Last news in Fakti

15 Март, 2018 21:00 2 504 16

Седем години война: Сирия и грешките на Запада

  • сирия-
  • война-
  • башар асад-
  • владимир путин-
  • доналд тръмп

Интервенциите на Запада бяха проведени дилетантски и се провалиха по кървав начин

Седем години война: Сирия и грешките на Запада - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В сирийската война, която започна преди седем години, Западът допусна множество грешки. Не е ясно как щяха да се развият нещата, ако той беше действал по друг начин. Но едно е сигурно: Западът трябва да си извлече поука.

Как ли биха се развили събитията в Сирия, ако Западът беше действал по друг начин? Този въпрос е резонен. Защото той пряко засяга съдбата на безброй хора, които може би сега все още щяха да са сред живите, ако Западът беше заложил на друга стратегия.

Историята на западните решения по отношение на Сирия е низ от пропуснати шансове. Най-известното от тези решения беше взето през 2013: когато започна да става ясно, че режимът на Асад може би е използвал бойни отровни вещества срещу собственото си население, американският президент Обама заговори за "червена линия", отвъд която не бива да се преминава, и предупреди, че ще има последствия. Но какво стана, когато наистина се разбра, че е имало атака с отровен газ? Какво предприе Обама? Абсолютно нищо. Той игнорира информациите за химическа атака или пък собственото си предупреждение. А може би и двете заедно.

Обама и "червените линии"

Това беше може би последният шанс да се покаже на Асад, че е прекалил. Но той беше изпуснат. По онова време сирийският режим все още не се ползваше със закрилата на Иран и Русия. Или поне не в същата степен както днес. Все още имаше известен баланс на силите, който би направил възможна евентуална интервенция на САЩ и техните партньори - независимо под каква форма. Обама обаче изпусна този шанс.

За това навярно е имало сериозни основания. От американската интервенция в Ирак бяха изминали около 10 години. А тя, както е известно, се оказа пълна катастрофа - в политическо, морално и пропагандно отношение. Безразсъдната намеса, подготвена въз основа на безсрамни лъжи, изложи САЩ пред света като арогантна, неоимпериална сила. Страната и до днес не е успяла да се отърси напълно от този имидж.

Дори само поради тази причина би било крайно рисковано да се проведе нова интервенция в Близкия изток: евентуален неин неуспех би нанесъл нови, непоправими щети на имиджа на Щатите.

Поне същата тежест имаше и аргументът за стратегическия риск: в крайна сметка беше напълно непредвидимо как би завършила евентуална интервенция на САЩ в Сирия. Дали Асад щеше наистина да се уплаши? Щяха ли Русия и Иран бездейно да наблюдават действията на американците? И нямаше ли Обама да настрои цели части от ислямския свят - шиитите, а може би дори част от сунитите - срещу своята страна? Дали подобна интервенция нямаше да доведе до засилване на джихадистките атаки срещу САЩ, а и срещу Европа?

Цената на пасивността

Повече от ясно е: ако се беше стигнало до интервенция в Сирия, тя можеше да има фатални последици. Проблемът обаче е в това, че същото важи и за обратното - за ненамесата. На всички е известно какво се случва сега в Сирия: Русия и Иран поеха нещата в свои ръце и се намесиха така масивно, че Западът просто няма как да се конфронтира със сирийския президент. Исканията за оставка на Асад, отправяни от Вашингтон и от европейските столици, се превърнаха в някаква мантра, изпразнена от съдържание и значимост. Вече няма почти никакво значение какво иска Западът. Или какво не иска.

Нещо повече: фактът, че в годините преди началото на войната в Сирия САЩ явно са проигравали стратегии за свалянето на Асад от власт - които навярно са щели да хвърлят страната в същия хаос, какъвто тя преживява днес - дискредитира Вашингтон в очите на мнозина като играч със съмнителни намерения.

Това, че Обама и неговите партньори замениха предишния груб интервенционизъм с нерешителност и половинчатост не подобри нещата. Тъкмо обратното: тази стратегия окуражи безброй опозиционни дейци да водят битка, която, както знаем днес, е била загубена още от самото начало. Битка, в която загинаха не само те, а и стотици хиляди цивилни граждани, станали жертва на ужасяващо насилие, на невероятен цинизъм и трагедии.

Западът трябва да действа. Или да мълчи

Въпросът е: каква е поуката от всичко това? Интервенциите на Запада бяха проведени дилетантски и се провалиха по кървав начин - както в Ирак, така и в Либия. Ясно е, че Западът - поне за момента - не е в състояние да провежда смислени интервенции с дългосрочна цел. Той обаче не бива и просто да предава нещата в чужди ръце: обратът, който Русия и Иран наложиха в Сирия, е ненадминат по своя цинизъм.

За бъдещето - но не на Сирия, защото за нея е вече прекалено късно - това може да означава само едно: когато Западът обявява някакви намерения, е длъжен да ги изпълнява решително и обмислено. Ако ли не - нека просто стои настрана. Защото от празни приказки няма никакъв смисъл. Те само влошават нещата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    26 6 Отговор
    Добър анализ! САЩ съсипаха Ирак, Либия и най-вече Сирия. Все пак, ако бяха действали по-решително със Сирия и бяха свършили войната с повече жертви, но преди Русия да се намеси щетите щяха да са по-малки. Е, ако не я бяха започвали щеше да е най-добре, но тази част май не им се отдава.
  • 2 реалист

    24 2 Отговор
    Грешка на Путин,че се включи късно ,но такива бяха обстоятелствата и възможностите.Това даде възможност на провокаторите на конфликта в Сирия да я разсипят.Ясно е, че Сирия няма да съществува в цялост като държава и в сегашните ки граници.Ясно е,че скоро ще има мерене на силите в Сирия,но дано разума да надделее.
  • 3 Христо

    27 3 Отговор
    Написано от DW. Няма какво да се коментира. Поръчкови изпълнители. Но дори и те си признават безсилието на господаря си.
  • 4 продажни престъпни циници

    23 2 Отговор
    Интервенциите били грешки ?!
    Съзнавате ли фашизоидното мислене, което така леконравно демонстрирате .
    Интервенциите в суверенна държава не са "грешки " а престъпление . За такова престъпление ръководителите на фашистка Германия бяха изправени пред трибунал и увиснаха на бесилото !
  • 5 ГОСТ

    20 3 Отговор
    МНОГО ТОЧНА СТАТИЯ.Публикувано във факти.бг От американската интервенция в Ирак бяха изминали около 10 години. А тя, както е известно, се оказа пълна катастрофа - в политическо, морално и пропагандно отношение. Безразсъдната намеса, подготвена въз основа на безсрамни лъжи, изложи САЩ пред света като арогантна, неоимпериална сила. Страната и до днес не е успяла да се отърси напълно от този имидж. Въпросът е: каква е поуката от всичко това? Интервенциите на Запада бяха проведени дилетантски и се провалиха по кървав начин - както в Ирак, така и в Либия и Сирия. Ясно е, че Западът - поне за момента - не е в състояние да провежда смислени интервенции с дългосрочна цел.Ако ли не - нека просто стои настрана. Защото от празни приказки няма никакъв смисъл. Те само влошават нещата. Както и сега с изкуственото раздухване на руска следа без доказателства. Не могат или не искат тези без мозъчни западни политици да разберат че настройват и тези който не одобряват политиката на русия против тях
  • 6 tost

    25 1 Отговор
    От цялата статия разбрах,че USA са мърши а запада е импотентен.
  • 7 Валя

    5 4 Отговор
    А бе как не ги мързи да се занимават с абсолютни глупости тия бе и тия и ония,по-добре седнете и изпушете по една трева ще се умиротворите на бърза ръка,нещастници....
  • 8 онзи

    19 1 Отговор
    Ако краварите изобщо не се намесваха никъде нямаше да има война(включително и руските пияници).Всичко е борба за петрола и военно надмощие.Сирия беше една от страхотните и проспериращи държави,но краварите решиха,че петрола навсякъде по света трябва да е под тяхно ръководство и самите те направиха така,че да избухне конфликт.Така беше и в Ирак и в много други места по света.Просто краварите се имат за по велики от останалите народи.Но когато мюслитата им скроят отново номер те го използват за предтекст и отново нападат.
  • 9 someone

    17 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Безразсъдната намеса, подготвена въз основа на безсрамни лъжи, изложи САЩ пред света като арогантна, неоимпериална сила

    Тя си е такава всички разбраха истината, която лъсна зад пропагандата за демокрация и свободи.
  • 10 ХАСАН

    9 3 Отговор
    Американците физици,които направили атомната бомба предали информацията на Русия! Хванали са ги и са-ги обвинили в преюателство...но те са направили това само заради теорията на физиката - ако само една страна притежава атомна бомба има голяма верояэност от използването ,но ако повече от една страна имат атомно оръжие то има по малка вероятност!
  • 11 ХАСАН

    12 2 Отговор
    Ирак,Сирия са последствията за света ако има само една глобална неуправляема сила...Светът е много по голям от пет!

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ссср

    13 0 Отговор
    А защо въобще трябва запада да "действа"?
  • 14 Morgoth

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "ХАСАН":

    Ирак и Сирия са резултат от борбата за това САЩ да се превърне в тази сила. Ако такава сила имаше нямаше да има войни. Идеята след ВСВ е тази сила да бъде ООН, само че нещо не им се получава.
  • 15 Дебили

    5 0 Отговор
    Значи и "най-умният" за каквито се мислят Дойче веле си е малко проЗ.Да бяха го завъртяли малко по-джендърски,малко по-завъртяно,по-лицемерно.....,а те интервенция!Абе алаанкоуловци,толково ли са ви закърняли сетивата за реалност?Самият термин интервенция означава външна намеса,агресия към накакво дотогавашно цяло,привнесен чужд ред.Значи това да интервенирате си е в реда на нещата???Няма вина,няма угризения.Просто технологията и редът за действие не били улучени.Ееее.... сон ви лаже,просто много сте си навирили носа и трябва някой от време на време хептен да ви го обръща нагоре та да засмуквате вода.
  • 16 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    запада сгреши в сирия трябваше да се намеси решително подобно на ирак .ако го бе сторил нямаше да има тази огромна вълна от насилие ,а мишките щеше да си останат мишки вместо днес да играят.нямаше да има съюз между иран ,турция и русия както и толкова много загинали.нека обаче видят добре антибългарите пишещи тук ,кво става като запада не се намеси другари!та за другарите винаги е зле ако запада се намеси що се е намесил ако ли пък не се е що не го е сторил.ето нали се намеси вашата държава сега ще тръгне по мед и масло в сирия!смяххх!в русия и иран също!