28 Ноември, 2017 11:00 10 016 24

Човекът, който иска да преначертае Балканите

  • балкани-
  • босна и херцеговина-
  • милорад додик-
  • република сръбска
Човекът, който иска да преначертае Балканите - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Географските карти на този регион вече са били променяни, а границите са били чертани наново. При първия проект за „Велика Сърбия" това доведе до кървава война, от която в крайна сметка загубиха всички. Но това очевидно не пречи на Милорад Додик, президента на Република Сръбска в Босна и Херцеговина, да си мечтае за нови промени в облика на Югоизточна Европа.

Планът на Додик

Пред камерите на ДВ Додик без грам притеснение начерта съвсем нови граници върху картата на региона. И с лека ръка просто зачеркна някои от съществуващите. В неговите представи по-голямата част от днешна Република Сръбска трябва да се присъедини към Сърбия, също както и северната част на Косово. Додик се държи като някакъв велик пълководец, който има властта да пренарежда света.

Съвсем незначителен детайл е, че в неговите планове градчето Требине и част от Източна Херцеговина се предоставят благосклонно на Хърватия. Така Додик на практика подкрепя мечтите на Загреб за присъединяване на части от Босна и Херцеговина към територията на Хърватия. Ситуацията много напомня за годините на войната в бивша Югославия, когато водачите на босненските сърби Радован Караджич и Ратко Младич, както и лидерите на босненските хървати Мате Бобан и Ядранко Пърлич на практика преследваха една и съща цел - да откъснат колкото може повече земи от Босна и Херцеговина и да ги присъединят към съответната "държава-майка".

Миналата седмица Хагският трибунал произнесе окончателната присъда срещу Ратко Младич. Скоро същото очаква и Ядранко Пърлич. Така етническите чистки, причинили смъртта на десетки хиляди цивилни граждани, ще получат най-сетне съдебно възмездие. Само че последствията от политиката на Младич се усещат и до днес. Дейтънското споразумение на практика възнагради сръбските военнопрестъпници с териториалната подялба на бивша Югославия. И ако в интервюто за ДВ Додик дава положителна оценка за Дейтънското споразумение, той го прави именно поради този факт.

Сега Додик преследва следната тактика: просто изчаква. Вече не заплашва с референдум за независимост, но продължава да си мечтае за подобно развитие. И поставя под въпрос жизнеспособността на Босна и Херцеговина като държава. Нищо, че босненските сърби и той самият направиха всичко възможно, за да задълбочат разединението на страната, да унищожат мъчително постигнатия напредък към реинтеграция, да блокират връщането на прокудените в родните им места и да вгорчат живота на онези, които въпреки всичко се завърнаха.

Опасни фантазии

Да, самият Додик има решаващ принос за политическата и икономическа блокада на Босна и Херцеговина. Той докара хората в Република Сръбска (а и в останалата част на страната) до непоносима икономическа ситуация. Бедността и безперспективността принудиха мнозина да емигрират - обширни части от Република Сръбска са почти обезлюдени. Но всичко това очевидно не интересува Додик.

„Великият стратег" сега дори обвинява Сърбия, че не била в състояние да следва неговата политика. Сърбия трябвало да признае Косово, за да удари най-сетне часът за отделянето на Република Сръбска от Босна и Херцеговина.

Онези, които преди 26 години начертаха нови граници върху картата на Югоизточна Европа, бяха готови на всичко - да унищожат не само „врага", но и собственото си общество. В наши дни Европа ще направи най-добре, ако по категоричен начин покаже на Додик, че политици с подобна идеологическа броня нямат нищо общо със западните ценности и затова не съществува никаква база за разбирателство с тях. Още повече, че самият Додик осъзнава много добре колко силно е уязвим - неговият режим е колабирал финансово и зависи изцяло от помощите на международната общност. Дори руснаците няма да го финансират вечно. Опасните му фантазии служат единствено на него самия. И на стремежа му да се задържи на власт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чичо ти гошо

    39 12 Отговор
    кой е писал тая глупост, с някакви "западни ценности" и има ли представа за ситуацията изобщо в Босна че и на Балканите даже, аман от профани дето постоянно си бутат носа там дето не им е място и се опитват да налагат техни интереси и за това Балканите пък и света страда от такива "разбирачи на нещата"
  • 2 Хасан

    5 93 Отговор
    Балканите единствено при турците си живееха мирно и спокойно цели 500 години..и от сто години само смърт,глад и насилие

    Коментиран от #3, #4, #5, #14

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Анонимен

    42 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Ти откъде знаеш за това данеби да си Шотландският боец.
  • 5 стоян георгиев

    53 6 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    хасане тва дето през тема пускаш е лъжа.при турците на балканите бе постоянна касапница и регрес.преди идването на турците балканите бяха центъра на християнския свят .при турците станахме ориенталска дупка.османската империя и ислямска държава нямат никаква разлика .никаква!на теб живее ли ти се в ислямска държава такава квато е в сирия и ирак?

    Коментиран от #7

  • 6 Хасан

    6 45 Отговор
    Аз просто си казвам своето мнение...от сто години малки народи от по пет милиона само се правят на велики и се хващат гуша за гуша..

    Коментиран от #12, #15

  • 7 Хасан

    6 42 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Балканите център на християнския свят!!!глупости...кой християнски_православен,католици,протестанти..кои???това са отделни понятия..

    Коментиран от #8, #17

  • 8 Християнин

    43 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    То и вие сте "отделни понятия" шиити, сунити, алиани, помаци и какви ли не още, ама ние не ви се бъркаме в работите. Бъдете си каквито искате и не се бъркайте в нашите християнски работи. Ние акъл не ви даваме и такъв не искаме от вас. Гледайте си земите, жените, живота и каквото там искате и не ни се пречкайте в НАШИТЕ ХРИСТИЯНСКИ ДЪРЖАВИ, защото това е опасно.

    Коментиран от #10

  • 9 Хасан

    5 31 Отговор
    Добре ..прав си...излезте тогава да празнувате деня на гейовете и лесбийките...

    Коментиран от #18

  • 10 Хасан

    6 26 Отговор

    До коментар #8 от "Християнин":

    Да ама французите се пречкат в Алжир и Либия, американците се пречкат в Ирак,руснаците се пречкат в Сирия..и след това всички тия бежанци идват на Лъвов мост или Париж...

    Коментиран от #11

  • 11 мда

    32 2 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    Да идват насам а не ходят по арабските страни. Защо ли ти си отговори. И да предпочитам педерасите отколкото това жена ми да не може да излиза свободно да се разхожда, шофира и т.н. защото ще я пребият с камани ;-) Ако искаш твойте дъщери да са увити в парцали и да жевеят в хареми твоя си работа но Това няма как да стане в ЕВРОПА
  • 12 Капитан Петко

    24 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Хасанчо гледам че мечтаеш за Велика османска ердоганска Турция ама като гледам и там скоро ще ядат лабута......Като толкова мечтаеш за Велика Турция що не идеш в Анадола и да си живееш по живо по здраво ами даваш акъли тука.

    Коментиран от #13

  • 13 батко бугар

    15 2 Отговор

    До коментар #12 от "Капитан Петко":

    Защото е на хранилка от нещастниците, затова! Стои тук, създава определени настроения и се опитва да втълпява неща, които не са истина! Това е съвременния протурски хибриден боец. Но за негов късмет, няма да се срещнем очи в очи!
  • 14 Ощърбий

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Циганин за турци приказва, нищо че турците ги има като понятие от Ататюрк насам. :)

    Трябвало е навремето да ги изринат от Европа. Рязаните у азия. Оттатък босфора! А Константинопол свободен от алахопочитатели!
  • 15 К.С.Б.

    16 5 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    България ли наричаш "малка" бе !
    Ти знаеш ли че България е най-старата държава в света!
    Когато я е имала България като нация всички други са били диви и уродливи племена (като вас турците) например!
    А твоята страна напоена с кръвта на милиони невинни християни е основана в началото на 19 век сл. Хр. Осъзнаваш ли какви ги бръштолевиш! Мението ти е на недоразвит сополанко с абсурдно отрицателно IQ!
  • 16 мето

    4 3 Отговор
    ще си мечтаете още много за рязаните в. Азия
  • 17 К.С.Б.

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Ти на колко гидини си бе сополкьо?
    Питай майка ти и баща ти и те ще ти кажат че всичките изброени от теб религии са една и съща но с различни догми!

    Коментиран от #22

  • 18 teoоgeoo

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Стягане багажа и марш в анадола
  • 19 Дедо Гошо

    3 1 Отговор
    Сите дека не им е арно тука и са големи разбирачи могат да идат в анадола, манадола па ако щат и на луната.
  • 20 Владо

    3 0 Отговор
    Анадола не е Турция.Западните християнски ценности а с6здават(османската империя),Разнивайки Византия,Константонопол.От алчност и от завист.За какви Западни ценности гововим.
  • 21 Хасан

    2 2 Отговор
    Що обиждаш?аз не те обиждам...
  • 22 Хасан

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "К.С.Б.":

    По принцип и християнството,исляма и юдеизма са също едно и също...Един Бог..

    Коментиран от #23

  • 23 Шопа

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Хасан":

    Да ама исляма го тълкува лошо.
    Фереджета, забрадки, безправие и подтисничество на жените, пребиване с камъни и тъй нататък и тъй нататък.
    Мисля тези които идват в Европа, идват точно поради тази цел, да избягат от уродливите правила и закони на исляма.
  • 24 Хасан

    0 1 Отговор
    Не е баш така...на Запад по същия начин се казваше и за социализма..все се показваше негативното..сега .по същия начин и за исляма...защо???да си намерят ооравдание пред обществото си защо им разбиват държавите,крадат петрола и им продават оръжие