Last news in Fakti

9 Април, 2018 16:00 1 781 4

Лех Валенса: Напредвайки, светът се връща и назад

  • лех валенса-
  • полша-
  • ес

Създателят на „Солидарност" споделя, че в „днешния свят търсенето на думите поевтинява"

Лех Валенса: Напредвайки, светът се връща и назад - 1
Снимка: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Напредвайки, светът се връща и назад към някои забравени идеи и стремежи, което в никакъв случай не може да бъде наречено прогрес, заяви пред bTV Лех Валенса.

Валенса говори високо. Валенса говори това, което мисли. Валенса не се страхува от думите си.

Създателят на „Солидарност" споделя, че в „днешния свят търсенето на думите поевтинява", а само преди три десетилетия той беше лидерът, който преобърна света.

Роден в село Попово, край Липно. След като учи за електромеханик, работи в корабостроителницата в Гданск, но е уволнен за критика на ръководството.

350 хиляди работници в Корабостроителницата спират работа и тръгват след "човека от желязо", който иска по-високи заплати, но и освобождаване на политическите затворници.

Така се ражда първият свободен синдикат в Източния Блок, удавен година по-късно от военните. Следват затвор, нелегалност, преследване, но и световно признание с Нобелова награда за мир.

Героят на Солидарност става президент.

Но политиката не е неговата страст. Валенса винаги е бил трън в очите на властта и на комунистите, и на политиците след 89-та. Прекалено много трябва да се съобразяваш, да мериш всичко, което излиза от устата и сърцето ти. Валенса така и не стига до втори мандат, но запазва почтеността си и острия си език, което прави всеки разговор с него интересен и искрен.

През 2015 г. в "Роуминг" Валенса, който се включи от дома си в Гданск. Думите му тогава бяха широко отразени в цяла Европа, защото Валенса заяви открито, че Европа не трябва да приема бежанци и, че политическите модели на континента са почти изчерпани.

Две години и половина по-късно е срещата на живо – в Шаржа, Обединени Арабски Емирства, където хора от цял свят дискутират бъдещето на света в контекста на новите технологии, социалните мрежи, манипулациите, фалшивите новини и фалшивия имидж.

Вие сте се борили за спиране на Студената война, за край на комунизма. Мнозина твърдят, че днес навлизаме в епохата на нова Студена война за нас, за нашите деца и внуци. Смятате ли, че наистина сме изправени пред нова Студена война или тя е само в главите ни?

- Вижте, преди време се разпадна една епоха – една епоха на разделение, на блокове, на различна икономика… Тя приключи, благодарение на "Солидарност", благодарение на нашата борба, тази подредба на света се разпадна. На хоризонта се появи епохата на интелекта, информацията и глобализацията. Но тя е толкова различна, че програмите, решенията, структурите, които бяхме изградили, са съвършено непригодни за новото време. И така попаднахме в едно междуепохално време, което аз наричам "малка епоха", "епоха на словото". Първо беше словото и словото ще прерасне в тяло. Трябва да говорим, да дискутираме, за да разберем какво трябва да се направи, какво да се отхвърли.

Светът е в процес на търсене: спечелването на изборите от Тръмп в Щатите, изборът на непартиен кандидат за президент на Франция, в Полша – Качински. Всичко това е търсене, всичко това е дискусия – едни казват едно, други отричат казаното… Това не бил онзи Европейски съюз… Вижте го и него – връщат се към стари идеи, стари идеи, които събуждат стари демони и вражди, защото нямаме визия за бъдещето, а въпросите са базисни. Всяка държава е очертала свой път, дори религията ни е различна. Ако искаме да строим нещо по-голямо, възниква въпросът на каква основа ще го правим. Всяка държава има различна основа. Трябва да съгласуваме основите… Едни избират човешките права като основа за общия градеж, други казват: "Нека ценностите да са в основата". Когато постигнем съгласие за фундаментите – такива десет "лаишки" заповеди за всички нас, тогава ще се появи въпросът за икономиката”.

За Валенса има нещо много сбъркано в типа икономика, който налага свободният свят. Не е фен на дивия капитализъм, при който 10% от световното население притежава 95% от богатството на света. В този смисъл – всичко, което ни се случва днес е добро, но само ако си вземем поука.

"Имотните, богатите, нека си държат имането, но 90% от богатството не работи за нас – те не извличат печалби, но и за хората няма. Т.е. по-голямата част от богатството е блокирано. И не казвам, че трябва да им се отнеме, а по-скоро да се отблокира – как да се отблокира, за да започне да работи.

И ако днес не ни харесва поведението на Тръмп или на братята Качински, или на други, то в бъдеще, когато направим изводите си, извлечем поуките си от миналото, ще им бъдем благодарни, защото са ни накарали да мислим. Защото са ни накарали да участваме в търсенето, което ще ни доведе до намиране на добрите решения".

Смятате ли, че навлизаме във времена на многомандатни президенти и премиери, които като шефове на държавите ще притежават социалните мрежи, парите и инструментите на властта, така че да управляват дълги години?

- Това би било грешка. Хората трябва да получат достъп до демокрация. Не бива да се смята, че има толкова феноменални и незаменими хора. Демокрацията означава участие, но също така и участие в управлението.

В момента България председателства Съвета на Европейския съюз. Харесвате ли Европейския съюз? Харесва ли Лех Валенса Европейския съюз?

- Ами нямам друг избор. Технологичният напредък направи така, че изработените от нас решения надхвърлят мащабите на нашите сравнително малки държавици. В много сфери – не във всички, разбира се – трябва да разширим структурите си, които трябва да бъдат наднационални.

Това е простата рецепта на Валенса – мислете наднационално, имайте стремежи и мечти, които надхвърлят границите на вашата държава. Само когато се интересувате и от другите, може да станете част от един общ свят.

Надеждата е, че той ще е по-добър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Енгелс

    7 4 Отговор
    Този и той и ще иде в най-горещото на ада при Рейгън и Бжежински.
  • 2 Гоце от Копаница

    1 1 Отговор
    Защо простащината (чалга и дрога)толкова сложно се обяснява?
  • 3 патриотъ

    9 3 Отговор
    Това е едно от изчадията на Ада и сподвижник на Бжежински!Той е един от най-големите виновници Европа да е в това състояние и е един от най-големите борци за дивия капитализъм,на който в момента сме подложени.Сега се скри в миша дупка,гледа си живота със заработените доларчета и отгоре на всичко ни дава и акъли!
  • 4 Живко Тодоров

    6 0 Отговор
    Какво понятие е "наднационален", някой може ли да ми обясни? И сега вече не сме българи, а някакви мелези, накъде повече? Ужас, най-големият "борец" с комунизма призовава да ставаме джендъри ли?
    Мерси, ще си умра като нормален хетеросексуален българин, макар и в мизерия, да му мислят идните поколения.