Last news in Fakti

6 Април, 2018 13:00 2 333 16

Руснаците не са виновни за всичките ни злини

  • русия-
  • руснаци-
  • двоен агент

Русия не е агънце. Но е абсурдно да я превръщаме в изкупителна жертва за всичките ни злини

Руснаците не са виновни за всичките ни злини - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Рено Жирар, “Фигаро”

Не предизвика ли антируска истерия на Запад аферата “Скрипал” - отравянето с химическо оръжие в Англия на бивш двоен руски агент, причинило странични жертви? Човек може да си зададе този въпрос, докато чете една уводна статия в големия испански всекидневник “Ел Паис”. Тя се тревожи за перспективата от съставянето на “антиевропейски Европейски парламент”, “под егидата на Русия”, след изборите през май 2019 г., което би могло да предизвика “петгодишен хаос в Брюксел”. Според мадридския журналист руският “технологичен механизъм за намеса” в миналото “е допринесъл за дестабилизирането, между другото, на Великобритания по време на Брекзит, на Италия със Северната лига и на Испания по време на каталунската сепаратистка криза”. Сякаш сънуваме!

Каталунският сепаратизъм и италианската Северна лига процъфтяваха доста преди Владимир Путин да влезе в Кремъл. Те вече бяха много силни през 1996 г., по времето, когато Западът финансираше масирано предизборната кампания на Борис Елцин, преди да си затвори очите за преизбирането му с измама на президентския пост в Русия. Що се отнася до Брекзит, човекът, който най-силно го възхваляваше, беше Борис Джонсън. Трудно е да се намери по-антируски настроен британски външен министър от него. Ако Европейският съюз не върви добре днес, вината не е на “лошите” руснаци! Тя е на самите европейци.

Казаха също, че влизането на Доналд Тръмп в Белия дом се дължи на Русия на Владимир Путин. Но руснаците ли са виновни за политическото разочарование на белите американски работници? Те ли предложиха на САЩ избирателна система, при която можеш да станеш президент с 3 млн. гласа по-малко от твоя съперник? Трябва да видим нещата такива, каквито са: професионалната кариера, известността и политическият възход на Доналд Тръмп са по същество американски феномени. И фактът, че той остава популярен сред републиканския електорат, няма нищо общо с Москва.

Русия не е агънце. Но е абсурдно да я превръщаме в изкупителна жертва за всичките ни злини. Дали тя се стреми да развие стратегия за влияние на Запад, нещо, което винаги е правел Западът? Това е очевидно. С отслабена икономика, по-малко значима в относителна стойност, отколкото по времето на СССР, Русия се опитва да запази мястото си в света със средствата, които са й останали: ядреният капацитет; способността й да изпраща военни сили в чужбина; кибервлиянието, при което руснаците обърнаха дигиталното оръжие срещу неговия западен създател.

В ерата на глобализацията и на световните социални мрежи е трудно да се избегнат войните за влияние на едно общество над друго. Освен това в разпространението на политическа пропаганда в една социална мрежа, била тя в чужбина, няма нищо незаконно. Дали руснаците са положили големи дигитални усилия срещу президентската кампания на Хилари Клинтън? Да, това е неоспоримо. Дали са успели да обърнат срещу нея три ключови щата? Това е спорно.

Трябва да запазим разсъдъка си срещу “демократурата”, каквато е Русия. Тя далеч не е съвършена, но нека не я хвърляме в ръцете на китайците. Нека й помогнем да се присъедини към “общия европейски дом” (Горбачов). Дали Кремъл е дал заповед да се екзекутира по явен начин един офицер от ГРУ (дирекцията на военното разузнаване), който е продал за пари имената на десетки свои другари? Много е възможно. Корупцията е достигнала такова ниво в Русия, че царят вероятно е искал да изпрати ясно послание: най-жестока участ очаква предателите, където и да се крият те.

Но този инцидент трябваше да остане на нивото на службите. Опасното е, че се превърна в трайна дипломатическа криза. Опасно е, че не спира да загрубява начинът, по който Западът и руснаците гледат един на друг. Жалко е, че черният воал на параноята ги обърка. Путин е параноик, когато вярва, че Западът нарочно е скроил “цветни революции” в бившите съветски републики, съседни на Русия (Розовата революция в Грузия през 2003 г., Оранжевата революция в Украйна през 2004 г., Революцията на лалетата в Кирзистан през 2005 г., Майданът в Киев през 2014 г.). Тези революции бяха спонтанни, а не резултат от някакво тайно решение на Вашингтон, Лондон и Париж. Друг е въпросът, че западни политически фондации впоследствие ги насърчиха.

Западните страни са параноични, когато вярват, че Русия е в основата на всичките им днешни политически злини, докато тя само се задоволява да натисне там, където вече боли.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ало

    6 35 Отговор
    Естестнено че не са виновни виновни са управниците "комунягите" безгрешни няма на тази земя ако това ще кажете еми не познахте
  • 2 Наясно

    7 40 Отговор
    В нашия свободен и демократичен свят може да има различни мнения и трактовки. Естествено е. Но всяко мнение, което се прави на разсеяно за недопустимата руска окупация на територия на съседна държава, като Крим или да се разсейва, че Престъплението Солсбъри е атака с военна отрова на територия на страна съюзник в НАТО е мнение на ПЛАТЕН ИЗМАМНИК.
    В това отношение французите са далеч напред и с богат опит. Даже с левичарската скубла Юлия Кръстева, която никога не упрекна комунистите в ужасяващите им престъпления, имаме бг принос.

    Коментиран от #16

  • 3 goni

    35 6 Отговор
    Най-после нещо умно! Значи не всичко е загубено!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Рубладжийче

    10 28 Отговор
    Още Ленин е наричал такива западни рубладжийчета "ПОЛЕЗНИ ИДИОТИ". Повечето от тях са платени, само тези в България работят заради святи чувства към "освободителката".

    Коментиран от #6, #8

  • 6 tost

    26 8 Отговор

    До коментар #5 от "Рубладжийче":

    Уж си рублажийче,пък работиш за няколко пробити долара.
  • 7 патриотъ

    22 10 Отговор
    Глейте да не се задавите от злоба,соросоидиоти!А рубладжийчето си бие задника в тавана от злоба,но уви!Вие сте нищожества,господа!
  • 8 Гост

    21 8 Отговор

    До коментар #5 от "Рубладжийче":

    ника ти е напълно представителен между другото, що в рубли? Ти си знаеш.
    Тази статия във Фигаро,отразява настроението на повечето французи от всички прослойки.може би само новозабогателите безмозъчни капиталистчета залитат по лондон. Би трябвало Макрон до си направи много добре сметката преди срещата си с Путин, защото точно в тази страна много лесно падат глави и преносно и буквално. Все пак аз съм оптимист, че Германия и Франция ще проявят здрав разум и ще гонят интересите си,както и тези на съюза, а не чужди каузи. Много правилно,и аз това повтарям:защо е това тласкане за сформиране на този Евразийски съюз,когато Русия е в Европа и мястото и определено е в Европа. Много повече отколкото на други. хиените от сащ наистина треперят само при мисълта за такъв съюз (въпреки че не би трябвало да са спокойни и от евразийски такъв).това означава, че те са абсолютно аут отвсякъде.
    Треперете подмолни мижитурки! Има защо,рано или късно неизбежното ще се случи.
    Хахаха
  • 9 До "наяснО" #2,#4...

    16 7 Отговор
    ...до тОзи дет'е наяснО такъФ ще му влезе в ДУПЕТО ТяСНО,СКОРО,ЧЕ СВЯТ ЩЕ МУ СЕ "ВИЕ" ПРЕд ОЧИТЕ.....ФсИЧКИ СТЕ ЗА"БЕЛЕНЕ" ЗАПАДНИ ПОМИЯРИ......

    Коментиран от #10

  • 10 Атеиста

    12 5 Отговор

    До коментар #9 от "До "наяснО" #2,#4...":

    Не са западни, от тука са си по рождение са
  • 11 Наблюдател

    6 14 Отговор
    И тука пълно с русофили. От къде се навъдиха толкова?

    Коментиран от #12

  • 12 чичо Гошо

    10 6 Отговор

    До коментар #11 от "Наблюдател":

    Публикувано във факти.бг: И тука пълно с русофили. От къде се навъдиха толкова? БЪЛГАРОФИЛИЛИ са как не разбра бе УМНИК?

    Коментиран от #13

  • 13 Наблюдател

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "чичо Гошо":

    Колко руски думи знаеш бе умник? Как не разбра?
  • 14 Сори

    4 6 Отговор
    Преди 100 години пак Русия им беше виновна и организираха комунистическа революция. Революциите, барикадите са френски патент. Комунизмът е обоснован научно от немски евреин финансиран от Ротшилд. Революцията в крайна сметка се оказа най големия въоръжен обир(американски патент) откраднаха златния резерв на най богатия човек на планетата руския цар. Сега е същото с тези цветни революции и насилствено принуждаван към демокрация. От египетските фараони насам все и един и същ сценарии> Обаче чичко Путин не дава. Толкова са плоски и алчни!
  • 15 русия

    3 6 Отговор
    Виновни са американците.Те са АГРЕСОРИ
  • 16 Реалист

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "Наясно":

    Наясно, май нещо не си наясно. Англичаните първи окупираха Малвинските острови и то не по мирен път а с война. Там загинаха 121 аржентински войници. Това с Крим си беше чисто връшане на територия която НИКОГА не е пренадлежила на Украйна. Там живеят 85% руснаци. На Малвинските (сега са Фолкландски) острови никога не са живели англичани. И там спретнаха един "референдум" където всички искаха да станат англичани. А за специалните им служби MI-6 / MI-5 няма какво да коментирам. Те са злепоставяли България нееднократно, "българският" чадър, папата, Ирак и др. Аз никога няма да подкрепя държава която ме злепоставя навсякъде с фалшива информация. Техните измислици казани 100 пъти започват да звучат като истини но пак си остават лъжи. Поне бъди малко Българин ако въобще си такъв.