Last news in Fakti

29 Декември, 2011 10:01 2 578 0

Искрата на Арабската пролет е Човек на 2011

  • таймс-
  • мохамед буазизи-
  • тунис-
  • арабска пролет-
  • протести
Искрата на Арабската пролет е Човек на 2011 - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мохамед Буазизи от Тунис е обявен за Човек на 2011 година от британския вестник „Таймс“. Продавачът на плодове неволно хвърли клечката пред фитила на Арабската пролет, запалвайки се в знак на протест срещу произвола на тунизийския режим края на 2010 година.

През януари Буазизи почина от раните си, но се превърна в символ на съпротивителното движение срещу президента Бен Али, който в крайна сметка бе свален от власт.

Събитията в Тунис вдъхновиха народите на съседните страни - започна Арабската пролет.

Така 26-годишният мъж, идващ от бедно семейство, отприщи мощната протестната вълна за демократизация в Северна Африка, която се превърна във водеща тема на отиващата си 2011 година.

Равносметката – египетският президент Хосни Мубарак и либийският диктатор Муамар Кадафи вече са в историята.

По-късно майката на Буазизи разкри, че той не е искал да се самоубива, но решил да се самозапали в знак на протест. Кипнало му окончателно, след като при проверка иззели кантара, с чиято помощ продава плодовете. Даже инспекторите го удряли, а после отричали.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА