27 Април, 2018 10:00 1 698 19

Само нови лифтове ще донесат триумф за защитниците на природата

  • пирин-
  • зелените-
  • лифт-
  • банско-
  • природа-
  • ски
Само нови лифтове ще донесат триумф за защитниците на природата - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не е нужно някога да си докосвал ски, сноуборд или шейна, за да протестираш срещу всичко, свързано с развитието на зимните спортове в България. Хората, които с професионална отдаденост участват в протестите не са в подкрепа на кауза – те са просто гласовити и задачата им е да поддържат нивото на шума, когато наоколо се виждат телевизионни камери. Подобно на ултраси от произволно избран футболен отбор или на националисти, прегърнали своя тясна кауза, те налитат на рояци, вдигат неукротима врява и методично я насочват към всички, които възнамеряват да инвестират в модернизация на отдавна съществуващи обекти, разположени в планините.

Една от големите лъжи на "зелените" е, че 48 % от територията на Пирин ще бъде застроена. Същевременно в свое писмо до екоминистрите от ЕС същите НПО, които повтарят тази лъжа на протестите твърдят, че „се допуска строителство на нови ски писти и съоръжения в зоната за туризъм, която е 2.2%“.

Тези хора никога не се обединяват в подобен по многочисленост протест срещу дървената мафия или срещу бракониерството в България. И когато посочват тук-там по някое и друго сечище, то е в името на продуктовото разнообразие с което организацията се отчита пред медиите, но не и с цел прекратяване на злото, което действително се върши из всички български гори.

Няма да видите тяснопрофилирани срещу всеки лифт протестъри, които да събират средства за семейството на поредния зверски пребит горски, дръзнал да спре нечия незаконна дейност в мига на извършването й. Няма да ги видите да пречат на онези, които незаконно отстрелят прасета, сърни и други интересни животни от групата дивеч за мезе.

Измислицата за гигантското застрояване на Национален парк „Пирин“ се разби мъчително бавно,но неоспоримо във фактите: концесионната зона заема два процента от общата територия на парка. Всички проекти, свързани с развитие на територията за спорт не излиза извън тези граници.

Любимите легенди за опашките на Банско увехнаха и останаха довод само за най-невежите:

нарочно пускат лифта да се движи много бавно, за да се трупат хората и да се нервират;

нарочно не слагат нови просторни кабинки, за да се бутат хората и да се ядосват.

Защитниците на първата теза в живота си не са виждали ски, да не говорим, че някога да се качвали в коя да е кабинка. Някои от тях и да искат, няма да се поберат вътре. Вторите разбират от същността на инженерен проект, какъвто представлява един лифт, колкото врабче от космонавтика. Общото и между двете групи е вменената им роля на непримирими „защитници“ на природата.

Сред тях присъстват хора, които искрено вярват в онова, което крещят. При обсъжданията за бъдещето на природните и националните паркове, те ратуват за това природата да бъде оставена сама на себе си, да се справя с всичко -каквото трябва да рухне, каквото е речено, да се съвземе, но хората да я оставят намира, защото е уникална. По-уникална от всичко друго на планетата.

Още един неоспорим факт е, че Пирин е буквално изорана и задушена от двигателите на автомобили, които се качват нагоре. По тази тема противниците на лифта не казват и дума, сякаш проблемът не съществува.

Всъщност, така, както нито една акция на природозащитниците не е спряла изораването на Рила от джипове, които прокарват траверси чак до самите езера, така екозащитниците не са се намесили и срещу катеренето нагоре с коне и катъри, които също нанасят необратими вреди.

Нито един еколог не отиде на Витоша през изминалото лято, за да разплита гигантските задръствания от коли нагоре и надолу из планината. Драгалевският лифт е пряко опасен за живота на хората, симеоновският аварира редовно, защото е физически, технически, морално и всякак остарял.

Витоша е неизползваема както през лятото, така и през снежния сезон

Кой и защо опитва да докаже, че зимните спортове у нас са нещо зло? Щом заговорим за ски обаче, начело изпъква Банско.

Първият довод е, че никъде в Европа не съществува такава уникална екосистема като Пирин. Алпите били големи по площ – тоест там във всяка държава през която минават, може да се сече на воля, а в България не можем да си позволим лукса да унищожим планината. Но никой никога не е искал цялата планина! Вече е ясно: едва две на сто от площта й е отдадена на концесия.

Втората драма: чуват се отчетливи гласове, че може да се направи нов лифт, но концесионерът да е друг. И ако ще се прави друга писта, тя да е на трети концесионер. Паркингите да са на четвърти концесионер. Искаме много концесионери, всеки да се яви пред буйстващите защитници чисто гол, за да удостовери, че не е с опашка на гущер и кожа на питон. И най-вече да докаже, че финансово не е обвързан с абсолютно нито една фигура, която поради някаква причина не би допаднала на онези, които евентуално биха благословили качественото подобрение на инфраструктурата на зимния курорт.

Излишно е да се правят сравнения с развитите ски центрове в Европа. Там само няколко хълма, свързани помежду си, предлагат повече дължина на пистите си, отколкото всички писти и ски пътища в цяла България. При това всичко е на нивото на зелените горски пояси, лифтовете минават през борови гори, а ширината на пистите е между 100 - 150 и 250 метра.

Забавление за семейството е когато майката, таткото, децата, бабата и дядото са всички заедно и се спускат с часове – здраве за всички, забавление за всички. Именно там се сещат и „другите“ хора – онези, ощетени от природата или от живота – останали без здрав гръбнак, без крак, без ръце, със синдром на Даун, с двигателни проблеми или напълно слепи, но те са също по пистите. И са щастливи.

Твърде рано е да мечтаем как българските инвалиди стават бързи като вятъра, защото безстрашно се спускат по искрящия сняг.

Но опорните точки на противниците на новото се изчерпаха.

През 2018 година е нелепо да разчитаме на съоръжения, за които в света вече не съществуват резервни части; да се качваме на кабинки, изостанали с десетилетия от всичко модерно, което гарантира най-високо ниво на безопасност. Модерността не означава съсипия, а сигурност за хората, възможност за повече занимания, свързани със здравето, разнообразие за младите хора, споделени моменти със семейството. Работещи лифтове означават още затваряне на пътища, по които безброй коли днес носят смрад и мръсотия за цели планини.

Триумфът на протестиращите в защита на природата ще настъпи в мига, когато, досущ като в най-скъпите швейцарски курорти, у нас нито една кола не може да влезе в курорта, за да не замърсява въздуха, а целият транспорт е само с влакчета и по кабели във въздуха.

Автор: Атанас Добрев, "Гласове"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Koko

    5 5 Отговор
    Много добре казано, браво!
  • 2 Пеньо

    6 6 Отговор
    Само човек, който чува гласове и те му казват какво и за колко, може да напише толкова лъжи. Атанасе, да но си струваше парите!
  • 3 Гост

    4 4 Отговор
    В момента, колко голяма опашка има на лифта?
  • 4 ГосТ

    4 7 Отговор
    Поръчка. Бих ти казал (на автора ) да се видим в планината да те видя колко струваш скиоре.сигурно колкото каролев или ути,но може и да си по зле. Не съм в кочината обаче.
    За Алпите, не разбрах,по малки ли са ? Или се сече? Личи си , че не си стъпвал там. Където са курортите,просто няма гори. А сезона продължава до средата на май. Пиша ти от позицията на човек, който познава френските и японски Алпи. Как е сезона на банско? Е дори в Нагано, в момента съоръженията работят. А в Ла Грав,вали сняг. Картите в Шамони и Нагано, са малко по скъпи от нези в банско,а в някои други курорти са дори по евтини. Това ли е достъпа,надути карти?
    Защо Витоша не работи?
    Защо Академик на банско не работи?
    Защо искат писти в ниският горски пояс?
    Всички знаем, че не е въпроса за една кабина на банско.а за превишаване на концесията с 40% и за искания за още.
    А парите откъде са?
    Еврофондове съфинансирани от държавата.
  • 5 ЗОР

    3 5 Отговор
    Поредният платен драскач защитава съсипването на природата!
  • 6 ГосТ

    3 7 Отговор
    И още нещо, статията ти е (към автора) пълна смешка. Толкова е плоска и нелепа. Да беше се потрудил малко повече за парите, които си взел. Не си струва дори да се коментира, но все пак още един въпрос-аз ли да събирам пари и да се грижа за горските ?
    Държавните средства и тези от ЕС трябва да отиват за материални облаги на тея които са се докопали до баницата така ли ?
    Тези протести против обезобразяването на българската природа и стил ш облагодетелстване на шайка мошеници са едно от малкото достойни неща останали в тази страна. И да,не е нужно да си скиор , сноубордист ири планинар (въпреки че аз съм такъв-със сигурност по добър от теб),за да защитаваш тези ценности.
  • 7 Звезди

    5 1 Отговор
    Национална черта ни е да си спъваме сами разивитието пък било то като някой плаща или не....
  • 8 Ядеитн

    0 3 Отговор
    И едните, и другите само ми надуха главата. Баири, лифтове, ски и прочее ни ям, ни пия. А съм стар че тепърва да дигам хотелче и у Банското
  • 9 Йоко

    4 3 Отговор
    Разбира се, че трябват нови лифтове, докога ще се дъвче тая тема и ще се осуетява строенето им. Докога ще си тъпчем в 20-и век?!
  • 10 Михаил

    5 2 Отговор
    Наистина би трябвало родните защитници на природата да се опитат да стигнат до развитие за страната, придружено с контрол, а не стопиране на всичко. Но това са тези, водени от любов към родината и искащи да я видят как върви напред, а не водените от злоба

    Коментиран от #11

  • 11 ГосТ

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "Михаил":

    Разберете,че нищо не е стопирано. На Витоша могат да се подменят абсолютно всички съоръжения. Това е най рационалната инфраструктура на планината. Всичко е по проект на австрийци.бае цеко не може да измисли нищо по добро от тях.той може да измисли как да открадне от еврофондове и от държавата. За Банско,изобщо не става дума за една кабина. Ако се направи без нови лифтове в алпийската част,опашките ще се пренесат горе (изсечените гори за писти и безсмислени лифтове долу функционират има няма месец),а тя ще бъде използвана за предлог за ново строителство. Лично аз,съм съгласен за нова кабина (единствено ) и пускане в експлоатация на Академик. Да там трябва да се инвестира в лавинна безопасност, а не да се добива дървен материал. Така би имало някакъв смисъл.
  • 12 Васил

    0 0 Отговор
    Това е то: "През 2018 година е нелепо да разчитаме на съоръжения, за които в света вече не съществуват резервни части; да се качваме на кабинки, изостанали с десетилетия от всичко модерно, което гарантира най-високо ниво на безопасност."
  • 13 БУДНАТА СЪВЕСТ

    0 0 Отговор
    Тия зелените защо не се явят на избори за депутати и тогава да си приемат забраните за строежи.Сега им плащат чужди организации и фондации .Дали ще имат смелостта да си декларират приходите!
  • 14 Балами

    1 0 Отговор
    Факт е, че протестите срещу развитието на Пирин са целенасочени. Твърденията на Зелените за презастояването на парка са пресилени и спекулативни. В страната ни има къде по-сериозни екологични проблемим, за които изобщо не ги е грижа. Как пък веднъж не направиха протест срещу незконното изсичане на дървета? Ама явно никой не им плаща за това!

    Коментиран от #15

  • 15 ГосТ

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Балами":

    Факт е, че няколко човека рекетират и ограбват държавата,като същевременно унищожават българската природа. Тези въпроси трябва да бъдат повдигнати на международно ниво. Също, да се търси отговорност защо инфраструктурата на Витоша не работи. Да се взима концесията и да се даде на човек, който го е грижа. Такива ще се намерят,защото Витоша е печеливша при всички случаи
  • 16 Мартин

    1 0 Отговор
    ЗАТВОР за "зелените" рекетьори, които работят открито против развитието на държавата и рекетират дребен и среден бизнес!
  • 17 Кико

    0 0 Отговор
    Дааа, полемиката е страшна. За съжаление зелените много се изложиха в последните 1-2 години с платените си акции.
  • 18 Тони

    0 0 Отговор
    Не знам какво ще зарадва зелените, ама аз бих се изкефил на още един голям лифт на Банско или Витоша.
  • 19 Жирардели

    0 0 Отговор
    В Банско има 10 лифта и 5 влека. и кой все пак е собственик - Цеко или Марк. И кой плаща да се пишат глупости - ще бетонират ли и Пирин, както постъпиха с морето? Демокрацията не е за прости хора - да не забравяме, че има РИКО!