6 Март, 2018 13:00 2 087 4

Еврофондовете водят след себе си мафията

  • мафия-
  • еврофондове-
  • германия

Бизнесът в Източна Европа се контролира от Германия, където организациите на мафията са установени от десетилетия през имиграцията на работници и останаха незабелязани дълго време

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Италианските мафиотски кланове отдавна са у дома във всички страни от Източна Европа, особено в Румъния и България. Това коментира Франческо Форджоне, бивш председател на комисията срещу мафията в италианския парламент, пред вестник "Ди велт".

Действията им са обичайните: пране на пари, инвестиции, финансови транзакции, незаконна търговия от всякакъв вид. Гигантски суми от международната търговия с наркотици, оръжия и токсични отпадъци се инвестират най-вече в сделки с недвижими имоти или на фондовите борси в Европа - това е най-лесният начин за пране на пари. От разследванията научихме, че италиански мафиотски организации са замесени и с "Газпром", и в скандалите с токсични отпадъци в Румъния.

Европейските фондове пък събудиха апетита им към южния фланг на Европа, а после и към източноевропейските членки на ЕС. Предвид състоянието, с което разполагат, особено ндрангета, купуването на политици за тях е детска игра. Това е традиционният механизъм за корупция - подкупване на политици, за да могат да въртят бизнеса си безнаказано. Парите на мафията са добре дошли за политиците и клиентелата им, с тях те могат да правят и предизборни кампании.

Бизнесът в Източна Европа се контролира от Германия, където организациите на мафията са установени от десетилетия през имиграцията на работници и останаха незабелязани дълго време. От Германия ндрангета ръководи вноса и доставката на наркотици в Европа. След падането на Берлинската стена оттам започна и завладяването на Източна Европа. Разследващи са чули телефонен разговор на 9 ноември 1989 г., в който един от босовете нарежда: "Стената е паднала. Идете веднага в Берлин и купете всичко, което можете да продадете на Изток!"

Много от любимите италиански ресторанти в Германия за съжаление работят и като бази на мафиотите от Калабрия. Това бе установено наскоро при голяма акция през януари, в която бяха арестувани единайсет членове на ндрангета в Германия. Често тези заведения се намират в голяма близост до правителствените и съдебните сгради.

Фактът, че мафията разширява бизнеса си на изток, показва и възвръщането в търговията с наркотици и оръжия на България, Румъния, Албания и Черна гора. Източноевропейските страни, включително тези от ЕС, често осигуряват безопасен канал за незаконен трафик, тъй като законодателството, методите на търсене и разследване, както и сътрудничеството в борбата срещу организираната престъпност изостават от практиката в Италия и страните от западната част на съюза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОБИ КОЧА

    7 0 Отговор
    При е обратно мафията води еврофондовете, просто мафията си има държава!
  • 2 Иванов

    5 0 Отговор
    Нито едно евро от еврофондовете не достигна до хората от народа. Всички тези пари бяха усвоени от мафията и тя стана МАФИЯ с брюкселска помощ. Сега се сетили, че тук няма законност и цари тотална копупция...
  • 3 Един капитан

    3 0 Отговор
    Ето от къде били парите на Гинка за ЧЕЗ...
  • 4 мъфия

    1 0 Отговор
    Ааа наща си тук отдавна