Properties Corp., регистрирана в щата Делауеър, показа проверка на „Биволъ“ в Търговския регистър. През 2010 г. тази фирма става собственик на българската “Болкан Пропъртис 2” ЕООД, а Ковачев е назначен за управител.

Канал за дрога от Бразилия с българско “муле”, плюс български рецидивисти, плюс американска фирма… мирише на опасен коктейл, за който в САЩ се получават десетки години затвор.

Едно разследване от страна на чуждите служби за наркоканала на кокаин, от Америка към Европа, в който се използват поробени български мулета, обаче няма да свърши единствено до средно - статистическите врачански мутри, а ще стигне до покровителите им на държавно ниво и основните ръководители на тази престъпна дейност в България, които системно пазят и протектират своите лейтенанти.


P.S.

Право на отговор от Анри Ковачев по повод публикацията ни „Българска пенсионерка е задържана с кокаин в Швейцария“. Публикувано в Биволъ:

Пиша ви относно ваша публикация- : https://bivol.bg/cvetanka-kovachevi-cocaine.html.

В това дори не и нормално подредено нещо наречено публикация ме оклеветявате и злепоставяте без вобще да сте проверили дали нещата който пишете имат и капка истина.

Желая тъй като имам право на отговор ,да се възползвам от това мое законно право, преди да ви заведа дело за оклеветяване на вас и лицето което говори. Единствената истина е ,че Цветанка под диктовката на внук си рецедивист и нарко зависим престъпник живеещ в Гърция е пуснала жалба срещу мен в РП Враца . От тук нататък всичко е една Пумия хвърлена върху името ми. Аз съм неосъждан, висшист от многоуважавано докторско семеиство. Тъй като градът ни е малък и се познавам с всички хора и не ми е чуждо да ям и пия по заведенията с различни хора от всякакви прослойки на обществото за което нито те нито аз имаме вина.

Има и още едно нещо истина, деиствително преди години бях упълномощен от една американска фирма за покупка на имоти. Лично аз от 13 години се занимавам с имоти и до сега нямам една лоша или развалена сделка. Всички неща свързани с дейността на тази жена за мен са непонятни защото, аз дефакто не ги познавам добре , за мен те бяха едно лоши наематели. Как може да съм злоупотребил с тяхното доверие като след сделката имам и договор с разписки за наем?

Като имам жалби срещу тях в съда и прокуратура ! Значи едно семеиство живее в Гърция вижда шанс да искара много пари , бабата е подведена от внука, тя идва продава си имота защото криминалния и внук и казва далаверата обаче им трябват пари. Продават си имота за да си купят наркотици за над един милион продажна цена. Ако тези наркотици са за българския пазар тя ще се прибира ли в Солон?

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Реджеп Ердоган
Турският президент Реджеп Ердоган с коментар за Германия
Партията на Меркел е враг на Турция"

Още бисери