10 Декември, 2017 16:35 3 425 3

Путин пред нова свръх задача

  • путин-
  • русия-
  • избори

Русия ще продължи да върви напред и никой никога не може да спре нашия стремеж да се развиваме

Путин пред нова свръх задача - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Русия ще продължи да върви напред и никой никога не може да спре нашия стремеж да се развиваме". С тези думи Владимир Путин обяви, че ще се кандидатира на президентските избори догодина. Решението бе очаквано, резултатите от изборите на 18 март са предопределени. Но четвъртият мандат на Путин изобщо няма да прилича на предишните.

Путин успя да съхрани интригата до самото начало на предизборната кампания. От днес започва да тече 10-дневният срок, в който Съветът на Федерацията, в съответствие с конституцията, трябва официално да определи датата на изборите, коментира сайтът „Гласове“.

Начинът, по който Путин направи заявка за четвърти президентски мандат, съзнателно или не, бе натоварен със силна символика. Направи го пред работниците на заводите „ГАЗ“ в Нижни Новгород, като знак за това, че се опира на широките народни маси, а не на елита или номенклатурата. Обяви го в деня, в който цялата страна обсъждаше отстраняването на руския национален отбор от зимната олимпиада, тоест в разгара на поредния етап от конфликта между Русия и Запада.

Тъкмо конфликтът със Запада се превърна в основната външнополитическа интрига, белязала третия президентски мандат на Путин – както и национализацията на елита.

Четвъртият мандат обаче няма да е просто продължение или надграждане на предходния период.

Независимо от „олимпийското предзнаменование“, не конфронтацията със Запада ще бъде основна тема през следващите шест години. Още повече, че не Путин започна този конфликт: САЩ бяха тези, които се бояха от завръщането на Путин в Кремъл и все по-нарастващите амбиции на Русия.

През следващия мандат нито САЩ, нито Западът като цяло няма да са основният проблем на Путин. В този смисъл решението на МОК е наистина символично - като опасен, но последен изстрел на една отиваща си епоха.

Конфликтът със Запада ще отстъпи на втори, даже на трети план сред грижите на Путин по простата причина, че самият „Запад“ си отива. Атлантическото единство между САЩ и Европа се руши буквално пред очите ни, а сила набират антиглобастките елити както в САЩ, така и в Европа. Разбира се, натискът и даже нападките срещу Русия ще продължат, но Западът ще затъва все повече във вътрешните си противоречия и проблеми. И отделните съставляващи го страни ще търсят да възстановят отношенията си с Русия.

А Путин от своя страна ще отделя все повече внимание и усилия за задълбочаване на сътрудничеството по южния и източния фланг – от Турция до Китай, от Иран до Япония, от Латинска Америка до Африка. В следващите години формирането на новия световен ред ще придобива все по-зрими и забележими очертания – от постепенното изтласкване на долара в международната търговия до създаването на нова архитектура на сигурността в Азия, опираща се на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

Най-важният за Русия проект ще си остане задълбочаването на интеграцията и разширяването на Евразийския съюз. Въпросният съюз би трябвало принципно да включва и Украйна, борбата за която ще си остане траен приоритет не толкова на външната, колкото на вътрешната политика на Русия.

На вътрешнополитическия терен Путин ще трябва да се занимае с най-актуалния въпрос в момента – кадровият. Тоест осъществяване на мащабно, глобално обновяване на националния елит и издигането на нови хора. Както и създаването на условия за това способните, умните, честните и национално отговорни хора да влязат във властта и служат на родината си.

Това ще е програмата-минимум до 2024 година.

А програмата-максимум ще си проличи чак накрая. И този край може да не е непременно след шест години, защото и след 2024 г., живот и здраве, ще се намери подходяща длъжност за Владимир Путин. Но да не избързваме.

Превод за "Гласове": Анастас Добрев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 йгмгйлгйлгйлгйлгймгймгй

    13 10 Отговор
    ИНТЕЛИГЕНТНО НАПИСАНО ОТ АВТОРА. ....САМО ДА ДОБАВЯ ....ТАКИВА ЖИВОТРЕПТЯЩИ ТЕМИ. ...В БЛИЗКИТЕ ГОДИНИ. .....ВУЛКАНА ЖЪЛТИЯ КАМЪК. ....БЯГСТВОТО НА АМЕРИКАНСКИЯ ЕЛИТ ОТ АМЕРИКА ...В АРЖЕНТИНА И БРАЗИЛИЯ ....КЪДЕТО СЕ ИСКУПИХА БЕЗБРОЙ ДЕКАРИ ЗЕМЯ ОТ ТЯХ ...ЗА НОВИЯ ОБЕТОВАН РАЙ ...ЙЕРУСАЛИМ. ....БЯГСТВОТО НА 90 % ОТ БЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ НА USA. .....ИЗВЪН. ..USA. .....НЯМА ДА СЕ УЧУДЯ АКО СЕ ПРЕСЕЛЯТ В ...РУСИЯ ....ЕСТЕСТВЕНО С ВСИЧКИ ...ТЕХНОЛОГИИ И РАКЕТИ. .....АМЕРИКА ....ПРОСТО ЩЕ СТАНЕ ...ЕДИН ..ПРАЗЕН ....МАКДОНАЛДС. ...В КОЙТО ЩЕ ЖИВЕЯТ САМО НЕГРИ И ДРУГИ ЦИГАНИ. ...НИКОЙ НЯМА ДА РАБОТИ. ....И НАКРАЯ ВСИЧКИ ЩЕ СЕ ИЗБИЯТ ...В ЕДНА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА. ........
  • 2 южрйлгйчгйчгйчгйчт че че тчъ....

    4 7 Отговор
    P. S. .....ТОВА БЕШЕ МОЯТ ПОСЛЕДЕН ...КОМЕНТАР. ..ПО ...ЗЛОБОДНЕВНИ ТЕМИ ....НАДЯВАМ СЕ ...ДА НЕ СЪМ ОБИДИЛ. ...НЯКОГО. ....ОСОБЕНО ОТ ИЗРАЕЛСКОТО И АМЕРИКАНСКО ПОСОЛСТВА. .....ДЪЛБОКО ...НЯКЪДЕ ...ТАЯ ЛЮБОВ КЪМ ТЯХ. ....ЗАМИНАВАМ .....ПИЛИГРИМ..... В ЙЕРУСАЛИМ. .......ЗА ДА НАПРАВЯ ....МИРА. ...РЕАЛНОСТ. ...А НЕ ...МИТ. ....
  • 3 Пазарен Либерализатор

    15 3 Отговор
    Наташа от детството си е възпитавана в институт за благородни девици във Франция. Вече на 17 години, идва време да се върне в Русия. Посреща я майка ѝ. На границата Наташа се прехвърля на конен екипаж с руски кочияш. Кочияшът, както си подобава в такива случаи удря кобилата по задника с възгласа "Диййй".
    Кобилата не помръдва. Той я удря още веднъж и крещи:
    – Тръгвай ма, п*тко заспала!
    И кобилата потеглила. Маминка е в шок от чутото, а Наташа я пита:
    – Мамо, какво е п*тка?
    Маман сконфузено отвръща:
    – Дъще, в Русия така наричат ласкаво кобилите!
    С това приключили въпроса. Вечерта на бала, организиран от баща ѝ, Наташа танцува с поручик Ржевски и решава да блесне с познанията си по руски:
    – Кажете поручик, вие имате ли п*тка?
    Ошашавеният, може би за първи път поручик отговаря:
    – Не, естествено...
    – Само ако знаете аз каква имам? Цялата е рижава... на петна... И когато я почесвам, прави ето така - "Ффррррр"...