Last news in Fakti

4 Март, 2018 19:02 7 284 2

Миската, мафията и убийците

  • ян кучияк-
  • журналист-
  • убийство
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Словашките журналисти са шокирани от новината, че телата на колегата им Ян Кучияк и неговата годеница Марина Куснирова, и двамата на 27 години, са били открити миналата неделя в дома им, който са купили наскоро. И двамата са убити с по един изстрел. Най-високопоставените политици в Словакия наскоро станах обект на критика заради открито изразяваната им враждебност към независими журналисти, но досега в тази страна журналист не беше плащал с живота си за това по което работи.

Полицията съобщи, че двойката е била убита от един или повече професионални убийци и че смъртта им вероятно е била отмъщение заради разследване на Кучияк. Словашките медии спекулираха надълго и нашироко, че младият Кучияк може би е бил ликвидиран от местен бизнесмен, който го е заплашвал преди това, или от корумпирани правителствени служители.

Всъщност Кучияк работеше съвместно с Международния журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP), с Чешкия център за разследваща журналистика (CCIJ) и Проекта за разследваща журналистика Италия (IRPI) върху нещо, което може да се окаже много по-опасно: детайлно разследване за проникването в Словакия на мафията „Ндрангета“, една от най-мощните и страшни престъпни групировки в света.

„Ндрангета“ има господстващо положение на пазара на кокаин в Европа и участва в много други престъпни дейнсоти, включително трафик на оръжия, измами, манипулиране на обществени поръчки, корупция, сплашване, изнудване и престъпления, свързани с околната среда,“ според оценка на Европол за „Заплахата от италианската организирана престъпност“, публикувана през юни 2013 г..

Тъй като Кучияк и колегите му не са завършили разследването, OCCRP и изданието, за което той работеше – Aktuality.sk, все още не са го публикували. По време на убийството журналистът продължаваше да събира документи за мъже считани от италианската полиция за изключително опасни.

Но след убийството изтече информация за темата на разследването му. OCCRP и Aktuality.sk публикуват непълното разследване на Кучияк за да сложат край на спекулациите и да сведат до минимум опасността за репортерите, които са работили по него.

Кучияк и колегите му започват разследването с проучване на назначението на Мария Троскова, по това време на 27 години, от словашкия премиер Роберт Фико за негов помощник. Фико назначава бившата участничка в конкурса „Мис Вселена“ и бивш топлес (гол до кръста) модел (наричана от словашките медии „секси помощничка“) въпреки относителната й липса на политически опит. Пресцентърът на премиера отказва да остави предостави длъжностната й характеристика, да изясни позицията й в правителството или да каже дали е получила достъп до класифицирана информация.

Но докато проучва тази история, журналистическият екип открива нещо още по-интересно и по-голямо. Оказва се, че Троскова е била бизнес партньор на 42-годишния Антонино Вадала, италианец, който в момента живее в Словакия и притежава мрежа от селскостопански компании в източната част на страната.

По времето, когато е на около 25 години, Троскова се присъединява към Вадала за да съоснове и да стане съсобственик на словашка фирма, наречена Джия Мениджмънт (GIA Management), която е регистрирана като участник в широк спектър от бизнеси, включително недвижими имоти, строителство, опаковки и фотография. Тя напуска компанията след малко по-малко от година.

Помощник на могъщи мъже

Троскова стартира в бизнеса като асистент на Павол Руско, бивш политик и някога съсобственик на телевизия „Маркиза“. Наскоро Руско се забърка в неприятности след като беше задържан за предполагаемо наемане на убиец, който да убие бизнес партньора му от края на 90-те години.

Троскова е част от Джия Мениджмънт, когато се запознава с Вилиам Ясан, бивш депутат от словашкия парламент от управляващата партия „Смер-СД“, който в момента ръководи Министерството за управление на кризи и държавна сигурност. Ясан назначава Троскова за негов заместник-помощник.

Точно тогава тя бива представена на лидера на партията и премиер Робърт Фико и е назначена и от него.

Но Вадала се оказва нещо повече от предприемчив имигрант.

Майка Калабрия

През март 2017 г., след продължително разследване, специализираната прокуратура за борба с организираната престъпност в италианския регион Калабрия, заедно с отдела за борба с наркотиците на финансовата полиция (гвардия) на Катандзаро, издават няколко заповеди за арест.

Операцията е с кодовото име „Джери“ (Gerry, по прякора на един от трафикантите на наркотици, използван в текстови съобщения) и е свързана с полицейско разследване на трафик на кокаин, пренасян от Латинска Америка в Италия от картел от пет семейства от „Ндрангета“..

Разследването, което все още продължава, обявява Антонино Вадала за потенциален нов брокер на кокаиновия картел, който трябва да замести заловените в операцията срещу трафика на този наркотик.

Но журналистите успяват да разкрият, че връзките на Вадала с групировката се простират доста по-назад в миналото.

Те започват на едно живописно място на самия „пръст“ на „италианския ботуш“ – родният град на Антонино Вадала – Бова Марина. Тук той е прекарал младежките си години, преди да емигрира в Словакия заедно с други членове на семейството.

Но градът е известен не само с красотата си. Това е домът на клана Вадала, прословуто семейство от „Ндрангета“, което според съдебни документи е отговорно за най-малко 25 убийства, докато контролира търговията с кокаин и се радва на преки връзки с колумбийския наркокартел.

Кланът се ръководи от бос на име Доменико Вадала, но не е известно Антонино Вадала да има близка семейна връзка с него.

Точно там обаче, преди шестнадесет години, италианската полиция за пръв път го свързва с „Ндрангета“ поради това, че помага за укриването на беглец от друг клан – „Либри-Зиндато“, който бяга от закона. (Въпреки че често се смятат за една единствена организирана престъпна група, „Ндрангета“ всъщност е мрежа от кланове разпространени в цяла южна Италия.)

През 2001 г. полицейски записи от специални разузнавателни средства на разговор между Антонино Вадала и бос на „Либри-Зиндато“ на име Франческо Зиндато уличават двамата в обсъждане на логистични договорености за укриване на беглеца наркотрафикант – по-късно и доказан убиец – в дома на Вадала в Бова Марина.

Издадена е заповед за арест на Вадала, както и на други 12 души, които са обвинени в серия престъпления – от трафик на наркотици, грабежи и изнудване до незаконно притежание на оръжие.

Някои от мъжете са арестувани, доказани за виновни за извършените престъпления и осъдени на затвор. Но тъй като вече се е преместил в Словакия, Вадала успява да избегне ареста и по-късно обвиненията срещу него са свалени.

Прочуто убийство

Човекът, на когото Вадала помогнал да се укрие е наркотрафикант на име Доменико Вентура с прякор „Мико“. Той е трябвало да бъде задържан при полицейското разследване на „Ндрангета“, когато успява да избяга и се укрива в Бова Марина.

Вентура става известен години по-късно с видеоклип, който изтича през 2012 г. към военната полиция „Карабиниери“. На него се вижда как той хладнокръвно стреля по друг член на клана в къща в провинцията. Изборът му на оръжие включва вид рязана пушка, наречена лупара, която обикновено се свързва с мафиотски убийства. Осъден е на доживотен затвор.

В други полицейски подслушвания в рамките на същото разследване има запис как Зиндато иска от Вадала да отиде в Рим заедно с двама от най-доверените мъже на боса, за да „накажат“ (физически) неизвестен човек, който е „навредил на клана“.

„Ясно е, че онези, които са взели участие в поръчаното от боса „наказателното пътуване“ трябва да са били тясно свързани с интересите и дейностите на клана,“ пише съдията. Записите не предоставят информация дали Вадала наистина е пътувал до Рим.

Журналистите все още събират допълнителна информация за Вадала, както и за ролята на Троскова, и дали има такава, и за връзката между Вадала и кабинета на министър-председателя, когато Ян Кучияк е убит.

Адвокатът на Вадала отказа коментар за това разследване, когато беше потърсен от нашите журналисти през ноември.

Междувременно, словашките власти съобщиха на 1-ви март, че Антонино Вадала, Бруно Вадала и Пиетро Катроппа са били арестувани от словашката полиция за убийствата на разследващия журналист Ян Кучияк и неговата годеница.

Според италианския Ла Република, Антонино и Бруно са братя, а Пиетро Катроппа е техен братовчед.

Убийствата доведоха до оставките на Троскова и Ясан, които обявиха, че напускат постовете си докато трае разследването. Оставка подаде и словашкият Министър на културата Марек Мадарич.

Също в четвъртък, 1-ви март, евродепутатите призоваха за независимо разследване на смъртта на разследващия журналист и годеницата му.

Разследване на OCCRP.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 goni

    6 0 Отговор
    Кофти! Щом и министъра на културата си е подал оставката:)