27 Декември, 2017 19:00 21 706 36

„Безплатно“ саниране. Я пак?!

  • саниране-
  • благоевград-
  • измами-
  • гешефти

Програмата е гордост за управляващите, но и любима тема за критика от опозицията

„Безплатно“ саниране. Я пак?! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Благоевград е първенец по санирани блокове по Националната програма за енергийна ефективност, която се реализира с пари от държавния бюджет. Някои сгради обаче са санирани на двойно по-високи цени от други. Оплакванията за ниско качество са налице, а фирмите изпълнители се оказват обвързани с представители на местната власт. Така хората видяха нагледен пример как „безплатните“ неща винаги излизат поне двойно по-скъпи.
Това коментира в анализ за фондация „Фридрих Науман“ Мариета Димитрова.

Може ли един квадратен метър грубо строителство да струва малко над сто лева (по данни от строители), а един квадратен метър саниране да е поне два пъти по-скъпо? В България може. По-високите цени са реално платени по Националната програма за енергийна ефективност, популярна сред българите като „безплатното саниране“. Програмата е гордост за управляващите, но и любима тема за критика от опозицията. Първите казват, че така помагат на хората да живеят в обновени апартаменти и да плащат по-ниски сметки за ток. Вторите обаче питат на каква цена става това и дали не се харчи много повече от необходимото, а от това да се облагодетелстват верига от изпълнители, близки до общините, и така да се финансират предизборни кампании.

Публикувани данни на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) показват, че в началото на програмата през 2015 г. държавата е плащала почти по 300 лева на квадрат, а година по-късно цените падат наполовина. Какво се е случило за тази една година? Дали цените на материалите и труда са поевтинели също наполовина? Едва ли това е верният отговор.

НИЩО НЕ ЗАПОЧВА ОТ ДНЕС

Българското правителство има два предишни опита за масово саниране на жилищни сгради. През 2007 г. започва проектът „Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради“ на Програмата за развитие на ООН (ПРООН) с финансиране от 50 млн. долара. През 2011 г. идва ред на проекта „Енергийно обновяване на българските домове“ на Европейския съюз на стойност от 50 млн. евро.
По първия проект са санирани 49 сгради (с общо 1093 жилища), по втория – само 2 блока. Държавата първоначално поемаше 50% от необходимата сума, а по-късно – 75%. Останалите 25% се заплащаха от собствениците. В момента всичко е „безплатно“ – т.е. собствениците не плащат и стотинка, а всичко се поема от държавата.

Има още една разлика между преди и сега – сметките. По европейската програма разходите за саниране на един блок с 18 апартамента в София са 151 000 лв. Така средната цена за жилище от 85 кв. м е 8388 лв., от които собствениците са платили своите 25% – т.е. по 2200 лв. Така обаче е било преди. Идва време за новата програма, а с нея идват и новите цени.

СЛУЧАЯТ „БЛАГОЕВГРАД“

Градът често е споменаван като първенец в санирането. Представители на властта често пристигат в града, проверяват строителните дейности, режат ленти на завършени обекти. В Благоевград обаче има договори за саниране, чиито цени се различават драстично една от друга – т.е. за една и съща еднотипна работа се плаща различно. Средната цена за саниране на кв. м в Благоевград е 203 лева., което е двойно повече от обновяването по европейската програма „Регионално развитие“ 2007–2013 г. Данните на МРРБ показват още, че най-високата средна цена за саниране е във Велинград – 288 лв./кв. м, а най-ниската – в Кюстендил, 116 лв./кв. м.

Консултирахме се със строителен предприемач, който извършва такава дейност в България и в чужбина, и според него реалната цена е около 110 лв., заедно с включена печалба за изпълнителя. Попитахме и бившия зам.-кмет на Благоевград инж. Янко Янков – откъде идва тази огромна разлика в цените? Разликата идва от променящите се в движение правила на самата програма, обясни той.

„Средната цена в Благоевград винаги е била съобразена с правилата, наложени от МРРБ. Имаше момент, когато беше по-висока, но тогава и дейностите бяха повече.“
Направена била промяна заради факта, че не всяка сграда има нужда от конструктивна интервенция, обясни още Янков. Но и преди, и сега Програмата изисква обследване, което да установи нуждата или липсата от конструктивна интервенция, за да бъде обективно определена цената.

„В началото всичко се базираше на обследването и не допускам да е имало злоупотреби и преди, и сега“, каза още Янков.
Тези обяснения обаче не дават отговор на друг въпрос – защо има огромна разлика и в цените за саниране на няколко идентични блока, извършени приблизително по едно и също време.

ЧЕТИРИ „СЛУЧАЙНИ“ БЛОКА

Получихме информация по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) – техническите паспорти и доклади от обследването на 4 сгради с идентична етажност и РЗП (разгърната застроена площ). Документите показват, че 14-етажен блок на ул. „Цар Иван Шишман“ №16 в Благоевград, с РЗП от 4525.43 кв. м., е саниран срещу 1 256 911.64 лв. с ДДС. Простата сметка показва цена от 277.74 лева за квадратен метър.

15-етажният блок № 15 в квартал „Запад“, с РЗП 5423.30 кв. м, е саниран за 776 496.35 лв. с ДДС. И височината, и площта на този блок са почти същите като на първия. Но тук средната цена за саниране на квадрат излиза 134.73 лева. Това е точно два пъти по-евтино. С какво ли блокът на „Цар Иван Шишман“ е по-специален от този в квартал „Запад“?

Нека продължим с трети блок – той също е на 15 етажа, намира се на ул. „Братя Иванови“, с РЗП 5527 кв. м Неговото саниране е струвало 618 524.20 лв. с ДДС. – т.е. по 111.90 лв. за кв. м Четвърти блок – отново на 14 етажа, отново с близка РЗП от – 5891.13 кв.м, намира се на ул. „Марица“ №2. Всички параметри са като извадени под индиго, но цените са твърде различни. Последният блок е саниран за 1 309 78.53 лв. с ДДС, или за 222.33 лв. на кв. м.

И тук възниква въпросът – на какво се дължи тази разлика? Защо са допускани разминавания? Програмата за саниране създаде напълно законна възможност за прахосване на пари на данъкоплатците и даде власт на общините да контролират процеса – т.е. да избират фирмите и да надзирават работата им. Това поражда съмненията за съществуване на корупционни схеми за отклоняване на част от парите.

Към октомври 2017 г. общо 782 многофамилни жилищни сгради в цялата страна са вече изцяло реновирани и въведени в експлоатация по Националната програма за енергийна ефективност, показва справка от сайта на МРРБ. В процес на изпълнение са строително-монтажни работи по още 612 сгради. Предстои да бъдат реализирани мерки за подобряване на енергийната ефективност по още 628. Одобрени за реновиране и с вече сключени договори за целево финансиране са общо 2022 многофамилни жилищни сгради с договори на обща стойност 1 854 861 926 лв. с ДДС. Финансов ресурс в такъв обем превръща санирането в най-големия проект на държавата и затова отчетността и прозрачността за изразходването му е толкова важен въпрос.

СТАНА МНОГО ВИДНО

В началото на Програмата тези силно завишени цени правят впечатление. Тогава все още няма фиксирани максимални цени. След множество коментари и публикации по темата МРРБ определя референтни стойности, които след това два пъти променя. Първата корекция идва, след като се установява, че цените са далеч над тези на свободния пазар. Следва и второ занижаване на максималните стойности.

През октомври 2015 г. цената е фиксирана на 348.60 лв. на кв. м. Още тогава разликата е драстична – в същото време по европейската програма „Енергийно обновяване на българските домове“ се санират блокове на цена от 114.16 лв. на кв. м.
През април 2017 година зам.-министърът на регионалното развитие в служебното правителство Виолета Комитова съобщи, че с предвидените по програмата 2 милиарда лева са можели да бъдат санирани 4 хиляди сгради – два пъти повече от санираните 2 хиляди. Допуснато е над договаряне на проекти извън одобрения от правителството ресурс с цели 200 милиона. Програмата е временно спряна от МРРБ, но после на помощ идват… данъкоплатците. Министерският съвет отпуска още 1 милиард.

Тогава Комитова изчисли, че срещу тези 2 млрд. лв. всеки един от собствениците на апартамент в предвидените за саниране 2022 сгради, получава от държавата „подарък“ в размер на 17 500 лв. Разхищението е огромно – на свободния пазар всеки собственик може да договори фирма, която да санира апартамента му за около 5-6 хиляди лева. Така „безплатното“ саниране излиза доста солено на българския данъкоплатец – той го плаща почти тройно.

А КАЧЕСТВОТО?

Понякога е разумно да се плаща повече от средната цена, ако получаваш много по-качествена услуга, която би се „изплатила“ в бъдещето. Дали случаят със скъпото саниране е такъв обаче? В Благоевград вече има десетки оплаквания от качеството на работа на фирмите изпълнители. Само два месеца след санирането бл. 53 в квартал „Запад“ протича. Покривът е издържал в продължение на 40 години преди санирането, но малко след това започва да пропуска вода. Така след „безплатния“ ремонт от държавата идва ред на нов ремонт, за кой то вече собствениците ще събират пари. В най-ниските части на фасадата се забелязват огромни отвори, които при дъжд се пълнят, а оттам водата прониква в сградата.

Обяснението на фирмата изпълнител е, че те нямат вина, защото липсват тротоарни плочки и те няма как да оформят фасадата. Докато отговорността се прехвърля, времето се разваля и водата е все по-чест неканен гост в домовете на „ощастливените“ данъкоплатци с „безплатно“ саниране. Новини за протекли санирани блокове идват още от Бургас, Стара Загора, Русе, Враца, Хасково, Мездра, Димитровград и София.

В един момент на ул. „Цар Иван Шишман“ се случва инцидент – скелето на най-скъпо санирания блок в Благоевград пада. Вероятно недостижимата за другите цена от 277.74 лева за квадратен метър не е достатъчна за осигуряване на здраво скеле. По чудо няма пострадали. 33-годишен работник обаче няма този късмет и пада от скелето на петия етаж на блок 30 в квартал „Запад“, докато поставя изолация за саниране. Разследването за смъртта му продължава.

След пожара на жилищна сграда в Лондон, при който загинаха най-малко 80 души, темата за качеството на използваните материали в санирането става актуална и в България. Оказва се, че никой не е включил в изискванията на Програмата да се използват негорими материали, което е задължителен елемент от сигурността на високите сгради. Започва обсъждане на промени и евентуална забрана за използването на стиропор при сгради над 28 метра. Докато това стане обаче, стиропорът остава основният използван материал – защото е най-евтин.

„Безплатното“ саниране започва да изглежда още по-нелицеприятно – скъпо и некачествено. Следващите редове обаче обясняват защо държавните и общински чиновници не се притесняват от тези факти – нещо друго е било по-важно за тях.

ВАЖНОТО Е ФИРМИТЕ ДА СА „НАШИ“

Компромисите с качеството и огромните разлики в цените се обясняват много по-лесно, когато видим кой изпълнява обществените поръчки. На сайта на община Благоевград са публикувани договорите и там присъстват лица, свързани с общинската управа. Над 80% от договорите за обследване на сградите, са извършени от „Екоконсулт“ ДЗЗД с управител Янко Димитров Янков. На пръв поглед нищо странно, но човек със същото име се оказва заместник-кмет по строителството на община Благоевград. Към момента на обследването той все още не е заемал длъжността, но е факт, че има успешна дейност с общината, преди да стане неин служител на 23 ноември 2015 г. Но това не е всичко – по-късно друга свързана с него фирма започва да изпълнява строително-монтажните работи и инженеринга по Програмата за енергийна ефективност.

Търговският регистър свързва с Янков още няколко фирми – „Строителство и саниране-инженеринг-консулт“ ЕООД, „Стройинвест консулт София“ ЕООД, „Стройинвест консулт 2013“ ЕООД, „АС инженеринг“ ЕООД и „Хидрокомерс България“ ЕООД, от които той вече е прехвърлил дяловете си. Проверка в списъка на изпълни- телите на санирането показва, че една от тези фирми работи по няколко договора с община Благоевград, дори и след като Янков вече е встъпил в длъжност – това е „Строителство и саниране-инженеринг-консулт“, която зам.-кметът е напуснал през 2012 г.

Янков може да е напуснал фирмата, но тя остава близка до него. Собственичка е 25-годишната Елизабет Урукова, дъщеря на Цветанка Господинова, с която зам.-кметът Янков живее на семейни начала. На 16 август 2016 г. Янко Янков участва в заседание на Комисия за провеждане на открита процедура по Закона за обществените поръчки и определя за изпълнител на една от обособените позиции… същата фирма. „Строителство и саниране-инженеринг-консулт“ ЕООД сключва с общината договор на 21 ноември 2016 г. на стойност 817 233.65 лв. с ДДС. Тази фирма е първенец по саниране в града с 3 блока.

Дружеството „Строителство и саниране-инженеринг-консулт“ ЕООД е получило от договори по Програмата за саниране общо 6.3 млн. лв. за 7 блока в цялата страна – три от тях са в Благоевград. В съдружие фирмата печели една от най-скъпите поръчки за саниране на сграда във Велинград за над 2.2 млн. лв. А фирмата съдружник е „Топ хаус“ – собственост на съпруга и брата на бившата депутатка от ДПС и бивш зам.-министър на екологията Фатме Илияз.

Малко след публикуването на първите данни за връзки на Янков с фирми изпълнители той подава оставка от зам.кметския пост в Благоевград.

ДА СИ КУПИМ МНОЗИНСТВО

Поръчките по Програмата се оказват особено „полезни“ и за осигуряване на мнозинства в Общинския съвет на Благоевград. Например „Хидроенерджи-БГ“ ООД с управител Милен Динков сключва договор на стойност 2 363 858.54 лв. с ДДС. Милен е брат на Рашко Динков, който е общински съветник. Това обаче не е единственото „съвпадение“. „Динатстрой“ ООД на общинските съветници Димитър Урдев и Васил Миладинов също участва в Програмата и сключва договор за 1 812 558.33 с ДДС. Тук интересното е, че „Динатстрой“ дава с 400 хиляди лева по-висока цена от конкурента си, но печели заради предложената по-дълга гаранция.

Но и тези връзки не са последните. Венци Тодоров, който е брат на общинския съветник Андон Тодоров, е управител на „БГ еврострой АВМ“ ЕООД, която е санирала два блока в квартал „Струмско“ срещу 840 278,12 лв. с ДДС. А пък всички споменати, случайно или не, гласуват редовно в полза на предложенията на общинската администрация, която ги храни – буквално.

Така изглежда картината в „столицата на санирането“ Благоевград – най-много обновени блокове по Програмата, сериозни разминавания в цените, оплаквания от лошо качество и много силна връзка между фирми из пълнители и местната власт. За едни остават печалби те, а за данъкоплатците остава урокът, че „безплатните“ неща обикновено им излизат поне два пъти по-скъпи.

ИЗТОЧНИЦИ:
Министерство на регионалното развитие и благоустройството
https://goo.gl/tGb15X
https://goo.gl/Nznt93
Община Благоевград
http://www.blgmun.com/
Копие от цитираната документация е достъпно на сайта chernakniga.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    65 2 Отговор
    Ако в БГ.имаше прокуратура е сега е момента да поработат един апартамен 2 стаен външен с калкан дограма,ВИК,изолация не повече от 3000 лв. и това цени на дребно на едро -30%
  • 2 България

    84 1 Отговор
    Прекрасна статия.... надявам се да има последици от нея.... във всяка една сфера се краде поголовно в тази държава... и нищо....

    Коментиран от #10

  • 3 Варна

    56 1 Отговор
    Аз ще бъда още по- краен в сметките! Първо нека да отбележим, че това не е съвсем саниране , а поставяне на изолация и подмяна на дограма. Саниране не е извършено! - Тукняма нито обследване на панелите и конструкцията, нито проверка на заварките по панелите (ако блока е панелен)
    Обичайната цена за изолация с материалите, което включва труд и материали- стиропор или ISP и или и двете, плюс мазилка и шапкловка се движи около 50 лв с ДДС! - Пак повтарям!
    Цената на кв. метър за обичайната изолация в едно с мазилката е около 50 лв. с ДДС.
    Едно средностатичстическо жилище в България от около 70 кв. м има обикновено по 4 прозореца. Ако се ползва евтина дограма, което е сигурно в тези проекти... Това увеличава цената на квадратен метър с още средно 22 лв. Тоест нормалната цена за единично изпълнение се движи около 70- 75лв на кв.метър с ДДС!
    Повтарям!
    - Цената на кв.м за изолация с материалите и дограма би трябвало да не надхвърлят 70- 75лв. !

    Коментиран от #4, #20

  • 4 Бесен Язовец

    27 2 Отговор

    До коментар #3 от "Варна":

    Батка партия си ми обаче е са ще ти сметна цените ама баш ще ги раздроба
    1 - стиропор 5 см.- 5лв.
    2 - дюбели 3-4 бр.40 ст.
    3- мрежа 1 кв.м 1 лв.рабица за шпак.
    5- теракол 2 кг.за лепене 50ст.
    6- теракол фибри студо ост. 50ст.
    7- драскана маз една торба е 6 лв.25 кг.за един кв .м отива не повече от 1-1.300 кг. Грубо 1 лв.кв м.
    10 лв.на кв м са материалите и 20-25 лв труд.
    Дограмите са не повече от 1200 лв среден клас профи линк.5 км.кви са тия 70-75 лв.то с ниопор не ти идват на толкова

    Коментиран от #6, #18

  • 5 Бесен Язовец

    35 0 Отговор
    Един дустаен с външен калкан 50 кв.м изолация и 8 кв.м дограма 3000 лв.÷ 60 = 50 лв прав си Варна в първия момен ми се видя раздуто ама като техлиш чертата е така прав се избързах
  • 6 Варна

    42 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    Реших да заложа максималното за да не ме обвинят в изопачаване на истината. Преди 10-на години с мой роднина имахме бригада, с която правихме изолации по къщите.
    -Далаверата с всичко без материалните и без дограмата беше около 25 лв на кв. м. и горе долу толкова беше материалите и жедневната разходка до обекта ( гориво + храна за деня и ако няма наем на скелето. Което знаеш беше преди около 1лв на кв.)
    Дограмата я заложих около 1450 лв. и ударих още 1-2лв отгоре за да няма съмнения в подвеждането на цените.
    Та така ги сметнах! - С всички възможни разходи, вкл и някои специфични... Знаеш при обръщането на прозорците, тиксо за отсичане, водооткапи и т.н. - Нарочно заложих малко повече с всичките глезотии. :-))
    -Така или иначе става въпрос за огромна кражба! - Не случайно Благоевград е първенец. - Плевнята се постара да заминат едни пари за собственият му град...

    Коментиран от #7

  • 7 Бесен Язовец

    36 2 Отговор

    До коментар #6 от "Варна":

    Обскочването задължително в цената сега на секция скеле е 30 лв.на ден кражбата е зверска чак ме хваща малко завист кто знам кви сладки левчета им влизат от въздуха в джоба

    Коментиран от #11

  • 8 НЕМА ЛАБАВО

    40 1 Отговор
    От всяка далавера има процент ЛИЧНО за т.нар.премиер(с неуважение).Не се чудете на цените-човекът се е учил от Маджо,Маргините и т.н. НЕМА ЛАБАВО
  • 9 Анонимен

    31 1 Отговор
    Какви са тия цени по 100-200-300лв/кв.м.??? В сайта на която и да е фирма за саниране (не по програма, очевидно) пише цени по 40-50лв/кв.м с 10см дебела изолация, направена като хората. Каменната вата (негоримия материал) е към 60-70лв. С алум. дограма и изолация един апартамент се прави за 3-4000 лева.
  • 10 ХАХА

    29 0 Отговор

    До коментар #2 от "България":

    Надявай се!Ама няма как да стане-"санирането" е един от основните приходи лично за Боко и отделно за ОПГ ГЕРБ като цяло.Затова и цифрите са толкова завишени-нали трябва да се печелят избори...
  • 11 Варна

    29 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Вярно е, но аз отдавна излязох от тази сфера и да ги мисля, кой колко печели ... - Вече няма смисъл. Факт, е че от наем на скеле се печели доста! Особено на големите сгради, по 15-16 етажа.
    - Аз просто се сещам какъв труд ми отнемаше с колегите да вдигнем едно скеле за 3-4 етажна къща, а за 15-16 етажа направо не ми се мисли!
    Скоро даже с един приятел, който бях наемал на няколко пъти, че в единият от случаите е било чист късмет на оцеляване от нелепи грешки в една от конструкциите на скелето... - А бе имам спомени :-)
    -Така или иначе , стигнахме с теб до същото мнение, че в крайна сметка колкото и да надуваме реалната цена с допълнителни разходи няма как да докараме цзените, на които тези момчета от ГЕРБ "пердашат" санирането...
    Кражбата е свръх нагла. - Тук в моят град бях снел преди време една уж санирана сграда на природонаучен музей, за който са изхарчени по оперативна програма почти 5 млн. лева. Сградата е 3 етажна с РЗП вероятно не повече от 200 кв.м.
    З атези 5 млн.лева има външно боядисване, смяна на дограма и няколко климатика (не повече от 5 бр) от най- тъпите на Еко клима. Видимо 12ки..
    Щях да пращам инфо в Господари на Ефира , но се откамах понеже разбрах, че и те си избират по- леки теми. - Не пипат навсякъде. - Мерят си възможностите...
  • 12 народ

    21 0 Отговор
    Далаверата да върви,цената не е важна!
  • 13 инж Ботьо Петков

    17 1 Отговор
    За какво ги санирате тия мухлясали панелки? Точно след 10 години изтича експлоатационният период на първите построени в България панелки и те трябва да бъдат съборени. Същата съдба ще сполети и всички останали панелни жилища, когато им дойде и на тях времето.

    Коментиран от #15, #17

  • 14 Гого

    17 0 Отговор
    Същото е и с магистралите и всички пътища цените са като все едно че ще бъдат от злато и платина кражбите на пари от народа са запазена марка на Герб. Когато Рапон беше с Дянков изчезнаха мистериозно едни два милиарда от здравната каса и никой не ги видя повече!
  • 15 Технически наблюдател

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "инж Ботьо Петков":

    А първите сгради от новото строителство може да започнат да се срутват и по-рано от десет години!
  • 16 Голям прос

    15 0 Отговор
    Голямо крадене. Другото е, че създадоха работа на черноглавия електорат. Мои познати се оплакват от качеството. Едно ако е направено, друго не е. ВиК не се подменя, мръсна канализация, също. Заварки на панелките не се обновяват, кабелите на ел. инсталациите са същите. И аз знам от едно време - безплатен обяд няма, ще ни излезе през носа и на тези които не сме "санирали".

    Коментиран от #28

  • 17 Аз Варна

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "инж Ботьо Петков":

    Ако наистна трябва да бъдат съборени мухлясалите панелки,някаква идея къде да живеят хората,защото над 70%са мухлясали стари панелки.А човешкия фактор?
  • 18 Русчуклия

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    Аз пък си мислех, че Благоевград е най-студеният град в България и затова грижливото ни правителство се е загрижило приоритетно за този град. )))
    Благодаря на съфорумниците ни, които са вещи по темата и с цифри обясниха голата истина!
  • 19 Кърджали

    6 1 Отговор
    Ако всеки който е взел обект за саниране си гледа работата както трябва няма да е така пилеят се материали из целия квартал .всякаква безотговорност.
  • 20 гост

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Варна":

    Трябва да се добавят и следните допълнителни разходи:
    - саниране общи части: обикновенно боя и нова входна врата
    - саниране на покрив: хидроизолация (не разбирам защо не поставят и термоизолация), измазване на комини и подмяна на улуци
    - цокъл на блока и подмяна на прозорците на мазите
    - плочки и стълбища околко блока (при нас ги правят и тях)
    С обследване и печалба на изпълнител е напълно реалистично цената да е към 100-120лв на квадрат с ценовото завишаване, защото цена на квадрат при цяла сграда и цена на квадрат при един апартамент е само в ценови плюс за изпълнителя при голямата поръчка. Недопустимо е апартамент с данъчна оценка от 17х.лв да бъде изполиран за 17500лв. Подобни договори не биха минали през общините ако схемата не беше корупционна. Ясно е като бял ден, само че никой не ни пита. Аз съм против например, моят апартамент няма да бъде саниран, а на безделниците от панелките ще бъде. Аз плащам по-висок данък, работя, удържат ми много пари всеки месец, а накрая мързелите, които не са отделили и един лев за жилището си, ще получат всичко наготово, а аз ще си платя и моето и тяхното чрез моите данъци. Защо?

    Коментиран от #30

  • 21 Arsenal

    17 0 Отговор
    Цацаров,какво чакаш, проверете данните и задължително вкарайте виновниците в затвора!
  • 22 Не на кражбите

    13 0 Отговор
    Ти да не си мислиш, че и той не си похапва от баницата! Всички са включени.
  • 23 добре де

    4 11 Отговор
    Правете фирми, печелете поръчки и санирайте за без пари, като е толкова лесно и стетакива специалисти. И партия си направете, и спечелете изборите и управлявайте, като е толкова лесно.
  • 24 Соловей

    11 2 Отговор
    В статията много точно е казано,че парите за ”безплатното”саниране са от държавния бюджет ,а не европейски средства. Държавата тегли заеми от ББР ,които един ден ще трябва да бъдат върнати. А,сетете се от кого. Всички санирани ще трябва да си платят с лихвите. До една година ГЕРБ ще промени всички закони и тогава ,съвсем ”законно” щастливците ще останат и без жилища. Според западът,не може в най- бедната държава в ЕС,всеки да притежава собствено жилище. Това е начин,пъкленият план да бъде реализиран.
  • 25 Веско

    6 4 Отговор
    Всички крадът.Но по добре ли беше при БСП когато нищо не се правеше.
  • 26 яяяяя

    4 0 Отговор
    А кмето ще върне ли парите
  • 27 Пловдив

    8 0 Отговор
    Лошото е, че откраднатото го плащаме всички ние, а се облагодетелстват една шепа хора.
  • 28 Кольо кварталния

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Голям прос":

    Знаеш ли въобще какво е заварка,какво е панел,къде и колко са заварките на панели в един блок? Или си говориш глупости по принцип?
  • 29 Кума Лиса

    1 4 Отговор
    От 1987 г. се занимавам с ценообразуване в строителството, за разлика от пишман експертите тук. Да, краде се. Да цените осигуряват 300% печалба, но доводите ви не са експертни и падат при проверките. За да ги заковете трябват специфични знания, но вие ги нямате.
  • 30 Варна

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Разбирам за какво говориш.
    Естествено, че не съм съгласен за липсата на равнопоставеност.
    Аз моят апартамент съм го изолирал преди повече 15 години и освен изолацията съм се постарал да поставя добра дограма с подходящите стъкопакети.
    Въпросът е и в това, че въпрасното саниране, става с пари от държавата като за това, теглиха 2 млрд. заем. Този заем естествено в едно с лихвите по него ги плащаме всички. В крайна сметка обаче тези пари са за много малка част от жилищата в страната.
    Тоест по подобие на теб и аз не съм съгласен. Редно е всеки да се грижи за собственият си имот.
    Нямя логика да ме правят солидарен за нещо, с което не съм съгласен един път и втори път да плащам и лихвите за подобна идея.
    Аз лично смятам, че тези 2 млрд. без лихвите, бяха предизборен ход през 2015 за сметка на държавният бюджет.
  • 31 Много приказки никакви действия керванът

    2 0 Отговор
    Много приказки никакви действия керванът си върви кучетат си лаят и те така
  • 32 Без да искам

    3 0 Отговор
    Много приказки никакви действия керванът си върви кучетат си лаят керванът си върви и те така
  • 33 анализ

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Цената на кв.м за изолация с материалите и дограма би трябвало да не надхвърлят 70- 75лв. ! А НИЕ СМОТАНИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ ПЛАЩАМЕ МИЛИАРДИ ЗА 50 БЛОКА НА ГОДИНА
  • 34 ПЕНЧО МИЛЕВ

    1 1 Отговор
    ТЕЯ ДЕТО ГИ ,ИЗБРАХТЕ, И СЕ ХВАЛЯТ ТОЛКОВА МНОГО , КАТО ПУБЛИКУВАТ САНИРАНИТЕ ЗГРАДИ .ДА ПИШАТ И КОЛКО СТРУВАТ . ЧЕ ДА ВИДИМ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ , КОЛКО ОТКРАДНАХА ЗА Тях . И КОЛКО ЩЕ ТРЯБВА ДА ВРЪЩА / НАРОДА /. НЕ НИ ПРАВЕТЕ НА ПРОСТИ . ТОВА ЧЕ НЯМАМ ОБРАЗОВАНИЕ НЕ ОЗНАЧАВА НИЩО . Даже НАПРОТИВ .ЩЕ ВИ СЛОЖА В МАЛКИЯ СИ ДЖОББ , АКО НЕ ВИ Е ЯСНО ГОСПОДА ПИТАЙТЕ . ПАРТИЬО ЛЮБИМА КОЛКО ХУБАВА СИ ТИ.....
    Г рабят
    Е лементарно
    Р епублика
    Б ългария
    Не го ли , разбирате Господа . КОЛКО ТРЯБВА ДА Сте ПРОСТИ ЧЕ И ДА СИ И ВЯРВАте .БИЛИ ГО ХВАЛИЛИ . КОЙ БЕ БОЙКО те хвали.ТИ ПРОЧЕЛ ЛИ СИ ГО ИЗОБЩО ТОЯ ДОКЛАД . ЕВРОПА ГИ ПЛЮЕ , ТЕ СИ МИСЛЯТ ЧЕ ДЪЖД ГИ ВАЛИ .КОЛКО ДА ВИ ПОВТАРЯТ ,ТО НЕ ИСКА УМИЛКВАНЕ ,ПЛЮНЧЕНЕ , И УХАЖВАНЕ . ИЛИ ТАНЦ СЪС САБИ . А КАРДИНАЛНИ РЕФОРМИ БОЙКО , БОЙКО . ОПРАВЯЙ НЕЩАТА ЧЕ ПОТЪВАШ . ИЗГАРЯШ КАТО ФАКЕЛ . ТОВА ЧЕ НЕ ВИ КАЗВАТ НИЩО НЕ ОЗНАЧАВА . ЧЕ ВИ ХВАЛЯТ . И СЪВЕТ ОТ ПРОСТИЯ- / КАРДИНАЛНИ РЕФОРМИ /Да вземеш да си , върнеш фирмичките с парите които открадна да направят още.ДОКОГА Господа Министри , трева ли пасете . НЕ ЗНАЕТЕ КОЛКО СТРУВА ТАЯ ТОПЛДАЛАВЕРА .ИЛИ НЯМАТЕ СМЕТКА ДА Я СПРЕТЕ . НЕ СЕ ЛИ НАЯДОХТЕ . КАКВО Е ТОВА / САНИРАНЕ / У СИРАНЕ / ДА СМЕ ПО ТОЧНИ. КОЙ ПЛАЩА ПО 360 ЛВ. НА М2/КВАДРАТ .ТА ДОРИ И В МОМЕНТА 150 ЛВ.
    НА МЕН МИ СЕ ВИЖДА МАЛКО АЗ АКО БЯХ ЩЕШЕ ДА Е 500 Лв. а може и 1000 че по- лесно се смята З а човек като мен без Образование . НАГЛИ, БЕЗКРУПОЛНО АРОГАНТНИ . МАЛОУМНИЦИ . ДОКОГА ЩЕ ГИ ТРАЕ МЕ . ИЗМИТАНЕ И ПЛИТКО ЗАРАВЯНЕ Ч
  • 35 Pinokio

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Това поражда съмненията за съществуване на корупционни схеми за отклоняване на част от парите.
    Кой е този, дето се съмнява, аз нямам никакви съмнения.
  • 36 гого

    0 0 Отговор
    Къде у нас 1м2 грубо строителство е малко над 100лв? Неграмотни злобни коментари. Заради такива малоумници не можахме да съберем подписи да си санираме блока. В санираните блокове в цяла България хората почти не са пускали парно зимата.