Last news in Fakti

22 Февруари, 2018 13:00 2 995 29

САЩ демонстрира сила в Черно море, за да сплаши Русия

  • сащ-
  • русия-
  • черно море-
  • геополитика-
  • нато-
  • бойна техника
САЩ демонстрира сила в Черно море, за да сплаши Русия - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Американският флот засилва присъствието си в Черно море, като част от усилията да се противопостави на нарасналото присъствие на Русия там, съобщава американски военен представител на CNN.

Това е район, който все повече се насища с напрежение, тъй като Русия увеличи военните си сили в района след окупирането на Крим от Украйна през 2014 г., което беше отхвърлено от по-голямата част от международната общност.

В събота ескадреният миноносец USS Carney, клас Арла Бърк, снабден с управляеми ракети се присъедини към ескадрения миноносец USS Ross от същия клас в Черно море, за да "извършва операции за навигационна сигурност", се казва в изявление на Шести американски флот на Военноморските сили на САЩ, който отговаря за американските военноморски операции в региона. Това е първият път, когато два военни кораба на американските Военноморски сили са в Черно море едновременно от юли 2017 г (когато се провеждаше учението „Морски бриз“-бел. р.).

"Решението ни да имаме два кораба едновременно в Черно море е превантивно, а не реактивно", заяви в съобщение, оповестяващо пристигането на USS Carney, командирът на Шести американски флот вицеадмирал Кристофър Грейди.

"Ние работим с темпото и във времето, избрано от нас в този стратегически важен регион", каза Грейди, добавяйки, че "продължаващото присъствие на американския флот в Черно море демонстрира нашия траен ангажимент за регионална стабилност, морска сигурност на нашите черноморски партньори, както и колективната защита на нашите съюзници от НАТО ".

В неделя Русия обяви маневрите на собствените си Военноморски сили в района, като руското Министерство на отбраната направи изявление, че фрегатата Адмирал Есен (въоръжена с крилати ракети-бел.р.) и два патрулни кораба са влезли в Черно море за серия от учения.

Американски военен представител каза пред CNN, че решението за разполагането както на Карни, така и на Рос в Черно море е част от усилията за "намаляване чувствителността на Русия" спрямо присъствието на американските военни сили в Черно море, което е разположено между Източна Европа, Кавказ и Западна Азия.

Двама служители на американската армия, базирани в Европа, заявиха пред CNN, че Русия е особено чувствителна към американските военни операции в Черно море, като се има предвид последните руски действия за милитаризиране на Крим.

Служители на САЩ и НАТО обвиниха Москва, че през последните години разполага голям брой войници и военна техника в Крим.

Представител на НАТО заяви пред CNN, че Русия разполага с подводници в Крим, добавяйки, че докато Западът не търси възмездие за разполагане на военни сили в региона, НАТО засилва позициите си в Югоизточна Европа.

"По принцип всичко ново, което те имат, го разполагат в Крим", заяви американски отбранителен служител, базиран в Европа, за военната дейност на Русия.

Служителят съобщи на CNN, че Русия "разполага пълното бойно снаряжение на оръжейните си системи" в Крим, заявявайки, че Москва е създала нов военен корпус там и е разгърнала "много от новите си антиракетни системи за противодействие, крайбрежната отбрана, противовъздушни "системи, в допълнение към наземните войски.

Предвид засиленото военно присъствие на Русия американски представители твърдят, че Москва става все по-чувствителна към американските сили в региона, опасявайки се, че военните способности на САЩ могат да подкопаят предимствата на Русия.

Друг служител на американските въоръжени сили, базиран в Европа, каза на CNN, че руснаците "са много чувствителни към способността ни за прецизен удар", както и спрямо американските противоракетни системи, като „Иджис“ -Aegis Ballistic Missile Defense System, с която е снабден както на Рос, така и на Карни.

"Разполагането на кораби в Черно море ги кара да се чувстват по-застрашени", добави той.

Длъжностни лица казват, че същата руска чувствителност обяснява защо руските самолети изглежда са извършили по-опасни маневри, с които да прихванат американските разузнавателни самолети в района, отколкото в други райони.

Американски представители казват, че полетите за наблюдение са необходими за по-добро разбиране на руската военна дейност.

"Русия също не е особено прозрачна в това, което прави, което очевидно изисква от нас да можем да я наблюдаваме по друг начин, а разузнаването е едно от тези средства", каза един от служителите.

Въоръженият руски самолет Су-27 извърши небезопасно прихващане на самолета ни за наблюдение ЕП-3, докато е в международното въздушно пространство над Черно море миналия месец, летейки на 5 фута (1.5 метра) от американския военен самолет, според американския флот. Подобен инцидент се случи в небето над Черно море и през ноември.

След инцидента от януари Държавният департамент на САЩ направи изявление, в което се казва, че такива опасни действия "повишават риска от погрешна преценка, опасност за самолетите от двете страни и сблъсък във въздуха".

Руското министерство на отбраната заяви, че прихващането е "в съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство" и че руският самолет е възпрепятствал американския самолет да навлезе в руското въздушно пространство в близост до Крим.

Американски военен официален представител разкритикува собственическото отношението на Русия към Черно море, като отбеляза, че "страните от НАТО имат далеч по-голяма брегова линия от Черно море, отколкото Русия, така че със сигурност не е руско езеро".

Освен с Русия, Черно море граничи с членовете на НАТО Турция, България и Румъния, както и с партньорите на НАТО Украйна и Грузия. НАТО засили дейността си в района като част от "адаптираното си предстоящо присъствие", със седалище в Румъния, една от само шестте държави от НАТО, които изразходват 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана.

Представителите твърдят, че предвид нарасналото п напрежение и засилената военна активност в региона, е важно да се увеличи честотата на американската дейност там и да се намали чувствителността на Русия от присъствието на американските военни сили в този регион и така да се улесни създаването на правила за това как двете страни трябва безопасно работят в близост една до друга, както са го правили през Студената война.

"В студената война имахме танц и всеки знаеше ролите си в танца: Ти летиш с бомбардировача си тук, ще летя там с бомбардировача си, слагаш тук кораб, там ще слагам аз кораб", заяви американският служител в Европа пред CNN.

"Не мисля, че все още сме стигнали до това ниво и затова се опитваме да разберем как изглежда този танц през 2018 г. в сравнение с периода на Студената война и мисля, че има някои проблеми очевидно ", добави той.

Превод и редакция: Юлиян Марков, "Фокус"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Модев

    51 3 Отговор
    САЩ подценяват много Путин и въобще руският и славянски манталитет, зад океана са убедени в своето превъзходство като нация и въобще не им минава през главата че може да им нация която да им се опълчи, а това може да завърши с няколко ядрени глави изстреляни към САЩ, което ще бъде заслужен урок

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Kcaniba

    7 53 Отговор
    Всичко вървеше спокойно,до появата на зелените човечета!И сега крадеца вика дръжте крадеца!Та така,черно море не е руско езеро, след своеволието на империята на злото, НАТО е длъжен да защитава съюзниците си от агресивната политика на Кремъл!

    Коментиран от #4, #12, #24

  • 4 Kcaniba

    7 41 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    И го прави добре, щом и малкия се е покрил след показния пердах на личната му армия в Сирия!
  • 5 Kcaniba

    5 40 Отговор

    До коментар #1 от "Модев":

    Какви ракети са ти в главата бре бояришинков,кой ще бомбардира страна в която са децата му,а по -лесно е някой да излезе в пенсия! Както и ще се случи! Пролетта чука на кремълските порти!

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Kcaniba

    3 43 Отговор
    Трябва да има постоянно присъствие на НАТО в черно море!

    Коментиран от #10, #13

  • 8 Kcaniba

    3 31 Отговор

    До коментар #6 от "Гого":

    По принцип след кило Водка сам падаш ,а обвиняваш че са те бутнали,но важното е че Ушанката защитава кухината под нея и те така ,ден след ден....

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ха-ха-хаааа....

    34 2 Отговор

    До коментар #7 от "Kcaniba":

    Ще има постоянно присъствие на НАТО в Черно Море.Ще правиме там ГРОБИЩЕ.
  • 11 Белчо

    33 2 Отговор

    До коментар #8 от "Kcaniba":

    Малко шизофренично ти се получава днес, а? Сам си задаваш въпроси, и сам си отговаряш. Явно шорош ти плаща на дума, щом си толкова свловохотлив!
    Само за инфо, да ми кажеш ,какъв го дирят уса-то,в Черно море?
    И къде е великият ни вожд, който беше "силно против" да има военно присъствие ,нали искаше само платноходки?
  • 12 Нека има мир

    32 2 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Зелените човечета са отговор на цветните джендърчета и ограничените умове на някой хора зад океана които се мислят за много хитри запалиха пожарите вУкрайна ,Сирия и Либия и се изненадаха като ги надхитриха първо в Крим и после в Сирия.Единствен печаливш оръжеиното лоби.Гарантирани по 2% минимум от страна членка и още от отсрещната страна.Губим всички останали дето плащаме.Дори санкциите осигуряват път само за това лоби.Бисмарк:Знам 100 начина да изкарам мечка от бърлогата и но нито един да я върна в нея.Не ни трябва напрежение в Черно море,някой ше изтърве пушката бе да иска тя ще гръмне и там нещата свършват
  • 13 НАТО ВЕЦ

    29 2 Отговор

    До коментар #7 от "Kcaniba":

    Ми то има. Турски. Като искаш още, нека да са български и румънски. Нали това са все членки на НАТО и Черноморски държави.
    Дека е Черноморското крайбрежие на ФАЩ, освен в болният ти мозък?
    Направихте Българската армия и военноморски флот на дреп, че да ни дадете задниците "под наем" на "началниците".
  • 14 Аааа

    32 1 Отговор
    То е ясно , че нато ще яде бахура , но още по лошото е , че заради наште продажни политици и ние ще го отнесем ...
  • 15 евродебил

    31 1 Отговор
    САЩ са загрижени за сигурността на България, ама ноу.
  • 16 Вили

    3 17 Отговор
    Време е службите за сигурност в България да започнат да праят списък на руската пета колона, която е заплаха за националната сигурност. Може като съветник- Едоган.

    Коментиран от #22, #23

  • 17 Гогата

    20 2 Отговор
    САЩ се опитват да дадат кураж на марионетните правителства на Балканите - които са стреснати от политиката на Путин и Турция и тяхното взаимодействие срещу американците. Ескадрени миноносци са без особено стратегическо значение.При евентуални военни действия, бойните кораби на янките ще са на дъното за 10-15 минути - противокорабни ракети, торпеда от подводници, самолетни атаки..
  • 18 до Вили

    14 1 Отговор
    А бе Вили,ти какво, искаш да върнеш комунизма ли бе?
    По голям идиотизъм не съм чувал!Искал да върне Държавна сигурност.Ами нали си демократ и живееш в обединена Европа,какви са тия напъни,дето се силиш.Или си турчин,та ни даваш за пример Ердоган?Можеш да идеш малко при него,да те обучи задно.
    А що се отнася до националната сигурност,по скоро са опасни такива като тебе,дето се продават за центове!Ние русофилите за пари не се продаваме!Ние сме безкористни!
  • 19 Гогата

    22 1 Отговор
    3 юни 2017 Русия изпита успешно свръхскоростна противокорабна ракета „Циркон“. По време на изпитанието „Циркон“ е достигнала скорост Мах 8.8 (9,800 км/ч; 2,722.3 м/с) Тоест, би поразила кораб на отстояние 300 км. след 10-15 мин./тя маневрира преди достигане целта/

    Коментиран от #25

  • 20 куку руку ку

    22 1 Отговор
    Тези много бързо забравиха случая с "Доналд Кук".
    Или имат войници за съкращения, но искат те сами да напуснат, че да си спестят едни неустойки по трудови договори.
  • 21 iko

    18 1 Отговор
    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Черно море не е езеро нито на USA нито на страните от нато - те какво правят там?Да не би да ни пазят от руско нашествие в България,или са дошли на риболов тук? Американците да си гледат собствената държава,че дължат на света трилиони,а ти спри да гледаш толкова много филми и си взимай хапчетата за депресия редовно!!!!
  • 22 Ох боли

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Вили":

    Време е за нова рецепта!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Патриот

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гогата":

    По мои сметки при 9800км/ч разстояние от 300км се минава за 1 минута и 48 секунди, а не 10-15.
    Има достатъчно натовски държави по брега на Черно море.
    Какво правят американците отново?
    Явно тия кораби са им излишни.
  • 26 Slavic Vibes

    8 0 Отговор
    САЩ за жалост, не може да сплаши Русия. Може само да я разсмее. Русия е с такава огромна теротироя и смразяващ климат, че никой не може да си прави илюзии, че ще държи тази територия. Така че факторът "война" е просто излишен.
  • 27 незнайко

    9 0 Отговор
    Няма какво да се чудим ! Дадохме си задните части под наем на НАТО и сега заедно с Румъния ще сърбаме попарата !!! Украинците я изсърбаха вече !!! КЪДЕТО СА СЕ ПОЯВИЛИ СИЛИТЕ НА НАТО, ДОБРО НЕ СЕ Е СЛУЧИЛО !!!
  • 28 ТИКВОЧА

    6 0 Отговор
    АКО ГИ ПОЧНАТ ЛЕЛЕ КОЛКО СКРАБ ЩЕ ИМА ЗА НАДИН.
  • 29 порно

    0 0 Отговор
    защо в българия има толкова много комунисти 45 години + 27 години, вече 72 години и пак комунисти