Last news in Fakti

19 Ноември, 2017 08:29 2 833 8

Тръмп и най-великото риалити шоу

  • доналд тръмп-
  • азия-
  • сащ

Президентът използва заплахата от Северна Корея, за да осигури сделки за милиарди в Азия

Тръмп и най-великото риалити шоу - 1
Снимка: БТА/AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните месеци много хора бяха притеснени, че Доналд Тръмп ще вземе да нападне Северна Корея и да причини ядрена война. Е, хора, спокойно! Тръмп не иска война, освен на думи.

Видяхме вероятно един от най-големите политически циркове през последните години. Президентът на САЩ и севернокорейският лидер Ким Чен-ун се обиждаха, заплашваха и сипеха предупреждения. Едва ли сме си мислели, че някога ще видим международни лидери да се наричат "лунатик“, "идиот“ и "дебелак“, но и това се случи.

Оказа се, че Тръмп е изиграл една прекрасна бизнес игра. Тази игра даде резултат по време на обиколката му в Азия през миналата седмица. Тръмп влезе в няколко държави, държейки съчувствени речи за агресивното поведение на Северна Корея, как то се отразява на региона и как някой трябва да спре ядрената заплаха. След това с приповдигнат тонус подаваше договори за милиарди за закупуването на американски ракетни системи и оръжия. Накрая триумфът му беше пълен. За 10 дни Тръмп успя да осигури на САЩ външни инвестиции за стотици милиарди, просто използвайки легендата за американската военна мощ.

Ако искаш САЩ да ти осигурят защита, просто трябва да си купиш американско оръжие. Ако може повече. Япония, Южна Корея и Виетнам набързо подписаха доста дебели договори. В същото време Тръмп им благодареше, че създават работни места в САЩ.

"Вие получавате сигурност, САЩ получават работни места. Всички са доволни“, заяви Тръмп в Токио.

Северна Корея се оказа нужния демон, с който отделни части на света да бъдат сплашени. Понеже бяха сплашени, САЩ с удоволствие им продадоха малко оръжие, за да се почувстват сигурни.

Всички знаят, че колкото и да се кани, Северна Корея едва ли някога ще си позволи да атакува, когото и да било с ядрено оръжие. Всички знаят, че война със САЩ ще е пагубна за страната, колкото и поражение Пхенян да успее да нанесе.

Администрацията на Тръмп обаче хитро използва цялата тази истерия, за да подсигури онези допълнителни милиарди и работни места, които обещаваше по време на предизборната кампания.

Още в началото на мандата си Тръмп сключи един договор за около $100 млрд. със Саудитска Арабия. Изборът беше същият: „Искате САЩ да са ви приятели? Купете си оръжие от нас".

Така Тръмп осигури парите за цялата нова пътна инфраструктура, която обеща да изгради. Сега изкара и парите за няколко нови завода и голям брой нови работни места. Той дори попя с филипинския президент Родриго Дутерте. Той не обича много Америка, но има нужда от доставки. Страната му води тежки боеве с екстремисти. Дутерте обяви, че ще купува оръжие от Русия, но още няколко тоста с Тръмп и може да реши да поръча някоя друга система от САЩ.

Тръмп управлява като бизнесмен. Използва определена заплаха, впряга я в своя интерес и след това продава на неин гръб. Малко истерия, малко натиск и милиардите потичат. Така неговото обещание за икономически възход на САЩ по време на управлението му може и да се реализира.

Не се изненадвайте, ако скоро довтаса и в България. Бойко ще се порадва закратко на потупването му, след което ще трябва да подпише договор за няколко милиарда за нови изтребители. България също ще се гордее, че създава нови работни места в САЩ.

Тръмп може и наистина да стане един от най-успешните американски президенти. За останалите страни от света и за много американци методите му може и да не са правилни, но явно работят. Сега рейтингът му може и да е нисък, но ще видим какъв ще е, след като парите от последните сделки създадат обещаните нови работни места. Циркът е пълен, но май Тръмп ще спечели от него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румяна Костова

    12 6 Отговор
    Безспорно,Тръмп има талант да бъде шоумен.И търговия да върти умее.И умни закони да подписва също.На 17.11 в сената е приет закон Пентагон да плаща на Американските войници операции по смяна на пола.В армията на най-великите държава има недостиг на желаещи .Ще се приемат бивши наркомани и хора с леки психични отклонения.Представете си тази армия в действие!

    Коментиран от #5

  • 2 Бесен Язовец

    3 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: " Циркът е пълен, но май Тръмп ще спечели от него " Да, така е, Трампито прави струва но винаги е сред печелившите, запомнете го това хейтъри !!!
  • 3 Да го кажем направо

    16 5 Отговор
    Изборът беше същият: „Искате САЩ да са ви приятели? Купете си оръжие от нас"...........ето я истината.....А ако не си купите-ще ви засипем с бомби....
  • 4 Пазарен Либерализатор

    9 9 Отговор
    А в Северна Корея ядат обелки от картофи с ориз и се кланят на великия мазен вожд.
  • 5 Нафарфорий

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "Румяна Костова":

    Туй ся дето го казваш не е вярно преди няколко месеца Тръмп забрани да се приемат третополови в армията, ако някое американско третополово иска да се запише в армията трябва да оди у Канада!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 6 Кимчо

    10 3 Отговор
    Перчема нещо се ослушва за комисионната ми!
  • 7 Гост

    9 2 Отговор
    Като им е толкова акъла и му се връзват на циркаджилъка! За жалост и както винаги, цирка ще го плащат обикновените хора!

    Коментиран от #8

  • 8 Негост

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Проблема не е само до акъл, а и до комисиони, неумело прикрити.