Last news in Fakti

11 Април, 2018 13:00 1 526 17

Забрадката е форма на гавра с децата

  • забрадка-
  • бурка-
  • австрия-
  • деца-
  • образование

Австрия планира да въведе забрана за носене на забрадки в детските градини и в началните училища

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В дискусията около евентуалната забрана на забрадките за ученички вече се включиха и педагозите. Дебатът възникна по повод плановете на австрийското правителство да въведе такава забрана, а министърът на интеграцията на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия Йоахим Щамп и негови съпартийци от СвДП поставиха въпроса на дневен ред и в Германия.

Деца, които все още не са в състояние да се самоопределят религиозно, не бива да бъдат подтиквани да носят забрадка - така министър Щамп аргументира предложението си за забрана на забрадките за момичета под 14-годишна възраст.

"Забрадката няма място в класната стая"

Мнозина споделят този възглед. Хайнц-Петер Майдингер, президент на Германския учителски съюз, смята например, че в резултат от една такава забрана в училищата ще има по-малко тормоз и дискриминация по религиозни причини. Пред вестник „Билд" той казва, че на деца, които още не са в състояние да се самоопределят религиозно, трябва да се забрани умишленото демонстриране на религиозни символи. В по-горните класове обаче положението е по-различно, уточнява Майдингер.

Сузане Лин-Клицинг, председателка на Германския съюз на филолозите, поставя и още един акцент: в една демокрация не бива да се допуска един пол да доминира над друг. А забрадката „може да се възприема тъкмо като такъв символ, поради което няма място в класните стаи", казва педагожката пред в. „Билд".

На друго мнение е Хелмут Холтер от Лявата партия, председател на Конференцията на културните министри. „Всички деца трябва да се развиват като свободни индивиди с право на самоопределение. Ето защо наша задача е да подобрим изучаването на принципите на демокрацията в училище", смята Холтер.

Идеята за забрана на забрадките среща одобрение в средите на либерално мислещите мюсюлмани в Германия. Юристката Сейран Атеш, която е сред основателите на либералната джамия „Ибн-Рушд-Гьоте" в Берлин, смята, че отдавна е дошло времето за такова решение. А експертът по въпросите на ислямизма Ахмад Мансур казва: „Имаме нужда от такава забрана, за да могат децата ни да растат без идеологии, без разделяне на половете и без нагнетяване на сексуално напрежение". Германският психолог от палестински произход дори нарича забрадките „форма на гавра с децата".

"Да пазим децата от религиозния тоталитаризъм на родителите им"

Сдружението на имигрантските организации в Германия също приветства предложението за забрана на забрадките. Австрийският опит е достоен за подражание, защото така мюсюлманските деца ще бъдат предпазени от дискриминация, смята председателят на Сдружението Ертан Топрак. „Все повече родители забулват дъщерите си години преди пубертета и практикуват изключително крайни варианти на религията", казва още той и припомня, че според Корана забрадка се слага чак през пубертета. „Трябва да пазим невръстните деца от религиозния тоталитаризъм на родителите им", призовава Топрак и добавя: „Политиците трябва най-сетне да прекратят безплодните теоретически дебати около исляма и на практика да поставят политическия ислям на мястото му".

Ислямският съвет на свой ред разкритикува идеята за забрана на забрадките и обяви дебата за „популистки, символно обременен и безсъдържателен". Председателят на Съвета Бурхан Кесъчъ заяви по този повод, че и принудата, и забраната да носят забрадки на практика лишава мюсюлманките от правото на свободна воля.

В началото на април австрийският канцлер Себастиан Курц оповести законопроект за закрила на децата, според който момичетата в детските градини и в началните училища не бива да носят забрадки. „Ние в Австрия искаме момичетата да имат равни шансове", каза Курц, който управлява в коалиция с дяснопопулистката Партия на свободата. Според австрийския канцлер, забраната би спомогнала да се предотврати и възникването на т.нар. „паралелни общества".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    5 5 Отговор
    Да ги изпратят тука, у Пазарджик!
  • 2 Иванов

    1 3 Отговор
    Веднъж говорих с един стар йогин. - О, Възвишени, търсих Аза и не открих нищо. - Абсолютно нищо няма, о дете, отговори Той. - Цял живот търся Бога и пак нищо, казах аз. - Еми това е същото като Аза, но огромно, безкрайно и вечно, отговори Той.
  • 3 гост

    6 5 Отговор
    Сега посягат на религията,утре на нещо друго!
    Истанбулска конвенция ще е факт.

    Коментиран от #12

  • 4 Ford Prefect

    13 3 Отговор
    Прадедите ни сигурно се обръщат в гроба като гледат какви ги вършим. Те са воювали на живот в смърт с тази паплач и са ги спрели с цената на стотици хиляди жертви, а сега наш'те' убавци се чудят да позволят ли забрадки или не?!? Какви забрадки ве ейш, я марш обратно в Анадола като искате забрадки!!! Като искате в Европа, ще следвате НАШИТЕ правила. Ако не искате да ги следвате - МАРШ ОБРАТНО В СВИНСКИТЕ ВИ ИЗОСТАНАЛИ ДЪРЖАВИ!! 👿👿👿

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    5 10 Отговор

    До коментар #4 от "Ford Prefect":

    ейй..шшш...забрадки е имало ВИНАГИ!Бабати като отива на църква как ходи,а?Аман от охлюви като теб.
    Голям евроГей няма що,личи ти от всвкъде

    Коментиран от #6, #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гост

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "Ford Prefect":

    Плужек😂😂отива ти.Твоето "казах"не значи НИИИЩО!

    Коментиран от #8

  • 8 Аллас е пидирасс

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Оригинален си като турски адибас

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Да бе да ама не

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Кой ти посяга на религията???
    Тука става въпрос за деца, а не за човек които е способен да се самоопредели!!!
    Измекяри и лицемери,демокрация демокрация, а у арабско как е?!?
    Или носиш или ти пада тиквата!!!

    Коментиран от #13

  • 13 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "Да бе да ама не":

    глупости

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Да беда ама не

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    “Гост” не ти ли е неприятно да си гост?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Финдли

    0 0 Отговор
    И обрязването,и покръстването на деца трябва да се забрани,докато пораснат и могат да вземат самостоятелно решение.Евентуално и вегетарианството.