Last news in Fakti

30 Март, 2018 16:00 2 079 15

Европа: Силна демонстрация срещу руската агресивност

  • сергей скрипал-
  • скрипал

Традиционните политически и икономически отношения с Русия не можаха да попречат на повечето източноевропейски страни да се присъединят към екстрадирането на руски дипломати след случая Скрипал

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако не броим въздържалите се като България, повечето източноевропейски държави, включително нечленуващи в ЕС, застанаха твърдо зад Великобритания и отзоваха руски дипломати. Русия заплашва с ответни мерки.

Традиционните политически и икономически отношения с Русия не можаха да попречат на повечето източноевропейски страни да се присъединят към екстрадирането на руски дипломати след случая Скрипал. И ако за страните-членки на ЕС става дума преди всичко за солидарност с Великобритания, то за държави като Албания, Украйна или Молдова става дума за политически прагматизъм. Албания е член на НАТО от близо десет години. Сега обаче страната иска бързо да започне преговори за присъединяване към ЕС. И това е добра възможност да демонстрира проевропейската си нагласа. Освен това Албания по традиция винаги е заемала антируска позиция. Също както Македония и членката на ЕС Румъния, които също отзоваха руски дипломати. При двете бивши съветски републики Украйна и Молдова ситуацията е по-различна. Анексията на Крим и руската агресия в източна Украйна, както и руското военно присъствие в отцепилия се молдовски регион на Приднестровието играят решаваща роля за експулсирането на руски дипломати.

Въздържалите се

Това, че ЕС не действа единно и държави като Австрия, България, или Гърция се въздържат да експулсират руски дипломати, хвърля сянка върху цялата дипломатическа акция. Въпреки това резервите на някои отделни страни не могат да прикрият факта, че демократичните държави на Запад и Изток най-сетне се противопоставят единно срещу продължаващото агресивно поведение на Русия. При това различният брой на изгонени руски дипломати не бива да се тълкува като признак на слабост. Няма значение дали ще бъде експулсиран един или 60. В международната политика е важна символиката. Това проумяха дори държави като Унгария и Италия, чиито правителства досега бяха приятелски настроени спрямо Русия. А Австрия? Новото австрийско правителство се позовава на неутралитета на алпийската република и на възвишената си функция да гради мостове в международната политика. Все пак Виена изтегли посланика си от Москва.

Остава още България: тя се пръска от гордост, че по време на шестмесечното си европредседателство може да се представи откъм "най-европейската си страна". Но с отказа си да експулсира руски дипломати София остава далеч от тази цел. Изглежда, че традиционните връзки с Москва са по-силни от европейската солидарност. А това не е най-добрата атестация за един председател на ЕС. Гърция също отказва да експулсира руски дипломати. И тук щедрият европейски спасителен чадър очевидно не успява да разхлаби тесните връзки с Русия. Атина отново показа, че с удоволствие жонглира с една алтернатива на ЕС. Но както знаем, и най-големият жонгльор понякога изпуска топката.

Сега с напрежение можем да очакваме ответните мерки, с които заплаши Москва. От Русия и от нейния новоизбран президент зависи дали ескалацията ще продължи. Едно честно руско участие в разследването на скандала с отравянето на Скрипал би било по-доброто решение, отколкото закриването на Британския съвет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 толерантен

    35 3 Отговор
    Ревете джендъри. Пък най-добре наминете към някой "бежански" лагер, да ви утеши, някой касапин от "умерената" "сирийска" "опозиция".
  • 2 someone

    30 4 Отговор
    случая е без доказателства и въпреки това искат сляпо просто като свирнат от Лондон и Вашингтон да ги следваш , това не е съюз в никакъв случай.А статията е поредната пропаганда.
  • 3 Тръмп

    4 23 Отговор
    "Честно Руско Разследване"??????Само Дебил може да вярва в това!!!Как един престъпник ще разследва себе си??????Ех,тази прословута немска идиотия е наистина вечна!Той и Хитлер вярваше на психично болния Ницше за Свръхчовека и какво стана??????Оказа се,че Арийците са хора,а не Свръхчовеци!!!!!!!

    Коментиран от #10

  • 4 Съни

    27 2 Отговор
    Глупости. Точно обратното-Европа загуби още една част от доверието към евро-политиците...и то от европейските граждани. Форумите са пълни с отрицателни коментари по повод британската лъжлива афера и масово европейците роптаят политиците си ,че са се подвели на английската лъжа. Даже Германия направи лек финт-върна четерима руски дипломати-и каза че ще приеме други четерима...ротация. Та DW да не ни мисли за толкова наивни.
  • 5 Тръмп

    6 11 Отговор
    А Меркел,която никога няма да стане баба,няма кой да я надмине по идиотско лицемерие!Гони 4-рима,а ще приеме и 200 ако Путин пожелае!Глупава игра,играе!Иска само Германия да печели за сметка на другите!Стига вече,де!
  • 6 Гост

    10 0 Отговор
    Малоумници и в дойчето има факт.точно пък в Германия в момента просто ще ги заменят. Много съм любопитен от Франция какво ще измислят.,но е ясно че това е "всяко чудо за три дни ". И напротив, точно по време на европрецедателството си, България показа воля за дипломатично решаване на проблема и се позова на международното право.
    Иначе нахални журналистчета от дойчето, колкото искаш
  • 7 Диди

    0 13 Отговор
    Русия отпрати 4 германски дипломати.Факт е,че общността няма доверие на Русия.

    Коментиран от #13

  • 8 Балконский

    16 0 Отговор
    Силен натиск за подкрепа на Великобритания срещу Русия. Край на приказките за демократичния запад. Лъжи, двойни стандарти, липса на прозрачност, извиване на ръцете, принуждаване към солидарност за да „дружите” срещу Русия. Това са признаци на пълен тоталитаризъм и вождизъм.
  • 9 Периметьр 2

    10 0 Отговор
    Европейските гейовски губернии и американските памперски краварски уж натовски сили са само на няколко минутен удар от Руските ракетни системи а после само тишина ще има
  • 10 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Тръмп":

    Не харесваш май Ницше, а Декарт или Русо ?
    Като цяло май не харесваш цивилизацията.
    Хахаха
    Първите европейци са от земите на днешна Германия и Франция. След това франкската империя. Първият европейски ренесанс. Следват годините на просвещението -философските и научни школи на Германия и Франция. Ако има нациии пред които човек трябва да сведе глава-това са именно тези двете. англичаните са мелези,позьори и сноби.много са нахъсани, нахални и коварни обаче. хамериканците изобщо не ги коментирам те просто чупят тъпомера и нагломера. Света ще се оправи, когато Германия, Франция и Русия намерят консенсус и равновесие. сащ си загнива,първо са първенюта без история и школа,второ са покварени и развратни до крайност и трето,емиграцатията на специалисти към тях спря.ще се сринат като детройт и без чужда помощ.
  • 11 Румяна Костова

    13 0 Отговор
    Дават ни за пример Албания и Украйна като демократични страни,на които да приличаме!На къде върви този свят?Поизлязоха от дупките драскачите,които сега ще оплакват,че държавата ни е проявила(за сега поне) разум.
  • 12 Да уж

    11 0 Отговор
    Има и такива страни, които не желаят да имат нищо общо с англосаксите във връзка с тая скалъпена история. Например , Израел. Много и се искаше на Великобритания да я подкрепи Израел с дипломатите. В смисъл, Моссад знае всичко. Обаче умните евреи не бързат даже да коментират случая
    Със сигурност, знаят много и затова не бързат. Япония също не желае да се занимава с това. Да не говорим за Китай, който нарече случая " Скрипал" така : " сополи, вместо лепило, с които Америка иска скрепи НАТО".
  • 13 Истината

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Диди":

    Факт е, че Великобритания напуска ЕС!
    Трябваше и останалите солидарно да я последват, това ли искаш да кажеш?
    Постановката е "вижте как всички са солидарни с нас, дайте да останем в ЕС"!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.