Last news in Fakti

2 Април, 2018 16:00 1 254 8

Антисемитизмът е част от Германия. И от Европа

  • синагога-
  • евреи-
  • мюсюлмани-
  • антисемитизъм

В продължение на близо 2 000 години евреите са гонени от християните

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Европа и в Германия днес често се говори за това, че мюсюлманите "внасят" антисемитизъм. Омразата към евреите обаче е част от ДНК-то на християнството, пише в есето си за „Дойче веле“ Кръсто Лазаревич*.

В германския дебат за исляма се забелязва интересна каузалност: винаги, когато баварските политици оповестяват, че ислямът не бил част от Германия, в речите си те припомнят за "еврейско-християнските" корени или традиции на страната. Същевременно се премълчава, че християнско-еврейската традиция в немалка степен се изразява в това, че християни са преследвали, прогонвали и убивали евреи. И когато в европейските домове по Великден пъстрим яйца, това сякаш би трябвало да ни напомни на какво стъпва християнският антиюдаизъм: а именно - обвиняваме евреите, че са предали Христос.

Евреите - в Османската империя

В продължение на близо 2 000 години евреите са гонени от християните. През 1492 г. те са прогонени от днешна Испания - по силата на Алхамбрийския декрет, след като в продължение на столетия преди това те са живели там под мюсюлманско управление. Много от тези евреи намират убежище в Османската империя по покана на султан Баязид Втори. На него се приписват следните думи: "Колко глупави трябва да са испанските крале, за да прогонват най-добрите си граждани и да ги предоставят на най-върлите си врагове."

В османски градове като Солун и Сараево евреите живеят в продължение на векове - до идването на нацизма. Това са исторически факти, които може би се осъзнават, когато говорим за "еврейско-христянски" традиции и същевременно за мюсюлмани, които "внасяли" антисемитизъм. Не е нужно обаче човек да познава тези исторически зависимости, за да е наясно колко абсурдни са приказките за "вносния антисемитизъм". Трябва само да се знае, че нацистка Германия е извършила най-голямото престъпление в историята на човечеството - шоа (изтреблението на евреите).

Експортен шлагер от Германия

Германия, антисемитизъм, внос - да се състави интелигентно изречение, в което влизат тези три думи, просто е невъзможно. Освен може би следното: Антисемитизмът в Германия не е внесен. Антисемитизмът всъщност е най-големият експортен шлагер от Германия, много преди колите, бирата и сандалите "Биркенщок".

Германците са народ, който успява да издигне до държавна политика сигурността на Израел и борбата срещу антисемитизма, и същевременно обаче цяла година да чества реформатора Мартин Лутер, призовавал да се палят синагогите и да се пречи на равините да си вършат работата - под страх от смъртно наказание.

Една европейска традиция

Антисемитизмът е част от Германия и от Европа. Ще го срещнем и при десните, и при левите, както и в центъра. При професорите и при работниците, при Ханс и при Али.

Да, има антисемитски нагласи при мюсюлманите в Европа и в Германия. даже трябва да говорим за това, не само защото 85-годишната Мирей Кнол, оцеляла в Холокоста, беше убита в парижкото си жилище с антисемитски мотиви. И не само защото недалеч оттам преди една година еврейката Сара Халими беше блъсната от балкона от своята мюсюлманска съседка с викове: "Аллах е велик!". И защото недалеч от Бранденбургската врата в Берлин на антисемитска демонстрация беше запалено израелско знаме.

Демонстранти горят израелското знаме в берлинския квартал Нойкьолн

Не, проблемът не е "ислямът" - защото ислямът не е единен. Има много мюсюлмански държави, в които антисемитизмът е издигнат в държавна политика. Има я Саудитска Арабия, която изнася салафизъм; и има Ислямска Република Иран, която неведнъж е заплашвала да унищожи Израел. А сред мюсюлманите в Европа и Германия има и неколцина, които намират това за добре.

Съществуват ислямистки съюзи, които толерират това проповедници на омразата да говорят в джамиите. Съществува "политически ислям", представян от някои от тези съюзи. Съществуват и видни политици, които сключват държавни договори с тези проповедници и участат в подиумни дискусии с хора, които оправдават нападенията срещу евреи.

Трябва да говорим за това как ще се отнасяме занапред към този проблем - макар че сред левите и либералите има хора, които са против подобни дебати. Те подозират в тях "ислямофобия" и не забелязват, че предоставят на десните една много важна тема. Близкоизточният конфликт се води не само в Израел, Газа и палестинските автономни територии - този конфликт се води и в берлинския квартал Нойкьолн.

Какво става в Нойкьолн?

През декември миналата година, когато Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел и уж умерената палестинска партия Фатах оповести "три дни на гнева", аз разбрах за това не от медиите. Разбрах го от моите съседи на "Зоненалее" - може би най-арабската улица в цяла Германия. Има ли сблъсъци в Близкия изток, собствениците на малки магазинчета отрупват витрините със сувенири с палестинския флаг, който се развява над Израел. На тези карти Израел просто не съществува - заличен е.

На пропалестински демонстрации в Нойкьолн обикновено виждаме големи групи мъже, които скандират антисемитски лозунги.

Повечето антисемитски престъпления в Германия биват извършвани обаче от десни екстремисти. И когато десните дрънкат за "вносен антисемитизъм", който идвал от мюсюлманите, най-добре е човек да им покаже среден пръст.

Истина е обаче също, че не е препоръчително вечерно време да се разхождаш по "Зоненалее" с кипа. А годината е 2018-а. В Германия. И е крайно време да направим нещо срещу това.

*Кръсто Лазаревич е роден в Босна и Херцеговина и като дете е избягал заедно с родителите си в Германия.

Днес той живее в Берлин. Работи като журналист и публицист и пише за различни немскоезични медии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Равин

    7 9 Отговор
    Да, Испания и Германия са антисемити в исторически план,но това е пагубно за тях,а не за евреите! Германия внася с милиони нискоинтелигентни мюсюлмани от което само ще загуби!:):):)Германо-Ислямския съюз е обречен на конфликт и евреите ще наблюдават отстрани тази поредна немска психо-драма!:):)

    Коментиран от #3

  • 2 Гост

    18 3 Отговор
    чифутите са гонени от от целия свят открай време. Позволи им се да си намерят място, по същата причина, поради която и през двете световни войни, никой не пипна Швейцария. чифутите не са нито инженери, нито лекари.чифутите имат един превъзнесен учен,който е пълен шарлатанин. Освен кражбите в работата си, една от константите му се оказва напълно грешна,теориите му за черните дупки се оказват също грешни-защото черните дупки имат коса, а наскоро бяха измерени две неутрино по бързи от фотона но зацапаха данните, като казаха, че се дължат на грешки. Чакаме третото, което неминуемо ще бъде детектирано скоро време. Губи напълно спора с Нилс Бор и квантовата механика, въпреки че се тръби за неин основател. чифутите са едни долни търговци,които дори благородния и великодушен Исус гони от храма именно през страсната седмица. преди чифутите да го разпънат на кръст,в което има огромна символика
  • 3 Перо

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "Равин":

    Статията е ционистска. Евреите на никого не помагат освен на евреи. Така ги учи талмудът. Няма германо - ислямски съюз. Приеха първата вълна мослемс след втората св. война и глупаво ги оставиха, като наивно мислеха че щесе впишат в тяхната култура. Втората вълна ги набута баба меркел - кашнер, която е еврейка.
    Евреите ешкенази са тюрки, приели еврейската вяра след потушаване на възстанието на Симон Бар Кохба. Тогава няколко равински семейства бягат в хазария и търсят укритие при Ашина - хаган на хазарите.
    Успяват да оженят някои от дъщерите си за мъже от управляващия род ашина и лека полека така успяват да обърнат управляващата върхушка в своята религия. Не ми се навлиза в подробности но така се появяват ешкеназите, които всъщстност са тюрки и генетично са най - близки до селджушките турци. Това е потвърдено и в едно предаване по нешънъл джеографик.
    Та и ешкеназите и турците са близки роднини и го знаят това много добре. Та затова ереите намират подслон в османската империя. Плюс това те монго спомагат за създаването й , както и за падането на България под турско робство, и унищожението на Византия. Отговорник за погромите и кланетата в Търново след предателството на братята коен е пратеникът на синедриона Пигмалион( от френски , гръцки и ватикански източници). Може много още да се изпише, но не ми се влиза в подробности. Само ще завърша - В много "демократични европейски страни" изказване на съмнение за така наречения холокост или нещо срещу евреит
  • 4 Перо

    19 0 Отговор
    Продължавам : . . . срещу евреите най - демократично влизаш в затвора за няколко години и крй на всякаква кариера. Всеки да си прави изводите сам.
  • 5 Гост

    8 1 Отговор
    ще споделя още един факт за другият им учен.
    Робърт Хук,до последно води съдебни дела за плагиатство срещу Нютон. Преди това редовно са водели беседи по научни теми,една от които е била гравитацията. Хук е бил много конфликтна и странна личност и никой не го е харесвал,въпреки това, остава като човека с най много изобретения и до ден днешен. Аз съм склонен да вярвам, че той е бил прав в този спор
  • 6 Емил

    6 1 Отговор
    85% от семитите са мюсюлмани, защо са снимали синагога?!
  • 7 Емил

    14 1 Отговор
    Как 2000 години християни ще гонят евреи, като до 313 г. християните са гонени от римската държава?! НЕВЕЖЕСТВО и КРЕТЕНИЗЪМ!
  • 8 Бат Саше

    12 0 Отговор
    Нищо смислено не намирам в статията. Когато целият свят те гони и презира, където и да си бил, нормално е да се замислиш дали проблемът не е в твоя телевизор. И не спираш да квичиш, да се оплакваш и да се правиш на жертва. Долно, нагло и отвратително е!
    И ми е писнало да слушам за евреи! Постоянно се натрапват в животите на хората, чрез продажните си корумпирани лобита.