9 Януари, 2018 11:03 1 705 12

Има ли Тръмп психични отклонения?

  • доналд тръмп-
  • нарцизъм-
  • психоанализа-
  • барбел вардецки
Има ли Тръмп психични отклонения? - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Патологичните нарцистични личности не търпят критика и се смятат за безгрешни. Това не важи ли и за Доналд Тръмп? Психиатри и психолози не от вчера са разтревожени за евентуалното нестабилно психично състояние на новия американски президент. Психоаналитичката Бербел Вардецки е публикувала няколко книги на тема нарцисизъм. В интервю за "Дойче Веле" тя обяснява какво всъщност е нарцисизмът и защо всички ние сме малко или много нарцистични личности.

Кога човек се превръща в Нарцис? Нарцистична личност ли съм, ако се харесвам и смятам, че съм добър в много отношения?

Бербел Вардецки: Не. Понятието нарцисизъм не може да бъде дефинирано толкова лесно. Аз гледам на нарцисизма като на определен подход към света и го деля на позитивен и патологичен нарцисизъм. Хората, които сами смятат, че са "супер", просто имат положително самочувствие. Те познават и неувереността, но винаги са в състояние да се организират вътрешно, да се утешат и да се подкрепят. Те познават своите възможности, но и своите граници. В очите на мнозина това е вид патологичен нарцисизъм. Но всъщност това е позитивен нарцисизъм. Патологичният нарцисизъм е в основата на нарцистичното личностно разстройство, което трябва да бъде компенсирано от изграждането на изключително голям Аз.

Смятате ли, че Доналд Тръмп страда от нарцистично личностно разстройство?

Бербел Вардецки: Трудно мога да поставя такава диагноза от разстояние. Не познавам Доналд Тръмп и мога само да интерпретирам неговото поведение. Възможно е държанието му да е плод на друго личностно разстройство, но това, което виждаме, е типичен пример за нарцистична личност. Поведението му, подходът му към хората и склонността му да дели света на добър и лош, са типични симптоми на нарцисизъм.

Кога психолозите диагностицират нарцистично личностно разстройство?

Бербел Вардецки: Има много критерии, които трябва да бъдат изпълнени, за да говорим за личностно разстройство. Нарцистичният човек реагира бурно на критика, ядосва се или се чувства унизен. Той преувеличава своята значимост и има чувството за изключитела правота. Използва отричащ механизъм, за да омаловажи неадекватността или провалите си. Изгражда връзките си с хората под мотото: "Не ти си важен, а твоята функция за мен!". Нарцистичните личности постоянно търсят вниманието и положителната подкрепа на другите. Те развиват болезнени фантазии за безграничен успех, власт, блясък, красота и идеална любов. Освен това патологичната нарцистична личност не изпитва съпричастие. Макар че по тази тема се водят спорове. И накрая, хората с нарцистично личностно разстройство са изключително завистливи.

Казвате, че в основата на патологичния нарцисизъм е залегнал комплексът за малоценност. Означава ли това, че зад последните заплахи на Тръмп с "по-големия и мощен ядрен бутон" се крият страхове и опасения, че всъщност притежава "по-малък ядрен бутон"?

Бербел Вардецки: Точно така. Страхът в основата на това личностно разстройство звучи така: "Аз не съм достатъчно добър". Този страх може да бъде екзистенциален. Хората с нарцистична структура често не знаят кои са в действителност. Много от тях са били експлоатирани като деца, трябвало е да отговарят на една определена представа. Те създават високото си самочувствие по външни белези - власт, луксозни автомобили или високи постове. Но зад тази фасада се крие едно емоционално пренебрегнато дете, което никога не е получило ласките, от които е имало нужда.

Значи може само да ни е мъчно за Тръмп?

Бербел Вардецки: Интересен въпрос. Нарцистичните личности успяват да накарат другите или да ги мразят, или да им се възхищават. Човек трудно може да изпитва съчувствие към такива личности. Всъщност те имат нужда от някого, който да им каже "ти си едно лошо момче".

Дали патологичният нарцисизъм е типично разстройство сред политиците?

Бербел Вардецки: Всички ние имаме нарцистични тенденции. Всички ние имаме нужда от известно потвърждение отвън. Нарцисизмът се превръща в личностно разстройство тогава, когато човек стане ненаситен, когато иска все ново и ново потвърждение и внимание. За да бъдеш политик, трябва да държиш на себе си и да можеш с удоволствие да се изтъкваш пред другите. Въпреки това не всички политици страдат от личностно разстройство.

Как тогава трябва да подхождаме към една нарцистична личност като Тръмп?

Бербел Вардецки: Това е изключително труден въпрос. По принцип подходът към такива личности е предизвикателство към нашето собствено самоуважение. Защото нарцистичните личности бързо успяват да накарат околните да се чувстват обезценени и нищожни. Човек трябва да се научи да заема ясна позиция, да надига глас, да не се оставя да бъде сплашен. И да си тръгне, когато връзката с конкретната нарцистична личност стане прекалено деструктивна. Нещо, което, за съжаление, не можем да сторим в този случай.

*Бербел Вардецки и е психоаналитик и автор на книгата "Нарцисизъм, съблазън и власт в политиката и обществото"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 DW-Меркел Пропаганден машинен

    10 3 Отговор
    Айде, айде вашата шефка заради психариите и отклоненията си напълни Европа с ислямисти и навлеци, които ви "разказват играта", а вие кусур и диагнози на американеца взехте да давате !?!? Що за наглост? Първо вие се излекувайте после "лекувайте" другите !
  • 2 666

    5 2 Отговор
    Има любовни залитания към ''жужето хаяско'', което си е равносилно на ''пагубно пс.....о отклонение'' :):):)
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 впечатлен

    6 0 Отговор
    Че кой няма? Страшното е, че все повече хора с видими психични отклонения искат да се докопат до власт! И нищо не им пречи. Крайно време е, когато искаш да управляваш държава и каквото и да било от общочовешко значение, да ти бъде приложен тест за нормалност. Иначе светът ще се затрие! И натам сме тръгнали. Ще се самоунищожим. Сигурно така трябва. Неизброимите човешки жертви било по време на войни, или по време на управление на хора с психични отклонения са резултат от безумие. Безумие да повярваш в една лъжа и да подкрепиш безумни идеи, които накрая водят до крах. Лошото е, че поуките са рядкост. Нещо като коне с капаци на очите.
  • 5 OMG WTF

    5 4 Отговор
    За Тръмп не знам, ама бесния язовец със сигурност.
  • 6 неспециалист

    9 1 Отговор
    Че Тръмп не е тамъм, го знае всяко хлапе. Обаче, в сравнение с дъртата вещица, изглежда като Махатма Ганди.
  • 7 DoHiTe Go

    7 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Има ли Тръмп психични отклонения?

    Правилният въпрос е: Има ли Тръмп нормални наклонности?

    Коментиран от #8

  • 8 завистник

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "DoHiTe Go":

    Има милиони, бори се в кревата с готини мадами, нека да е луд! Дай Боже и на теб да ти се случи!
  • 9 Радо

    1 5 Отговор
    Според мен, когато ние достигнем, макар и на милимунда от неговите успехи/постижения в живота, и в частния бизнес, тогава вече да че паентим да му даваме оценки, защото нямаме и ни най-малка представа на какъв стрес е бил подложен този човек, за да стигне до тук, и какво му е коствало, като нерви....така че аз го определям, като изключително уравновесен и психично стабилен/устойчив човек.
  • 10 гоол

    4 0 Отговор
    МНОГОооооооооооооооооооооооооооо
  • 11 Dr. Love

    1 1 Отговор
    В днешно време си е плюс да имаш!
  • 12 Гост

    1 1 Отговор
    Не е луд,а човек които си е надвил масрафа и сега си прави кефа