26 Февруари, 2018 17:00 2 038 12

Сделката с ЧЕЗ и националната сигурност

  • чез-
  • сделка-
  • национална сигурност

Бизнесът на ЕРП-та е специфичен

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Свидетели сме на една голяма сделка за продажбата на акции на активи в енергетиката, която всички очаквахме от дълго време. Знаехме заинтересовените, проследихме „шушукането“ в енергийните, но и в политическите среди. Президента на Чехия дойде в България за „да информира българския министър-председател г-н Борисов“ за сделката и избрания купувач“, така поне коментираха посещението му някои централни медии.

И последва изненадата.

Това се посочва в експертен анализ на Иван Хиноивски.

Едно българско дружество току-що основано, с история по-къса дори от една човешка бременност закупи акциите на най-голямото електроразпределително дружество в България с годишен оборот от над 1,5 млрд лева на година. В публичното пространство се спряга бюджет на сделката от порядъка на 320 милиона евро.

За системния анализ на възможните рисковете от това прехвърляне на акции и лиценз

трябва да се вземат предвид редица обективни обстоятелства, като например стратегическото значение на този бизнес, покриващ повече от 40% от територията на България, но с много по-голяма тежест за българската енергетика като се вземе предвид, че и главата на държавата-столицата София като най-големия потребител на енергия в страната е също в обсега на услугите на този оператор.

Нямам нищо против купувача, дори адмирирам предприемачеството му досега да прави бизнес в една по-отровна от сярна киселина бизнес-среда на възобновяемите енергийни източници в България. Но експлоатацията и поддържането на едно толкова важно енергийно дружество като електроразпределителната мрежа на Западна България и столицата е съвсем различна работа, защото касае една от най-важните критични енергийни инфраструктури в страната. И не е само въпрос на „намиране” на въпросните няколкостотин милиона евро за разплащане по сделката и прехвърляне на лиценза (които, според мен най-вероятно ще бъдат гарантирани от някое офшорно дружество...). Много по-сериозни ще се окажат другите два проблема: за наличието на експертен потенциал и визия на собственика на капитала за управление и развитие на мрежовия оператор, както и осигуряване на достатъчна ликвидност на компанията за експлоатацията, поддържането и развитието на мрежовите услуги, които вероятно са съизмерими с цената на сделката. Защото експертите много добре знаят колко сериозни и капиталоемки са новите пазарни изисквания за развитие на мрежовите оператори в енергетиката съгласно европейските изисквания и стандарти за либерализация на енергините пазари – въвеждане на нови умни мрежи, съпроводено с подмяна на електромерите с нови, интелигентни, както и с развитието на нови комплексни мрежи за приложение на принципа „потребител-производител на енергия”. И може би това бяха, според мен, водещите причини ЧЕЗ да изоставят този бизнес у нас като се имат предвид необходимите предстоящи значителни инвестиции в мрежите, както и консервативната регулаторна политика в България по задържане на цените на дребно и трудното утвърждаване на разходи за модернизация като присъщи за дейността на мрежовите оператори.

В последните дни сме свидетели на какви ли не идеи на някои политици –

от идеята за изкупуване на акциите на ЧЕЗ от държавата, до „разпъването на кръст” на министър Петкова за това че не се е намесила без да се има предвид, че тя практически няма никакви юридически основания не само за искане на информация за сделка между две частно-правни търговски дружества, камо ли за намеса и въздействие върху нея. Но, заслужава си да се проверят твърденията за нарушения в процедурата от страна на други кандидати за сделката, които са загубили. Още повече, че това са реномирани международни компании с голям опит в този бизнес. Но, това не касае българските институции, а по-скоро държавната ЧЕЗ и изискванията при такива сделки да се спазват европейските стандарти за прозрачност и равнопоставеност на кандидатите. И ако в бъдеще има някакво обжалване от на сделката от другите кандидати, то това трябва да се осъществи по законодателството и процедурите за общалване на Чешката република.

Разбира се, и българската държава име своите различни лостове за въздействие, особено от страна на КЕВР, на който Закона за енергетиката чл. 21, т. 23 вменява правото да „разрешава/ респективно да не разрешава извършването на разпореждане с имущество, с което се упражнява лицензионна дейност в енергетиката в определени случаи, които водят или могат да доведат до нарушаване сигурността на снабдяването по различни причини”, както и членовете в същия закон чл.51,ал.1 и чл.59, ал.1, т.2, които регламентират случаите и реда на отнемане на придобития лиценз по различни причини. В този специфичен случай, в който обществото е особено заинтересовано да получи повече информация за произхода на средствата на бъдещия собственик на акциите разследвания и отговори ни дължат както КФН , така и ДАНС.

А идеята за изкупуване на акциите на ЧЕЗ от държавата,

която няколко политически сили лансираха тези дни е несъстоятелна по няколко причини.

Първо, това ще доведе рязко влошаване на макроикономическите показатели на бюджета на държавата и повишаване на дефицита, и второ, дори това да е преодолима пречка, достатъчно е да се сравнят икономическите показатели на болшинството държавни енергийни компании в България с тези на частните дружества, за да се убедим че почти всички държавните дружества изпитват сериозни ликвидни пробеми. И тук няма нищо ново, от десетки години насам тези дружества, освен поради лошо управление и липса на реформи са подложени и на външен натиск от държавни, политически, профсъюзни и общински институции „да помагат”. И това по-точно означава спорни назначения и раздуване на щатовете, спонсориране на различни инициативи, необосновани обществени поръчки и т.н..

Аз обаче съм песимист относно вероятността някога до обществото да достигне истинската информация за истинските собственици на акциите на бъдещето ЕРП „България Запад”, например....


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ежко

    19 0 Отговор
    Интересно как държавните дружества няма да изпитват ликвидни проблеми, като който дойде на власт и ги "изтупва" като брашнян чувал!Видат ли се някъде събрани пари накуп, те потъват в нечия партийна централа.Отделно лептата за ремонтните работи и подкупа за извършването им....
  • 2 Ние сме трима

    8 1 Отговор
    Няма как да се влоши положението. Аз съм отговорен човек и за малко да стана шеф на ДАНС. А сега имам подкрепата на поне един главен прокурор и поне на един министър председател. По-добре от това, здраве му кажи.
  • 3 Ads

    3 8 Отговор
    Няма никакво значение кой е собственик. Гинка, Пенка, аз или ти. Бизнесът е регулиран от държавата. Важен е мениджмънта на компанията. Ако беше Енерго Про нямаше ли да има пък монопол? Айде и те не стават. Ами кой тогава? Т.нар. някой стратегически инвеститор. Кой като няма такъв кандидат. Да не говорим, че не може да се диктува на собственика на кого и на каква цена да продава.

    Коментиран от #10

  • 4 УТОПИЯ

    13 1 Отговор
    КВА ДЪРЖАВА БЕЕЕЕ. ОСТАЯХА А ДА ЩРАКА ВИНЕТКИ ДА СЪБИРА АКЦИЗИ ОТ ЦИГАРКИ И АЛКОХОЛ. БАКАЛИЯ НЕ ДЪРЖАВА.
  • 5 ние сме от Пазарджик

    1 7 Отговор
    Проблема тези дни че госпожата е от Пазарджик ако беше от софия ок ако беше наш човек ок а тя от Пазарджик
  • 6 висок

    2 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Аз обаче съм песимист относно вероятността някога до обществото да достигне истинската информация за истинските собственици на акциите на бъдещето ЕРП „България Запад”, например...."
    Прав сте, много хора мислим така.
  • 7 висок

    2 2 Отговор
    И определено ще се сбъдне една моя прогноза: Тока ще стане 3 лв преди бензина! Цената е държавно регулирана.... но като спре тока да дни, седмици в няколко села и градчета.... ДКЕВР ще признае всякакви милиардни разходи на Гинка и този зад нея и цената ще стане.... виж горе! Лек ден.
  • 8 шит

    1 0 Отговор
    Тезата, че държавата е лош стопанин и изцяло българско произведение. И държавата и частното дружество могат да бъдат добри стопанин, зависи от манталитета на обществото. Чешкото общество е много по-развито от българското, показател за това е, че държавната енергийна компания изнася капитал, инвестира в други страни. Подобни примери са общината на гр. Виена и много други.
  • 9 Лост

    4 0 Отговор
    Само нискочел дебил или платен трол може да твърди, че държавата не може да стопанисва добре отрасли, като енергетиката или петролния бизнес при все, че в световен мащаб голям процент от тия бизнеси са точно държавни. В конкретния случай в България да се остави целия ресурс строен от държавата в частни ръце е меко казано престъпление. Виновните за разграбването ѝ трябва да се изправят пред трибунал понеже това е престъпление срещу държавата. Виж да дойде някой да си отвори частна електроцентрала разбира се! Няма проблеми, да си направи инвестицията, да си сложи милиардите евро в страната и да си продава ток АКО ИМА КОЙ ДА МУ ГО КУПИ, а не да се подаряват държавни централи и мрежи на кака Гинка или "Американ прешъс джипсис" и после държавата да е ЗАДЪЛЖЕНА да изкупува тая енергия ако никой не я иска. Толкова е сбъркано всичко, че само истински болен мозък може да си помисли, че сме на прав път в енергетиката. А бяхме една от най-развитите страни в това отношение в Света до преди има няма 30 години. А народа да е толкова тъп, че да седи и гледа как го крадат и какви циркове му играят си заслужава теглото.

    Коментиран от #11

  • 10 Grip

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ads":

    Като ти чета жалкия коментар, все едно съм на пресконференция дадеа от тиквара
  • 11 Ккк

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Лост":

    Много точно казано
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.