Last news in Fakti

8 Октомври, 2017 07:05 7 514 28

Изповедта на един български пенсионер

  • изповед-
  • български-
  • пенсионер-
  • бургас-
  • бедност

Пенсионерът предлага да бъдат предоставени безплатни карти за една линия на градския транспорт

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това е историята на един възрастен бургазлия, който разказва няколко истории, с които илюстрира ужасяващата съдба на бедните в града, а и в цялата държава.

Възрастният мъж Иван Цветков е изпратил сърцераздирателно писмо до кмета на Бургас Димитър Николов, в което разказва нелеката съдба на пенсионерите в града и страната, и с което предлага да влезе идеята за безплатни карти за 1 линия на градския транспорт за хора над 80 години, цитиран от "Флагман".

Ето какво пише той в писмото:

„Уважаеми г-н Кмете, във връзка с нерадостната съдба на пенсионерите искам да ви споделя няколко истории. Най-тежко е положението на хората, работили в периода 1950-1990 година. Те преобразиха България и от изостанала страна я превърнаха в съвременна държава, а с труда си създадоха днешното национално богатство", заявява Иван.

Днес голяма част от тези хора се чудят какви планове да си направят, за да „вържат двата края”.

Иван разказва и за няколко негови приятели, които са починали, заради липсата на средства и лекарства.

"Мой познат – Христо, си направи такъв план – той и жена му спряха да си купуват лекарството за кръвно налягане. На 7-мия ден Христо получава мозъчен кръвоизлив. Жена му го последва на 10-ия. Двамата прекараха месеци на легло, а в момента моят познат се движи само с бастун, паметта му намалява. Жена му може да се движи само и единствено в стаята си и вече не излиза", пише Иван.

"Друг мой познат – Николай, също от немотия, остави лекарствата си за кръвно. 14 дни по-късно разбрах, че е починал прикован на легло."

"Всичко това, г-н Кмете се случва в Бургас – градът, за който най-много се говори, че бил най-добрият град за живеене в България и до известна степен това е вярно. Вярно за богатите, но не и за бедните. Затова Ви моля, г-н кмете, както и господа общински съветници. Проявете разбиране и загирженост по гореизложените проблеми. Нека пенсионерите на възраст от 80 години и повече да имат право на безлатно пътуване с автобусни превози по една линия”.

- Иван Мичев Цветков, жител на град Бургас, живущ в ж.к. „Славейков”

Това е трогателната история на Иван Цветков.

За бедността и доброто, което все още живее в хората.

За малкото внимание, което властимащите трябва да обърнат.

Това са хората, изградили България!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гларус

    63 1 Отговор
    Задължително е да стане това
  • 2 РАДЕВ

    89 5 Отговор
    НАКРАЯ ЩЕ ОСТАНАТ САМО ГАРГИТЕ В ТАЯ ПРОКЛЕТА СТРАНА

    Коментиран от #4

  • 3 Другата България

    69 1 Отговор
    Както се казва в заглавието на една друга статия тук: Борисов още кара влака със суджука, но беквокалите напират. Това са партийците в съвременна България. Не само от ГЕРБ, но и от БСП, ДПС, Патриотите (с ултиматомите към медиите), Царят с оправянето за 800 дни, секс-партията Атака и други знайни и незнайни кръвопийци на власт.
  • 4 Б.М.Б.

    30 4 Отговор

    До коментар #2 от "РАДЕВ":

    И Боко и Боко
  • 5 Минчев

    54 3 Отговор
    В страната ни има партокрация, а разликата между бедни и богати е огромна ! Но, още по-лошото е, че няма работеща правосъдна система! След 1300 години съществуване, станата ни е на път да изчезне от картата на света!
  • 6 1111

    43 3 Отговор
    Унищожители на днешна България,на власт ..Няма сигурност - по селата,на улицата ,в къщи,в училище..няма здравеопазване ,за бедни и неосигурени,няма нормалнообразование,има управляващи и роднини ,отктаднали европомощи и построили къщи дворци и вили в чужбина,обикалят света и чрез подчинените си журналюги ни убеждават как добре си живее народа..
    До кога
  • 7 Гост

    42 3 Отговор
    Не може да се допуска такава огромна разлика в заплатитите на чиновниците и тези на обикновенните хора. Дори в държави където никога не имало комунизъм, социализъм пропорциите в заплащането са в нормални граници. Щом нямат пари за обикновенните хора да се намалят и техните заплати.
  • 8 Господиииии..ЗАЩО...

    41 2 Отговор
    Заплаках...Хората построили държавата ни, умират по-жестоко от кучета...Иначе си имаме прави краставици и щастливи прасета..
  • 9 765

    34 4 Отговор
    БОЙКООООООООООО ДАНО ТЕ ПОСТИГНЕ ТАКАВА УЧАСТ-КАТО НА ТОЗИ СТАРЕЦ.............ВИЖДАТЕ ЛИ СЕ ДОКЪДЕ ДОКАРАХТЕ НАРОДА............САМО ОБЕЩАНИЯТА ВИ СА ГОЛЕМИ..........ДОКАТА ЛАПНЕТЕ КОКАЛА.ЗА ДОБРОТО НА НАРОДА ВЪОБЩЕ НЕ МИСЛИТЕ.......... А ЗА ЗАБЛУЖДЕНИЕТО ИМ -МАЙСТОРИ СТЕ.............
  • 10 Кики

    22 5 Отговор
    Ще се радвам, ако предложението на човека бъде прието. В Северна Корея едно от многото безплатни неща е градския транспорт. Но там живота е...съвсем друг!
  • 11 Иконмист

    15 59 Отговор
    Стига вече с тези нагли пенсионери, чието безхаберие, безхарактерност, безотговорност, апатия и пасивност са причина за безобразията, които се случваха в България по време на комунизма и след това по време на прехода. Те абсолютно заслужават своята съдба на мизерия и безпаричие, защото не успяха да бъдат едно истинско гражданско общество по времето, по което днешното работно поколение сме били твърде малки или още неродени. Днешните пенсионери, водени от описаните по- горе характеристики позволиха на любимите им комунустите, БКП, БСП и т.н. да грабят с пълни шепи от пенсионната система. Пенсионерите поради нежалание или неразбиране на случващото се, по времето по което бяха работната сила на България не успяха да направят необходимото за да бъдат коректив и да упражнят контрол по време на осъществяването на прехода от планова към пазарна икономика. Поради тяхната пасивност и липса на критичност и контрол, бившите комунисти, преквалифицарали се в социалисти създадоха мутрите, деноминираха парите, окрадоха пенсионната система и изобщо продължиха да безобразничат с години и всичко това под носа на днешните пенсионери. А сега, когато парите за техните пенсии ги няма ние, работещите и плащащите данъци изхранваме тези дърти търтеи, чиито пари бяха окрадени от комунистите през 90-те години. Цял живот работели за 200- 300 лева в разни институти и заводи, които са асолютно ненужни от съвременна гледна точка (то затова и вече ги няма) съответно каква пенсия искат те

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 12 Кики

    31 10 Отговор

    До коментар #11 от "Иконмист":

    Извинявай, но пенсионерите, както и всички останали хора нямат вина за лошотиите, които изброи. Вината е на управляващите, които новата система КАПИТАЛИЗЪМ им позволява да крадат - това е характерно за тази зараждаща се система.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ядеитн

    25 19 Отговор

    До коментар #11 от "Иконмист":

    Кво са ти криви комунистите бре момче? Че създадохме тая държава. Тя си е наша бре! Едно време таквизе умници кат тебе отиваха директно в дранголника. Друг е въпроса, че повечето пенсионери са гламави - имаха 20 годин да се сетят накъде духа ветъра. И аз съм пенсионер, ама се не оплаквам и не чакам на държавата да ме храни.

    Коментиран от #15

  • 15 курукуку

    18 39 Отговор

    До коментар #14 от "Ядеитн":

    коя държава сте създали бре???????? Червени б........и! Оставихте не ни на опашката на европа барабар с любимата ви матушка....ба.и наглярите....ай вземай хапчетата и се скривай в някоя дупка

    Коментиран от #25

  • 16 Ico

    24 7 Отговор
    Това са бели кахъри,важното е яйцата да са от свободни кокошки,свинете щастливи,педерасите доволни,циганите нахранени и на топло и веганите да имат кълнове за муане.Останалите ненормалнице се оправяйте поединично и не мрънкайто много-много!
  • 17 Бат Мишо

    5 22 Отговор
    Ах и е жива гадината и се оплаква....веднага да се земат пари от пенсията му и да се дадат на бедстващи м...сти дето си дават и последната стотинка за билети за рейса и за ток и работят денонощно за да носят лежачи като тоя на гърба си ....даже се грижат да не го будят с кудкудякане кокошките му на дъртака.....А той нагляра реве че нямал пари за билетче
  • 18 Тодор

    18 3 Отговор
    Здравей колега пенсионер.Да си жив и здрав въпреки неволите ни,но звучи малко егоистично,че пишеш само за бургазлии.Нямаме ли единомислие ВСИЧКИ ПЕНСИОНЕРИ от цяла БЪЛГАРИЯ така ще ни потъпкват здравето и годините от този мизерен живот,който живеем.Аз като съм на 74,с онкологично заболяване и трудоустроен с 19 лв."ПОМОЩ""ПОДАЯНИЕ"(подигравка).Нямам думи..Да си жив и здрав.

    Коментиран от #20

  • 19 Доволен

    5 13 Отговор
    Доволен съм. Стига сте плакали бе за ракия и тютюн колко плащате а? Зевзеци загубени.
  • 20 222

    13 13 Отговор

    До коментар #18 от "Тодор":

    Кога в 1400 годишната ни история не е имало повод да се напише такъв материал ? Кога ? Българите са тръгнали за Европа и Америка още от турско. Бягаха , бягат и ще бягат. Сега поне не ги стреляме по границата. Забравихме ли 16-те стотинка за трудоден на село ? Забравихме ли земеделските пенсии от 32 лева на месец ? Явно сме забравили времето, когато имахме и армия и дългове с лихва към СССР за оръжието и. Само не си мислете, че са ни подарявали до времето на "добрия Брежнев" нещо. Е тогава е имало глад. Да се върнем на пенсионера. Като пенсионер има право на карта за градсия транспорт, има право на хранене чрез социалния патронаж, има право на дърва за огрев и.т. Естестевено, че не може всички да са с еднакви пенсии. И без това натискат тези дето вкарваха долари в България и не им дават заслужените суми.
    Колко лесно една статия ви кара да бълвате змии и гущери по България. А един , дето си е избрал името на днешния президент и не знае кога се използват главните букви, я нарича "Проклета". Това не са си позволявали българите дори когато са загивали в калните окопи. Не са си го позволявали дори когато губим територии и българи са бежанци. А вие какво ? Седнали на топло в къщи или с телефона в някой МОЛ, между две водки оплюете държавата си и сте доволни. А вместо да плюете минете през терминал 2 да видите колко бързо ще си дойтете през терминал 1 тихи и кротки. Щото много се върнаха и не смеят да се обадят. Едно е да ревеш тук, друго е да си вадиш парите н

    Коментиран от #21

  • 21 гений

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "222":

    И ся кво искаше да кажеш?
  • 22 Иван

    26 1 Отговор
    През 2006 работих на една бензиностанция на Петрол.За нощен труд взимах като добавка по 8 ОСЕМ стотинки на час(за нощни смени).А цялата ми заплата беше 180-250 лв. в зависимост от това колко дена съм работил.На това се казва робия,нищо друго.Сега работя пак в този бранш но в Германия и не падам под 1500 евро чисто.Отидох в чужбина основно защото пенсията в България е меко казано недостатъчна.За хората работили м/у 1950-90 не знам,но тия след 90 и това няма да вземат.Колко хора са осигурявани и на колко в периода 1990-2000,че и до сега.След още 20 год. ще бъде страшно.Всеки да се спасява поединично.
  • 23 Партиец доносник

    7 3 Отговор
    ААААААААаааааа най добре без пенсионери, ми ще има повече за дупедатите.
  • 24 гост

    10 2 Отговор
    За всички пенсионери трябва да е така, не само за тези над 80г. По-добре автобусите да са пълни с пенсионери отколкото да са полупразни, защото празен автобус не носи печалба, но безплатен транспорт за пенсионери е страхотна морална печалба и признание.
  • 25 Ядеитн

    14 2 Отговор

    До коментар #15 от "курукуку":

    През дъртия ми е за европата. Създали сме те тази държава, в която живееш и ти мишок дребен. Ти кво си направил ей така, без нищо, за държавата - барем служил ли си у казармата? Като не ти изнася - гит! Кеф ти в европата, кеф ти в джендема. А тук, ако си корав и кадърен може да се живее и добре да се живее.
  • 26 доброжелател

    5 0 Отговор
    Нека здравната каса да направи безплатни лекарствата за пенсионери ,онкоболни и деца.Няма никакво значение ,че в кабинета на лекаря не плащаш такса ,проблема е че в аптеката ми съдират кожата от гърба.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.