Last news in Fakti

7 Януари, 2018 20:00 5 102 28

Ботев не бил гениален. Тъпаци

  • христо ботев-
  • поет-
  • стихове-
  • гений

Но днес, когато честваме 170 години от рождението на Ботев, ми се иска да кажа нещо друго

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Някаква гъска от "Да, България" (партия, създадена от американска фондация) била казала, че Ботев не бил нито гениален, нито поет. Честно казано вече нямам сили да реагирам на редовните провокации от страна на такива интелектуални импотентни.
Това коментира в профила си във Фейсбук депутатът от БСП Александър Симов.

Само преди няколко месеца един друг екземпляр от абсолютно същата партия беше написала, че открива ислямистки привкус в поезията на Ботев и че ако той си бе стоял вкъщи, нямало да му се случи нищо лошо. Нищо ново под слънцето - популацията на идиоти процъфтява.

Но днес, когато честваме 170 години от рождението на Ботев, ми се иска да кажа нещо друго. Има едно негово стихотворение, което не знам защо стои встрани от вниманието на електората. То се казва "Ней". Стихотворение за толкова изпепеляваща и страстна любов, че най-накрая прословутият лирически герой си казва наум:
ще умре един от нас -
ил мъжът ти, или аз!

Обичам това стихотворение, защото то разкрива автентичните страсти в душата на Ботев. Това е душа на крайностите, на върховното опиянение, душа, която не знае граници в любовта и не признава никаква среда в омразата. Именно това е политическата сплав на истинския революционер. Именно това ражда мечтателят Ботев.

Това сътворява човека, който тръгва на сигурна смърт, убеден, че саможертвата ще възпламени България и ще изстиска от нея демона на робството, но не толкова на чуждото, а на онова вътрешното робство, което като гной се е натрупало в душата. И после казват - не бил гениален. Тъпаци.

Ако не беше гениален, той никога нямаше да разбере, че големият проблем не е поробителят, а смирението. Заради това в неговата поезия няма грам ксенофобия, той е наясно с "чуждите гости", но е най-гневен на "нашите", тези, които смучат живота народен.

Заради това, казвам го честно, не мога да си представя Ботев в следосвобожденска България. Той не би намерил мястото си в нея. Не би се примирил. Сигурно подобно на Петко войвода щеше да излезе с черен флаг на покрива на къщата си, за да протестира.

Това е неговото естествено състояние. Нека в "Да, България" да горят книгите му, ако искат. Аз продължавам да съм огромен фен. Той е най-големият!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    100 6 Отговор
    Не мога да го кажа по-добре от Симов. Тъпаци и безродници.
  • 2 Гошо

    39 67 Отговор
    Ако Ботев беше жив през 44-та, щеше да е един от първите "фашисти", убити от БКП, така че другарят Симов нека не бъде толкова лицемерен.
  • 3 българин

    67 6 Отговор
    Няква кифла от Да България , добре де що за партия и странно защо са сложили името на родината ни в абривиатурата си не беше ли по добра да кръстят партията си просто ДА , продажни малки човечета без капка мозък култура или патриотизъм слугинчета нечии
  • 4 Галя

    62 6 Отговор
    Българофобска партия, затова показах среден пръст на Христо Иванов, когато го видях в едно кафе
  • 5 куку руку ку

    50 1 Отговор
    Тежко, тежко! Вино дайте!
    Пиян дано аз забравя
    туй, що, глупци, вий не знайте
    позор ли е или слава!
    ...
    Ще да пия на пук врагу,
    на пук и вам, патриоти,
    аз вече нямам мило, драго,
    а вий... вий сте идиоти!
  • 6 OMG WTF

    23 25 Отговор
    "Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неясна строгост и подлост под законът на „общата повинност” и, когато ние пожелахме да оставим пепелищата на ногайските татаре, които трудолюбивата българска ръка преобърна на рай, и да са върнем в своето старо отечество, испроводи няколко черни български души за да ни отвърнат от това намерение.

    Но това, което не можиха да направат устата на продадените блюдолизци, направиха казаците със своите сулици и камшици и с копитата на своите коне, направи правителството със своите темници, със своят Сибир и със своите 25 по гърбът. Вие няма да повярвате, ако ви кажа, че в едно село казаците извързаха сичките старци, мъже и ергене и, като ги испроводиха „куда Макар телят не голял”, не оставиха не една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дете неизнасиловано. Тие испокрадоха имането и покъщнината на селяните, испоклаха им птиците и добитакът и сичкото това премина ненаказано от страната на правителството. На мяста даже и кръв са пролея!"
    Христо Ботев.

    Коментиран от #19

  • 7 Бай Миле

    57 2 Отговор
    Каква Да, България ве, тия соросоиди за пари не Ботев и Левски ще продадат, ами и майките си.
  • 8 соросоидни кърлежи

    50 0 Отговор
    Имаше преди няколко години една гад от женски пол ,която отрече БАТАК, тази свиня получила пари от едни турски фондации...вижте клип и ще стане ясно.
    https://www.vbox7.com/play:167bb0bd
  • 9 чалма тв

    29 1 Отговор
    След като има две турски партии в България, какво му пречи и други да се гаврят с нашата история.
  • 10 Кака Гинка

    26 2 Отговор
    Точно защото са такива,имат всички шансове да влязат в парламента - ще бъдат следващите,които ще заместят компрометираните вече патриоти.ГЕРБ си отглежда следващия коалиционен партньор и явно няма кой да им провали сценария,българите открай време са инертна маса,за това и такива като Ботев и Левски няма как да оцелеят и да се вместят в родната действителност...
  • 11 Тодоров3833

    25 0 Отговор
    Не им обръщайте внимание!Без изява в медиите,ще се оттекат,като фекалии в канала.
  • 12 Ну погоди

    11 4 Отговор
    Ако се вгледаме и в оценките на коментарите ще се види колко сме българи! Тези засягащи БКП и Русия са с най-много негативи. Дори и написаните от самия Ботев! Няма родолюбци, като него! Жалко, Българио :(

    Коментиран от #13

  • 13 Мики маус

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ну погоди":

    Ами сега сме в ЕС и НАТО и "процъфтяваме". Що се засяга Русия? Защо БКП? Как искаш да с каже черно на бялото?!
    Родолюбци гаранъирано не са "засягащите"!
  • 14 Българин

    5 14 Отговор
    Една жена казала!!!??? това може да го измисли единствено едно руско мекере и безродник като Симов, който няма морално право да говори нито за Ботев, нито за българските революционери, нито за патриотизъм. Забрави Симов, кога лижеше задника на Америка и ядеше пари на Сорос, а сега завъртя палачинката и изведнъж стана психоляв е русофил!
  • 15 zewzek

    13 0 Отговор
    ,,....свестните у нас считат за луди..." Само това да беше написал Христо Ботев е достатъчно ,за да се признае за гений /поне от 20% според Иво Христов/.За другите- не знам.....
  • 16 Расулюлах

    15 1 Отговор
    Тоя и тея кат него умреха за да може сега тиквата да ни пороби...по страшно от бг робство нема
  • 17 БСП фракция ЛЯВА РЕЗБА

    8 11 Отговор
    И това го казва талибан на партията която убиваше, взривяваше, забраняваше и изтриваше историята, която ни направи придатък на СЕСЕСЕРЕ и подари една пета от територията на Югославия??? За много тъпи ви взима комунарията....
  • 18 ВЛАХОВСКИ

    2 2 Отговор
    Австрия е обявила награда за отвличането на кораба РАДЕЦКИ.
    НО ТОВА НЕ Е ТЕРОРИЗЪМ, ТЪЙ КАТО НЕ Е САМОЛЕТ.
  • 19 Унемей еничар !

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "OMG WTF":

    Ти си ТОЗ КОЙТО БИ изтрил имената на борци и патриоти, за да запазиш награбиното по нощите. Това сториха чорбаджиите след освобождението. Чорбаджии вски баха в управлението. Затуй доведоха не до 1923 година Марица да потече в кръв. Пак ЧОРБАДЖИИТЕ изкараха НАРОДА по балкана партизани, и главите им на колове РАЗНАСЯНИ ПО мегдани. ДОБРЕ ЧЕ РУССИЯТА ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ С ДОБРО СЪРЦИ ДОЙДЕ. ЧЕТИТЕ НИ ВСИЧКИТЕ СА СНАБДЯВАХА ОТ ОДЕСА ОТ БРАТЯТА. ВЪВ ВОЙНАТА С ХИТЛЕР БЕХА ЧОРБОДЖИИТЕ А РУСИЯ ПИСА НИ КЪМ ПОБЕДИТЕЛИТЕ. ОТ КРАВАРИ изнемощял, стояхме СПУСКА ПОМОЩ ДЪРЖАВА СЪС МУЖДУНАРОДЕН АВТОРИТЕТ 27МА В СВЕТА ПО ТЕМП НА РАЗВИТИЕ. ЧОРБАДЖИИТЕ РАСКЛАТИХА УМИШЛЕНО СОЦИАЛИЗМА И .АСКЪСАХА ОТНОВО ГРАДЕНОТО ОБЩО В НАШАТА РОДИНА. ЧОРБАДЖИИТЕ СА ДУШМАНИТЕ НА НАРОДА, ТЕ СА КАТО ГАНГРЕНАТА И РАКА ЕДИНСТВЕНА ПРАВИЛНА ПРОЦЕДУДА - КЮРТИРАНЕ, НОЖА.
  • 20 Капиталиста е враг народен

    5 4 Отговор
    Капиталиста е БИЧ за обществото.
  • 21 Капиталиста е враг народен

    3 2 Отговор
    В НЕГО сърце няма. Затова народо го благославя винаги НА МАМА.
  • 22 Капиталиста е враг народен

    4 3 Отговор
    С куршум да го поздравиш и със сабя погалиш.
  • 23 Капиталиста е враг народен

    6 1 Отговор
    По турско служиха на падишаха. След освобождението ОТКРАДНАХА НА НАРОДА СВОБОДАТА. При соца, разклатиха основите и пак заграбиха заводите. Огън ще ви гори, щом на хората им причернее. Трудно народ ен гняв се спира.
  • 24 Ян Бибиян

    9 0 Отговор
    Да Ботев и Левски са най-големите борци за свободата на България, и сигурно поне 50% от нормалните българи биха умрели за свободата на Ботевата или Българията на Левски за която са мечтали тези хора. Но надали нормален българин би умрял за Бойковата българия сега, където цари беззаконие, няма ред, съд и затвор за убийци, циганите са на почит, а бъгарския народ е продаден като роби от държавата на Топлофикация, Енерго, ВиК и всякаква друга чуждастрана паплач дошла да дере кожата на народа.
  • 25 БОЙКО ПОБОЙКО МИН. ПРЕДСЕДАТЕЛ

    3 1 Отговор
    ЗНАЧИ И ЕВРОПЕЙСКИЯТ Е ОБРЕН ! ДЕ ГИ ТОГАЗ ЦЕННОСТИТЕ ? КОРУМПИРАН, КРИМИНАЛЕН КАПИТАЛИЗЪМ. ЩЕ СТАНЕ СТРАШНО С НАШИТЕ РОДНИ ЕНИЧАРИ И ЧОРБАДЖИИ. СТАШНО ЩЕ СТАВА. ОБЛАК ТЪМЕН СЕ ЗАДАВА. УНГАРИЯ И ПОЛША СЕ СДРУЖАВАТ А ЗА НАС ВТОРИ ЕШАЛОН - ОРИЕНТ ЕКСПРЕС. КОЙ РАЗДАДЕ БНБ, КОЙ ПОДПИСА ЧЕЛОПЕЧЕНЕ НА КАНАДА, КОЙ ОТКАЗА НА РУСИЯ ГАСТА, ХЪБА И ЯДРЕНИЯТ БЛОК..Т. Вълчев , Ив. Костов,/ДАРОМ даде на продажната българска паплач в македония ТЕЖКАТА техника/ МИТОВ, Пинокио, Свиняров, Михо МИХОВ/който изчисти всички БОЙНИ КОМАНДИРИ от СУХОПЪТНИТЕ войски И остави паркетни АВИАТОРИ В псевдо армиятя/. Много ЕНИЧАРИ МАЙКО, ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО МАЙКО! КАК НУЖНА НИ Е ОТ БОЛГРАД ЕДИН В Д В ПОЛК КАКТО НА ЛЕТИЩЕТО В СРЕБРЕНИЦА. ДЯДО ИВАН , ДЯДО ИВАН. ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ ДЯДО ИВАН. ИСКРАТА Е НУЖНА.
  • 26 незнайко

    3 1 Отговор
    Тези от " Да БЪЛГАРИЯ " какво са направили за отечеството си ??? НИЩО !!! Следователно никой , ама никой не трябва да им се връзва на братвежите !!! Напротив като този писал статията, трябва да ги СМАЖЕМ !!!
  • 27 kick

    3 1 Отговор
    Всъщност, нито Ботев, нито Левски са допринесли с нещо съществено в борбата и освобождението! Единия е писал стихове и погубва живота си и на другите с него заради липса на елементарни умения и подготовка. Другия е имал желание за борба и е организирал някакви комитети, които така и не допринасят с някакъв ефект! Виж Капитан Петко е фигура с мноооого по-голям принос в борбата, но остава в сянката на превъзнесени псевдо борци! Поклон пред Петко воевода....

    Коментиран от #28

  • 28 бачо мачо

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "kick":

    Абсолютна истина!