Last news in Fakti

30 Март, 2018 08:28 2 758 7

Русия: НАТО разполага с „Новичок“

  • мария захарова-
  • новичок-
  • нато-
  • чехия-
  • русия-
  • вещество-
  • потенциал-
  • сергей скрипал

Чехия е сред страните, разработвали вещество от групата „Новичок“

Русия: НАТО разполага с „Новичок“ - 1
Снимка: БТА/ AP

Страните от НАТО използват потенциала на химическата промишленост в Чехия и нейните разработки в сферата на защитата от бойни отровни вещества. Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Думите на Захарова са по повод твърденията на Москва, че Чехия е сред страните, разработвали нервнопаралитично вещество от групата „Новичок“, с което във Великобритания беше отровен бившият двоен агент Сергей Скрипал.

„Разработка под условно название „Новичок“ се е водила във Великобритания, САЩ, Чехия и Швеция. Постигнатите от тези страни резултати по създаването на нови отровни вещества от този тип са отразени в над 200 открити източника в страни от НАТО", посочи говорителката на руската дипломация. Захарова добави, че по време на съществуването на Организацията на Варшавския договор, Чехия е правела изследвания в областта на химическата защита. Според говорителката в множество медийни публикации по тази тема се казва, че след разпускането на Варшавския договор чешкият научен потенциал в дадената област е бил поискан от нейните западни партньори и наследен от НАТО.

Захарова каза още, че чешката армия е изпълнявала специални задачи в Близкия изток и в частност чешки военни са отстранявали последиците от употреба на химически оръжия в Кувейт. Говорителката подчерта, че „никой в нищо не е обвинявал и не обвинява Прага“ и Москва не отправя обвинения към никого, за разлика от Лондон. Тя добави, че „доказателството“ на Великобритания за вината на Русия по случая „Скрипал“ е световна фалшификация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    11 46 Отговор
    Ква стана таз! Нали нямаше "новичок"! Фашистите в Кремъл съвсем се объркаха! Сега ще се окаже, че и в Зимбабве имало цех за производството му!

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Kcaniba

    37 8 Отговор
    че са фалшмфикатори гендърите, това и децата го знаят вече!
  • 3 556

    35 4 Отговор

    До коментар #1 от "Пеньо":

    Единствените очевидни факти за държавен тероризъм са бутането на търговския център в САЩ, сградите падат като от контролирано взривяване - виж сград ном 7, от друга страна снимките на Маккейн с главатарите на ИДИЛ - да не говорим за воръжаване и финасиране на терористите - иззеха от бъгарските поделения всички мини и гранати и ги дадоха на всякакви групировки
  • 4 Захариева

    18 4 Отговор
    Употребата на "новичок" даде слаби резултати и затова се отказахме от него!
  • 5 Бурмата

    15 22 Отговор
    Тая очевидно го кара по правилото: "Лъжи, чадо, лъжи! Все нещо ще остане, все някой балък ще повярва...."
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Журналист

    11 0 Отговор
    Напълно естествено е ,че САЩ и други страни от НАТО имат тази отрова. Това не е нещо ново ,което в момента се разработва и още не е разкрито от тайните служби. Това са клас нервни агенти, познати още като "серия N", са били тайно разработени от бившия Съветски съюз през 70-те години на миналия век. Те следват "серията G" нервни агенти, направени от Германия през 30-те години на миналия век и "V-сериите", направени от Великобритания през 50-те (Има данни в нета ,не съм го съчинил аз)
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания