Last news in Fakti

29 Декември, 2011 11:46 1 763 0

Иран и САЩ помпат цената на петрола за Нова година - видео

  • петрол-
  • нефт-
  • иран-
  • ормузки проток
Иран и САЩ помпат цената на петрола за Нова година - видео - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Заплахите на Иран да затвори за танкерите Ормузкия проток засили натиска над петрола на световните борси, коментира агенция Блумбърг.

Сортът Брент е поскъпнал с 13 % през 2011 г., срещу 22% за 2010 г. , припомня Ройтерс. През 2012 г. се очаква петролът да поскъпне с нови 15% на годишна база.

Поне до неделя цените на черното злато се стабилизираха около 107 долара за барел, подкрепени от силния долар и очакваните по-добри данни за нефтените запаси на САЩ, които ще бъдат публикувани в неделя.

На 27 декември Иран заплаши да затвори Ормузкия проток, ако западните страни наложат ембарго

върху износа на ирански петрол. „Нито една капка петрол няма да премине Ормузкия проток", наля допълнително масло в огъня първият вицепрезидент на Иран Мохамад Реза Рахими пред държавната агенция ИРНА.

Подновеното напрежение в района на Персийския залив идва след опасенията, че Израел може да удари Иран, чиято ядрена програма страната възприема като заплаха. Техеран отговори с широкомащабни маневри.

ЕС, който закупува 18% от иранския петролен износ, в момента проучва възможността за увеличаване на международните санкции чрез съкращаване на покупките на ирански нефт заради несговорчивостта на Техеран по ядрения въпрос.

Подобни санкции обмислят и САЩ. Ирански официални лица предупреждават, че ако Западът се опита да блокира износа на ирански петрол, цената на петрола на световните пазари ще скочи над два пъти и ще достигне 250 долара на барел.

От своя страна

Белият дом даде недвусмислен сигнал, че няма да се пазари с режима на аятоласите в Техеран

и изпрати кораби от Пети американски флот в района на Ормузкия проток.

Саудитска Арабия опита да успокои пазарите, отбелязвайки, че арабските страни от Персийския залив няма да допуснат криза и са готови да увеличат добивите.

Ормузкият проток е невралгичен за пазарите, защото през него минават около 40% от петрола, пренасян с танкери.

Заплахите на Иран да затвори Ормузкия проток са недопустими. Такъв ход би бил в нарушение на международните правни норми, заяви говорителят на френското външно министерство Бернар Валеро.

Затварянето на протока ще бъде „по-лесно, отколкото човек да изпие чаша вода“, заяви командирът на военно-морските сили на Иран Хабиболах Саяри. Анализатори заявиха пред Ройтерс, че режимът на радикалните аятоласи в Техеран не разполага с достатъчно сили, за да приложи на практика заплахата си. В неговите възможности е обаче да използва създадените ракетни системи за всяване на паника в корабоплаването.

Най-лесният начин за Иран е да минира пролива.

Корабоплаването в Ормузкия проток се урежда от международното право и съответната конвенция на ООН от 1982 г..

Протокът е разположен при южните брегове на Иран. Той има голямо стратегическо значение, тъй като съединява Персийския и Оманския залив.

В най-тясната си част протокът е широк около 50 км, а дължината му е около 200 километра.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА