Last news in Fakti

29 Март, 2018 12:59 6 450 23

"Московский комсомолец": Последния съюзник на Русия в Европа – ние и него го губим

  • русия-
  • сърбия-
  • съюзник-
  • балкани

Няколко години назад посланика на Русия в Сърбия Александър Конузин на една конференция казва станалата в последствие легендарна фраза „Има ли тук сърби?“

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Балканската пролет тази година може да се окаже гореща не от сезона. Над Сърбия и нейните ръководители стремително са надвиснали сгъстяващи се облаци – среща на президента на Сърбия Александър Вучич с лидера на непризнатото (от Сърбия и Русия – бел.ред)Косово Хашим Тачи в Париж и последващата визита във Вашингтон, посветена на търсенето на компромис със Запада за Статута на Косово завършиха без победител, а на следващия ден след завръщането му в Белград косовските специални части арестуваха и грубо изгониха от територията на самопровъзгласената (според Сърбия и Русия – бел.ред.) република директора на канцеларията по въпросите на Косово и Метохия в правителството на Сърбия Марко Джурич, който пристигна (в Косово- бел.ред) за да се срещне с косовските сърби в населената предимно със сърби част на Косово (северната част- бел.ред).

Това, което е характерно, че във Вашингтон президента на Сърбия бе приет на ниво помощник държавния секретар Уес Мичъл, който само повтори ултимативната позиция на Запада: пълно и безусловно признаване на Косово и одобрение на Белград за членството му във всички международни структури, включително ООН. Даже такава формалност като предписаната още през 2013 година в Брюкселското съглашение възможност за създаване съюз на сръбските общини в Северно Косово, игнорирано от Прищина, Вашингтон не счита за приоритет. След подобно развитие Александър Вучич би имал пълното право да излезе от Брюкселското споразумение, както го съветва външният министър (на Сърбия – бел.ред.) Ивица Дачич, но има един проблем – всички предвидено в него отстъпки от страна на Сърбия отдавна вече са направени.

В резултат на използването на сила срещу Марко Джурич на територията на Косово там вече започна ескалация – албанците прехвърлиха няколко стотин служители на специалните части на административната граница със Сърбия, а сърбите вдигнаха барикади главно в Косовска Митровица. На фона на това властите в Косово продължават активно да обсъждат подхвърлената от известно време идея за „обмен“ на територии с Белград – Косовска Митровица срещу южния населен предимно с мюсюлмани сръбски район Санджак и Прешево. Никой от Сърбия не приема тази идея, а в това време се намират критици и от албанска стана – например председателя на парламента на Косово – бившия боец от Армията за освобождение на Косово (АОК) Кадри Весели, който заявява че не желае нищо да се отменя, но няма нищо против присъединяването на сръбските общини Прешево и Медведжа.

На фона на наглостта на косоварите, между другото, поддържана от Запада. Сърбия особено остро се нуждае от помощ, без която евроориентирания елит на страната не може да издържи оказваният върху него натиск. В тази ситуация особено важен е гласа на Москва, благодарение на чиято позиция Косово и досега още не получило членство в ЮНЕСКО и други международни организации. За необходимостта за намеса на Русия говорят и членове на сръбското правителство: „Дойде момент, когато ние трябва да помолим Русия да се включи активно в процеса на решаване на въпроса с Косово, само чрез включването на Русия ние можем да обезпечим сигурността на сръбския народ и защитата на сръбските интереси в Косово“ - заявява министърът на иновациите и технологиите (на Сърбия- бел. Ред.) Ненад Попович. За какво конкретно става дума: Москва не може да признава независимостта на Косово при никакви условия. Позицията на непризнаване на Косово стана доста повече от обикновена политическа солидарност с Белград. Сега това е собствената позиция на Русия, която е неизменна.

Няколко години назад посланика на Русия в Сърбия Александър Конузин на една конференция казва станалата в последствие легендарна фраза „Има ли тук сърби?“

Става дума за мълчаливото присъствие на сърбите, които не възразяваха срещу заявлението на представителите на НАТО. И единственият глас, защитаващ Сърбия на това мероприятие се оказа именно гласът на руския посланик.

После нееднократно сме слушали нещо подобно на „ не можем да бъдем повече сърби от самите сърби“ и други подобни, оправдаващи нашето бездействие. В същото време, когато е било необходимо на Вашингтон, американците са ставали повече албанци от самите албанци и повече бошняци от самите бошняци. Пита се защо в критичен момент руснаците не могат да станат повече сърби от самите сърби. И този момент отдавна е дошъл. Москва е длъжна да поддържа Белград в условията на невероятен натиск от страна на Запада.

Приблизително за това предупреждавах по-малко от месец назад, когато четох лекция в Белградския университет – днешното положение на Александър Вучич не е по-различно от положението на Виктор Янукович през ноември 2013 година. Наистина с една разлика – абсолютното мнозинство от гражданите на Сърбия отпреди са настроени положително към Русия. В същото време Украйна от 2013 година, справедливостта изисква да признаем, също не беше антируска.

Друга работа е че Белград за разлика от Киев няма своята Галиция – територия на отложената мъст на Москва. В своята европейска политика Вучич е дошъл до неизбежната граница – официалното признаване на Косово за сметка на членство в Евросъюза. Той лично също признава това. Премине ли тази граница в така поставената ситуация – подписва присъдата си в очите на абсолютното болшинство сърби. Който и да е политик на негово място, дори да е малко сърбин, никога не би я преминал. Но Западът е неумолим и не е свикнал да чака – значи чака провокация по киевския сценарий. Скорошното убийство на Оливер Иванович, ареста и изгонването от Косовска Митровица на министъра Марко Джурич е начало на операцията по принуждаването на Вучич да подпише всички необходими документи. После може да последват безредици в мюсюлманските провинции, граничещи с Косово с искане за автономия. И ето на хоризонта се задава опасността от нова война на Балканите.

Как да помогнем на Сърбия, как да запазим последния съюзник на Русия в Европа. Преди всичко е необходимо да върнем Балканите във външната политика на Москва, да се разработи стратегия за активно присъствие и взаимодействие със страните в района. Да се обезпечи работата на руските неправителствени организации, експерти и политици в Сърбия. Да се направи Белград площадка за възстановяването на руско-европейските контакти. Да се върнем към реализацията на заветната цел – балкански газопровод, свързващ Сърбия директно с Русия.

Но най-главното е да представим образ на бъдещето на сърбите в съюз с Москва, защото към този момент, както и в Украйна през 2013 година, бъдещето на тази страна е свързан изключително и безвъзвратно с членство в Европейския съюз. И това е главния проблем и главния стратегически враг на руското присъствие, който се появява не без снизхождението на определени представители на Русия, заявяващи че Москва не вижда никакви проблеми в евроинтеграцията на Сърбия. Такъв подход, доскоро битуващ в известна степен, разврати сръбския елит, привикнал да вярва толкова искрено. И сега, когато в Белград свободно се организират „гей-паради“, оглавявани от отделни членове на правителството, обръщането на този маховик на обратно не никак просто. Но ние нямаме други варианти.

Признаването на Косово в какъвто и да е вариант ще означава рязко отслабване на влиянието на Москва на Балканите. А раздяла на Сърбия с Русия ще бъде най-мощния удар по нашите позиции в Европа, който е открито предвиден в „Балканската концепция – 2025“, обнародвана в края на миналата година от Европейския съюз. Тук идва въпроса чия стратегия ще изпълняваме – предложената от Брюксел или предчувстваната от Москва?

Превод и редакция: Юлиян Марков


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    34 20 Отговор
    Русия има двама надеждни съюзници - армията и флота. И ще се оправи без Македония и България.

    Коментиран от #5, #9, #19

  • 2 Пеньо

    32 16 Отговор
    Двете империи в открита схватка. Едната създаде незаконно Косово, а другата си отряза парче от баницата наречено Крим. И двете се възползваха от преимущественият етнически състав. Не е неочаквано, че някои платени безродници определят едното за правилно, а другото за погрешно. Какво ли не правят парите.
  • 3 г-н Хокинг

    47 38 Отговор
    Европейския саюз наляха милиарди в България благодарение на тях имаме някакви пътища и пари за запечатки и за проекти и за много неизброими ремонти и помощи на Българския Народ Русия незнам дали е дала милиарди без да иска после под Вола Теле!
  • 4 АУАУ

    13 8 Отговор
    Щом казваш,явно ги разбираш нещата!?
  • 5 Шляхтиц

    23 16 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Моите поздравления и почитания. Шляхтиц. По зла ирония на съдбата българските нещастни, продажни и гладни политици винаги включват България към губещата страна. От България на три морета останахме един файтон българЕ.......
  • 6 реалист

    5 1 Отговор
    Интересно четиво.
  • 7 оп саа

    24 6 Отговор
    АБЕ КОСОВО НЕ Е ПРИЗНАТО ОТ ДОСТА ПИВЕЧЕ ДЪРЖАВИ.
  • 8 избирайте

    31 24 Отговор
    Цената на подкрепата от Москва всички я знаем - репресии за всички инакомислещи, технологчна и социална изостаналост (да, в Русия и преди и след разпада на СССР гражданско общество няма, няма и да има), международна изолация, пропаганда и ксенофобия. Сърбите е време да се замислят дали искат да са следващия Беларус и Казакстан или следващата Словения и Хърватия. Благодарение на плана на КомИнтерна от 1934 година за създаване на македонска нация и ние бяхме лишени от големи територии и изцяло българоговорящо население, за да може този народ и тези земи да бъдат дадени на Югославия. Но най-после и у нас се виждат наченките на развитие на сободно и модерно обещство! И това общество ще продължи да се развива и да изгражда на ново ценности изкоренени по време на комунизма. Съветвам братята Сърби да изберат бъдещето и свободата, не изолацията, ксенофобията и омразата.

    Коментиран от #23

  • 9 другар

    23 18 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Ушанка, не се пъчи толкова, то само с това си и останахте...........срещу целия цивилизован свят:):):)
  • 10 умен

    19 5 Отговор
    Скоро,съвсем скоро ще затихнат всички спорове,няма да има народи,партии,Нато!Ще има само тишина и няма да има хора и нищо живо,това е перспективата и светлото бъдеще!

    Коментиран от #11

  • 11 реконтра

    13 10 Отговор

    До коментар #10 от "умен":

    Щом няма да го има НАТО, значи ще я има само россията ти, а каскет, не ли:) И я ни светни откъде толкоз ги разбираш тези работи, звездите ли ти го говорят (за тишината, де)?!? :)
  • 12 ГАЛЕВ

    15 13 Отговор
    СКОРО МНОГО СКОРО НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ ЩЕ ОСТАНАТ САМО ДЪРЖАВИТЕ ОТ БИВШИЯ ВАРШАВСКИ ДОГОВОР -СИВ КАКТО И НЯКОИ ДРУГИ ДЪРЖАВИ СЪЮЗНИЦИ,КОИТО НЕ-ПОДКРЕПЯТ УЖ ДЕМОКРАЦИЯТА НА ФАЩ И ЕВРО-ГЕЙСКИЯ СЪЮЗ,НАЧЕЛО С БРАТСКА РУСИЯ,А ОСТАНАЛИТЕ ЩЕ БЪДАТ ИЗТРИТИ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА А НА ТЯХНА ТЕРИТОРИЯ ЩЕ ИМА САМО ТИШИНА И НИЩО ЖИВО,ЗАЩОТО СА ИЗРОДИ И БЕЗДЕТНИ ОЛИГОФРЕНИ,ДЖЕНДЪРИ,ТРЕТИ,ЧЕТВЪРТИ ПОЛ И Т.Н.УРОДИ.
  • 13 Албан Буши

    14 22 Отговор
    "Московски комсомолец" да върви на майната си! Сърбия е европейска страна и мястото и е в ЕС, а не при подлеците руснаци! Признавайте Косово нещастници сръбски! Няма къде да идете! И после при нас- в ЕС и НАТО!
  • 14 Арнаутов

    17 3 Отговор
    Тук няма никакво общество. Като ви чета коментите, едните сте се потурчили, а другите порусчили и аз- един албанец само, вея българското знаме и викам колкото ми глас държи- Да живее България!!!

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 напомняне

    12 14 Отговор

    До коментар #15 от "Расулюлах":

    Да, всичко от изброеното, но и свобода да пътуваш и да преследваш мечтите си. Ако искаш да си батка - ставаш батка, ако искаш да си мутра - ставаш мутра, ако искаш можеш да учиш, да се развиваш и да пътуваш. В Русия няма значение какво искаш, ставаш един крепостен селянин и цял живот ти обясняват как си част от най-великата нация (напомня ми за евреите - и те така мислят), но не могат да обяснят защо 95% от населението на най-великата нация живеят в мизерия с мечтата да си купят западна кола, западни дрехи, западна техника...
  • 17 onq s konq

    10 5 Отговор
    Така както се прави на НЕУТРАЛНА РУСКА ГУБЕРНИЯ,Сърбия ще гледа ЕС през най-кривия макарон от всички възможни.Това обаче е "белият" й кахър,защото едно бъдещо задълбочаване на пилитическите връзки с Русия ВЕРОЯТНО ЩЕ Й ДОНЕСЕ ЕДНО СИМПАТИЧНО ЕВРОПЕЙСКО ЕМБАРГО ОТ "РУСКИ ТИП".За разлика обаче от руснаците които пъшкат и изнемогват от наложените им санкции,но са ЖИВИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРЕДОСТАТЪЧНИТЕ СИ ПОЛЕЗНИ ИЗКОПАЕМИ И НЕФТ И ГАЗ,то Сърбия е гола вода и буквално ще клекне за МЕСЕЦИ.Което пък щедоведе до гражд. война,което пък само по себеси не е добре за България като гранична страна.
  • 18 ъжхожъх

    5 6 Отговор
    Според някои даже трябва да си изтеглим посланиците по света и да оставим само тоя в Русия. Но повечето българи не се интересуват от подобни политически гении.
  • 19 Голем смях

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Като знам какъв изгнил флот имат,мале,мале.Флотът на САЩ е колкото флотът на целия останал свят,а само Англия има по-силен флот от татарския.
  • 20 Чъкъра

    6 6 Отговор
    Ами сърбите да решават, дали искат да се закачат за ония които унищожиха държавата им и физически избиха няколко хиляди от тях с бонби, за да се превърнат в циганско гето като нас, или да останат независима и жизнена държава. Трябва и да им е ясно че сегашната Русия не е оная от 1999г и ако руснаците си вкарат изтребителите и ракетите в Сърбия, тоя път никой няма да посмее да ги докосне. Също и че при това положение ще могат да си го вземат това Косово обратно ако искат! Или поне територията която е населена със сърби.
  • 21 Бсп-фракция лява резба

    4 3 Отговор
    И ква стана тя. Само уж евроатлантическа България остана верен съюзник на Рашата.
  • 22 vasik atanasova

    3 3 Отговор
    всички дигнаха ръце от рашките
  • 23 Я изкарай Гано

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "избирайте":

    Ние с Вас явно живеем в две отделни Българии. А в Беларус със сигурност не сте ходили!