12 Април, 2018 10:05 5 807 28

Американските санкции удариха Русия право в сърцето

  • санкции-
  • русия-
  • крим

Новите санкции на Вашингтон предизвикаха срив на руските борси

Американските санкции удариха Русия право в сърцето - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Санкции ли? Ядрените ни оръжия ще се спукат от смях"! Много руснаци носеха тениски с подобни подигравателни надписи, когато през 2014 година, след руската анексия на Крим, Западът наложи санкции на Русия. Тези санкции първоначално бяха доста ограничени по обхват. Русия постепенно се пригоди към "новата икономическа реалност" - един евфемизъм на Кремъл за конфронтацията му със Запада. През 2017 година руската икономика отново тръгна нагоре, но дали това развитие ще продължи и след наложените на 6 април нови санкции срещу Русия? Твърде съмнително е.

Загуби за милиарди

За първи път от анексирането на Крим насам санкциите на Вашингтон предизвикват огромен срив на руските борси и капиталовите пазари. По информация на руски медии, санкциите срещу 24-ма руски олигарси, висши държавни служители и 15 компании само за няколко часа са довели до срив на курсовете в понеделник (9.4), измерващ се с двуцифрено число в милиарди. Спадът продължи и във вторник, а краят му така и не се вижда.

Допълнителен натиск върху руските ценни книжа и валута оказват и очакванията за разширяване на американските санкции заради отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал. Така например в американския Конгрес се обсъжда предложението санкциите да засегнат и плащанията по руския държавен дълг. Подобно нещо би било равносилно на „икономическа война“, предупреди председателят на Руския съюз на индустриалците и предприемачите (РСПП) Александър Шохин.

А от наложените дотук санкции и бездруго страдат не само лицата и фирмите, изброени в наказателните списъци - потърпевши са и много други кампании и банки. Загуби отчита например най-голямата руска банка Сбербанк. Правителството увери, че всичко било под контрол и обеща финансова подкрепа.

Една икономическа империя се бори за оцеляване

Най-много от всички останали от обещаната държавна помощ се нуждае 50-годишният руски олигарх Олег Дерипаска. Близкият до Кремъл предприемач е може би най-силно засегнат от новите американски санкции. Неговата икономическа империя - промишленият холдинг "Базовый элемент" - дава работа на 150 хиляди души в целия свят. На сайта на компанията четем дори, че повече от 15 процента от населението на Русия "пряко или косвено" зависят от холдинга. Към него спадат например компаниите "Русал" - най-големият в света производител на алуминий - и "Русские машины", в чието портфолио има фирми, произвеждащи автомобили, самолети и железопътна техника. Показателен детайл е, че именно пред работници от автомобилния завод „ГАЗ“ в Нижни Новгород, част от холдинга "Русские машины", Путин официално обяви кандидатурата си за четвърти президентски мандат в края на миналата година.

Все още не е ясно доколко новите санкции срещу Русия ще доведат до съкращаване на работни места в компаниите на Дерипаска. Вярно е, че САЩ са един от големите пазари за алуминий, но "Базовый элемент" произвежда основно за вътрешния, руски пазар. В този смисъл същинският проблем са милиардните външни задължения на Дерипаска. Заради наложените му санкции тези дългове към чужди компании биха могли да бъдат погасени само с държавна помощ от Москва. Наблюдателите смятат, че при това положение държавата може да придобие империята на Дерипаска.

Много губещи, малцина печеливши

Повечето руснаци досега усещаха до известна степен западните санкции, но ограниченията за тях не бяха никак драматични. За последно подобен срив на валутния пазар в последно Русия имаше в края на 2014 година. Тогава обаче той се дължеше на рекордния спад в цените на петрола - най-важната експортна стока на Русия и основен източник на чужда валута за страната.

В самата Русия в момента се говори, че обезценяването на рублата ще представлява проблем най-вече за онези руснаци, които планират да прекарат отпуската си в чужбина. През последните години обаче броят на руските туристи в чужбина намалява постоянно. Много руснаци навярно ще усетят последиците от обезценяването на рублата още при следващото си посещение в магазините за електроника - по данни на икономическото издание "Ведомости" може да се очаква, че смартфоните и лаптопите ще поскъпнат с 5 до 10 процента.

От това развитие обаче ще има и неколцина печеливши - най-вече в сектора на туризма - ако голям брой руснаци се откажат от почивката в Турция, например, и вместо това предпочетат за икономия да пътуват само до Крим.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    61 74 Отговор
    Крим , Сочи ако искат и във Мурманск при подводниците да летуват, хич не ми дреме щом си избират такива управници ушанките.
  • 2 DW-менте

    49 16 Отговор
    Турската лира също губи стойност пред $ и € така , че май на руснака няма да му е толкова скъпо да изкара 1 седмица на море в Турция като се има в предвид че част от туристическите пакети са заплатени предварително още 2017г. така , че анализа на DW пак не става за нищо и е пълна с неточности за Гърция и България може да им се стори скъпичко наистина
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ТАСС

    65 26 Отговор
    А защо никой не споменава колко милиарди губи западната икономика от санкциите ?
    Хората Сталинград преживяха , та сега ли ...

    Коментиран от #6

  • 5 Kcaniba

    34 50 Отговор
    С тоя Сталинград направо се осирате, и кои хора са го преживели? онези перманентно гладни, измъчвани и изтезавани от режима на Сталин руснаци! да тогава е имало условия да го преживеят. Сега в дървените ви глави не изниква ли въпроса аджеба че ще се намерят хора които ще се надигнат и ще свалят великия и незаменим Путьо.
  • 6 АЗЛК

    34 42 Отговор

    До коментар #4 от "ТАСС":

    Какво по-точно губи Запада, че не мога да се сетя.
    Може би Руснаците ще спрат износа на Лади и Газки :)))))))))

    Коментиран от #8, #19

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ТАСС

    40 21 Отговор

    До коментар #6 от "АЗЛК":

    Саше Сашеее
    А защо си мислиш че в Русия няма западни фирми вложили стотици милиарди долари и никой не го интересува руския пазар със стотици милиони потребители ?
    Ползвай за нещо тая глава , тя не е само да ти крепи шапката !

    Коментиран от #23

  • 9 кирил

    27 7 Отговор
    прави впечатление че всички руски олигарси и висши политици са от евреиски произход.такива са путин медведев лавров рогозин дерипаска ротенберг милер фридман абрамович и т.н.

    Коментиран от #10, #11, #12

  • 10 дани

    23 4 Отговор

    До коментар #9 от "кирил":

    от 1917 година русия се управлява само от евреи

    Коментиран от #17, #20

  • 11 балама

    26 7 Отговор

    До коментар #9 от "кирил":

    Американските олигарски какви са!?
  • 12 Расулюлах

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "кирил":

    Забрави за вадим алекперов
  • 13 Рубладжийче

    23 16 Отговор
    Лошо, няма да изпращат хонорарите навреме. Пак ще ни натъкват, че са ни освобождавали два пъти и че сме неблагодарници и предатели.
  • 14 Съчувствен

    10 3 Отговор
    За да се разбере какво се случва предлагам Ви две заглавия: " Зимата идва"-Гари Каспаров и "Заповед за арест"-Бил Браудър. Трябва база данни...
  • 15 ванката

    14 11 Отговор
    а пък руските ракети ще ударят америка право в дупето...
  • 16 ванкта

    32 5 Отговор

    До коментар #3 от "KKKKK":

    работя в германия пбикалям в различни градове и искам да ти кажа че мюсюлманите вече са факт и то голям там във всеки град който съм ходил по центъра само турци и араби германия потъна в мюсулманска държава
  • 17 Бесен Язовец

    12 17 Отговор

    До коментар #10 от "дани":

    Значи нашите тъпунгери русофилити, трябва да ги преправим на евреиофили !
  • 18 someone

    16 8 Отговор
    Пак преждевременна радост, така се говореше за тотален крах и при спада на цената на петрола как режима на Путин си заминавал, потриваха доволно ръце на Запад , само да се види че нищо не се получава.В Турция валутата също е срината до дъно, но не виждам Ердоган да му се клати поста.Просто защото и двете държави са капиталистически, а не базирани на комунизъм, икономическата война не води до нищо.
  • 19 ТО СЕЩАНЕТО НЕ Е ПРОСТА РАБОТА ДА ЗНАЙШ

    8 10 Отговор

    До коментар #6 от "АЗЛК":

    НЕ Е КЪТ ДА ЛАПАШ БАНАНИ. ПРЕДИ ЕМБАРГГОТО ИМАШЕ НАД 30 БГ. СУШИЛНИ ЗА СЛИВИ КОИТО СЕ ИЗНАСЯХА 99,/, ЗА УШАНКИТЕ ЦЕЛОГОДИШНО ХИЛЯДИ ТОНОВЕ. С ЕМБАРГОТО СИЧКИ ФАЛИРАХА ОСВЕН НАЪ МАЛКАТА. СЯ УШАНКИТЕ РАБОТЯТ С СЪРБИТЕ И КИТАЙ . СЯ ПОНЯТНО ЛИ ТИЙ КО СТАА И КОЙ ГУБИ А ТВА НЕ СА УШАНКИТЕ.
  • 20 И УТОЧНИ ЧЕ СТАЛИН ИЗРИТВА

    5 6 Отговор

    До коментар #10 от "дани":

    СИЧКИ ЕВРЕИ ОТ ВЛАСТА И ЗА ТУЙ НАКРАЯ МУ СПРЕТВАТ ПУЧ ОКУЛТЯВАНЕ И КВИ ЛИ НЕ ОПЛЮВКИ.
  • 21 Тодор

    11 8 Отговор
    Прочетете ли Дойче веле,не си губете времето,да четете нататък!Фалшиви новини!!!

    Коментиран от #22

  • 22 наблюдател

    17 9 Отговор

    До коментар #21 от "Тодор":

    И кое му е фалшивото - че рублата удари 65$, че 2/3 от социалния резерв е изяден, че едни от най-големите руски фирми на Дерипаска са пред фарит, че нищо ново не са създали през последните години, а каквото са създали се разпада (блокирали танкове, самолети, които не летят в лошо време, коли на които дръжките им падат и пр.)
  • 23 Николенко

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "ТАСС":

    Кои са тези "стотици милиони", като руснаците са 149 000 000 !?!?
  • 24 Чичо

    8 4 Отговор
    Наистина сме пълни де били! Държавата ни опоскани и продънен А отвсякъде, а тука разни "знаячи" акъл дават на руснаците и се кефят на канарските безумия, от които ние губим най-много! Не са 80% проф. Христов, повече са!
  • 25 Morgoth

    7 6 Отговор
    След всяка серия нови мерки борсите реагират със спад, но общо взето след време се възстановяват. До момента единствения голям удар за руската икономика и това наистина беше голям удар беше спада в цената на петрола. Оттогава насам икономиката им върви нагоре въпреки големите харчове за оръжия и въпреки затягащите се санкции.
    А на руските туристи ще продължава да им е евтино в България, защото ние ще продължим да сме по-бедни от тях, особено от тези руснаци от големите градове, които реално си правят почивките в чужбина.

    Коментиран от #27

  • 26 Волен Сидеров

    4 2 Отговор
    Е,дано рублата да не се обезцени много!!!
  • 27 onq s konq

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "Morgoth":

    Ако имаш достатъчно висок праг на търпимост относно критика на думите ти,-чети.Ако пък нямаш-не чети.Според мен съжденията ти се разминават доста с реалността и финансово -политическата ситуация както в Русия,така и при позиционирането й в международен план.1/Прав си за "големия икон. удар" по руската икономика вследствие на ниските цени на горивата в свет. мащаб,но после почваш да говориш за някакъв "възход",което образно казано е все едно някой да му разбият главата и начупят кокалите,но след превързване на малка прорезна рана на кутрето му ,нейното заздравяване да се отчете като "възстановяване на индивида" като цяло!2/Твърдението ти че на руските туристи им е евтино у нас ЗАЩОТО СА ПО-БОГАТИ ОТ БЪЛГАРИТЕ Е ВЪЗМОЖНО НАЙ-АБСУРДНИЯ АБСУРД,а истината е че те просто избират за почивка НАЙ-ЕВТИНАТА ДЪРЖАВА В ЕС...ОТ ЗОР!/справка - 510лв. мин. раб. заплата в БГ срещу 270лв в Русия/.3/Относн "руския туризъм"...ОФИЦИАЛНО 300 хил. руснаци /от общо 142 и кусур милиона население/ са закупили 500 хил. имота в БГ предимно по Черноморието.Това НЕ СА ТУРИСТИ,А ХОРА КОИТО ПОСЕЩАВАТ ВТОРИЯ СИ ДОМ у нас през лятото!...Апропо-знаеш ли КОЛКО ПЪК БЪЛГАРИ ПРИТЕЖАВАТ "ВТОРИ ДОМ" ПО СВЕТА?Бедна ти е фантазията!
  • 28 Юююбряяяяя

    4 2 Отговор
    Реч на Алън Дълес, шеф на ЦРУ:
    - "Ще свърши войната.(II-рата световна война) И ние ще хвърлим всичките сили, всичкото зло на САЩ, цялата материална сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическите страни и главно - Русия. Ще заменим човешките ценности с фалшиви. От литературата и изкуството ще изтръгнем тяхната социална същност, те ще прославят най-низките човешки чувства и страсти, ще насаждат и втълпяват култ към секса, насилието, садизма и предателството,ивсяка безнравственост.
    Честността и почтеността ще се осмиват, ще станат ненужни, ще се превърнат в отживелица. Простащината и наглостта, лъжата и измамата, наркоманията, безсрамието,национализмът и враждебността между народите, най-вече враждебността и омразата към руския народ - всичко това най-ловко и незабелязано ще култивираме.
    Малцина ще разберат какво става. Тях ние ще поставим в безпомощно положение, ще ги превърнем в посмешище, ще намерим начин да ги оклеветим и да ги обявим за измет на обществото. Главният залог ще бъде младежта. Ще започнем да я разлагаме, развращаваме, да я лишаваме от чест. От младежите ще направим циници, вулгарни хора, простаци, космополити. Всичко това ще извършим под девиза: "Защита на правата на човека и гражданските му свободи..."