Last news in Fakti

25 Март, 2018 13:00 2 585 19

Проф. Димитър Иванов: Русия подкрепи „доктрината Путин”

  • путин-
  • русия-
  • избори-
  • президент-
  • проф. димитър иванов

Доктрина, в която не елитът, не олигархията, не чуждопоклонническите, а руските национални потребности бяха в центъра на посланията

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия подкрепи „доктрината Путин”. Същността е, че не елитът, не олигархията, не чуждо поклонническите, а руските национални потребности са в центъра на политиката.

Това казва проф. Димитър Иванов – директор на Институт по лидерство към УниБИТ, специално за „Русия днес – Россия сегодня” след визитата си в Русия по време на изборите на 18 март.

- В коя част на Русия бяхте по време на изборите?

- В Санкт Петербург, преминавайки през Москва. Бях там като председател на Редакционния съвет на в. „Русия днес – Россия сегодня” – член на Световната асоциация на руската преса. А също и като преподавател по теория на лидерството. Все пак изборите в Русия до голяма степен бяха лидерски – Путин, Жириновски, Собчак, са лидери на различни идейни течения в руския политически живот.

- Какво ви направи впечатление по време на вота?

- Много неща - бил съм в Съветския съюз и в Русия многократно през последните 40 години. Имал съм възможност да констатирам състоянието на обществото, отношението към лидерите и очакванията от избори. Този път беше различно отпреди 5 или 10 години. Пак спечели Владимир Путин и въпросът не е, че е за четвърти път президент и рейтингът му удари в тавана на електоралните възможности, а че изборите протекоха спокойно, уверено и дори в приповдигната обстановка. Масово гласуване - от всеки четирима трима отидоха до урните и дадоха масова подкрепа на „докрината Путин”. Доктрина, в която не елитът, не олигархията, не чуждопоклонническите, а руските национални потребности бяха в центъра на посланията. Победата на Путин е толкова безапелационна, че я признаха и опонентите му – дори Жириновски и Ксения Собчак. Като че ли Путин няма политически противници и това е голяма отговорност за него. Проблеми са му жизненото равнище, структурата на икономиката, социалните придобивки за населението. Но той публично поема ангажимент да ги подобри през следващите 6 години. Ключовата дума е „пробив”.

С две думи – руснаците повярваха, че Русия отново е велика. А за тях това е по-важно и от хляба, и от водката!

- Там, където бяхте, имаше ли установени нарушения?

- Не, има подадени жалби за технически пропуски или други недоволства от битов характер. Гласуваше се бързо, в добър порядък и резултатите се обработваха своевременно – за 5 часа след края на изборния ден бяха обработени практически всички бюлетини.

- Допускате ли шпионският скандал във Великобритания да се е отразил на желанието на гражданите да гласуват?

- Получи се ефектът на бумеранга – този, който го хвърля и не внимава за движението му, сам получава удар. В изборните тв студия многократно прозвучаха саркастични забележки, че Тереза Мей и Доналд Тръмп фактически работеха в полза на Путин със своите фалшиви обвинения. Раздухването на случая с руския предател всъщност бе прието от избирателите като нескопосана провокация. Въобще върху руското обществено мнение все по-ограничено влияние имат външните фактори. Руснакът придоби самочувствие, и то благодарение на президента Путин. А това вече е признание за лидерство – държавата има кауза, изгражда приемлива визия за тази кауза и чертае стратегия за постигането й. В речта си на митинга след изборната победа при – 15 градуса студ Путин говори пред десетки хиляди московчани и очерта ясна „пътна карта” на последния си президентски мандат – политика обърната към народа и в името на младите руснаци.

- Имаше ли възможност да общуваш с граждани – за какво говорят и мислят?

- Не съм правил журналистическо проучване, но в хотела, в изборните бюра, на представление в Мариинския театър, в залите на Руския музей, в Исаковския събор, в големите книжарници на Санкт Петербург срещах спокойни и уверени хора, няма просяци, няма пияници и проститутки на обществени места. В деня на избора дори милиция нямаше в повече от другите дни. Като бивш офицер от службите знам, че в такива случаи има мобилизация и на щатния състав и на агентурата за долавяне на антидържавни или терористични прояви, но това беше извършено професионално и без да дразни гражданите.

- След това пътуване имаш ли идея накъде ще върви Русия?

- Струва ми се, че пътят е избран не сега, а преди 4-5 години. Силна Русия в международния живот, повишаване на жизнения стандарт на населението в резултат на нова философия за развитие на икономиката. Нова социална политика в полза на бедните и средните слоеве, нова духовност за младото поколение в посока величието на руската история и култура. И мир - мирът и разбирателството са от особено значение за руския президент. „Доктрината Бжежински”, по която се движи Западът през последните 30 години: нашето си е наше, а вашето е общо – вече не работи. И това се дължи на лидерството на Владимир Путин. Без да го идеализираме, той се оказва по-добър лидер от западните ръководители. Защото има идеи, умее да вдъхновява хората с тях и да дава личен импулс с поведението си за тяхното реализиране.

Очакванията ми са позитивни – не само за Русия, но и за света, върху който тя все повече ще въздейства – сама или съвместно с партньори – Китай, Индия, Турция, а защо не и с Европейския съюз. Еднополюсното господство вече не е на мода.

Интервюто е на в. „Русия днес – Россия сегодня”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалист

    24 11 Отговор
    Много вярна статия,която няма да се хареса на русофобите,но дава обективна оценка на изборите и положението в Русия.
    Според мен лакмуса на статията е следното изречение:"Без да го идеализираме, той се оказва по-добър лидер от западните ръководители.Защото има идеи, умее да вдъхновява хората с тях и да дава личен импулс с поведението си за тяхното реализиране."

    Бих добавил само:Който си го може си го може.Знае,може и го прави.

    Коментиран от #15

  • 2 Ь 7777

    18 11 Отговор
    Виенето на соросоидите да започне...сега....
  • 3 соросоид

    13 10 Отговор
    Не е ли ясно кой плаща са пропаганда в България? Нека си припомним как докато Сидеров беше соросоид, жена му Капка ходеше със скъсани ботуши, но като започна да виси в руското посолство, започна да води и скъпите си проститутки до Париж.

    Коментиран от #5

  • 4 Хасан

    7 9 Отговор
    Турция върна Русия в голямата политика...но въпреки че е глобална сила никой не иска да емигрира там..уж спасява сирийците ама и те не искат там да живеят
  • 5 Факт

    6 8 Отговор

    До коментар #3 от "соросоид":

    Ясно е кой плаща за пропаганда в България--дядо Сорос..на различни фондации,общества и агенции..Факт-който неможе да бъде скрит.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Наблюдател

    7 7 Отговор
    Напоследък много национални предатели изпълзяха на светло. Май ще пробват да изкарат България от ЕС и НАТО по руски проект.
  • 8 стоян георгиев

    7 8 Отговор
    и този ли стана професор????явно е специализирал при академик берия!!!!!докато такива са основните дето дават акъл у нас ще кретаме в края на европа и никои читав млад човек няма да иска да бъде свързан с българия.
  • 9 гост

    5 7 Отговор
    бързо са ги "преброили" бюлетините защото си знаят резултата предварително ...нали гледахте по Ю ТУБ как и по колко бюлеттини слагат в урните...даже не можеха на веднъж да влязат, че ги слагаха на по два пъти
  • 10 народъ

    8 4 Отговор
    Статията е перфектна и вярна на 100%,браво!На соросоидиотите може и да им е мъчно,но това е истината и всички нормални хора мислят така.И никой не им плаща да мислят така,за разлика от платените соросоидиоти ,които искат да налагат мнението си на всички останали,но уви и ах!Ние обичаме Русия безплатно,а вие обичате Сорос за пари/сбръчкания грозен дърт извратеняк/!
  • 11 Диоген

    3 2 Отговор
    Митьо Гестапото!
  • 12 Справедлив

    4 1 Отговор
    Да живее 6-ти отдел на 6-то управление на ДС!

    Коментиран от #17

  • 13 Булава

    2 3 Отговор
    И тоя манияк с титла професор от фабриката за титли на измамниците!
  • 14 ГЕРМАНЕЦА

    1 3 Отговор
    Колко Рубли. Получават за такива поръчкови статийй? Да се ориентирам и аз о време. Кво ми хвалят обикновенния руснак, нали се знаеме . Да бяха със стандарт по голем от бг, напливът на хората нямае да бъде към европа а към посока сибир. Горките , и те нямат късмет и са под Силната грижа на дуржавата.
  • 15 Пеньо

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "реалист":

    Променил съм само една думичка и вече нещата са си на мястото.
    " Много вярна статия,която няма да се хареса на русофобите,но дава обективна оценка на изборите и положението в Русия.
    Според мен лакмуса на статията е следното изречение:"Без да го идеализираме, той се оказва по-добър лидер от западните ръководители.Защото има идеи, умее да манипулира хората с тях и да дава личен импулс с поведението си за тяхното реализиране."

    Бих добавил само:Който си го може си го може.Знае,може и го прави.
  • 16 Гост

    0 0 Отговор
    Въпрос: Руските национални потребности включват ли почти пълна изолация от цивилизованият свят?
  • 17 факт

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Справедлив":

    "Кадрите решават всичко". Ще добавя само: И сега.
  • 18 кирил

    2 0 Отговор
    хумористично и развеселяващо интервю.
  • 19 Гост

    1 2 Отговор
    Няма западен лидер ,който да се премери на малкия пръст на Путин ! За да изглеждат силни се събират ,като глутница помияри и започват да джафкат против него ! Путин е доказал ,че не се страхува от помияри ! Родните помияри- русофоби може да започват да лаят с пяна на устата !