21 Август, 2018 01:32 3 720 20

Заплаха ли е Банско за алпийските ски курорти

  • банско-
  • ски-
  • курорт-
  • алпи

Трайно в световния елит

Банско вече трайно се наложи в елита на зимните курорти в Европа, а и в света.

Признанието е както на международните браншови организации, така и на потребителските проучвания, съобщава БНР. Анализите сочат, че при топ стандартите, които Банско поддържа, цените за туристите са най-ниски в Европа.

Банско например има пълен комплект от отличията на международната Ски академия,

чието седалище в Австрия. Тези награди са най-големите в зимния туризъм, те са аналог на филмовите "Оскар"-и.

Връчват се на бляскава по холивудски церемония в австрийския емблематичен ски-курорт Кицбюел. Всяка година за тях се борят повече от 200 елитни курорта, които са от всички континенти. А от 5-те издания от учредяването на отличията досега, на Банско бяха присъдени 5 приза.

Такъв пълен комплект от високите отличия имат само 9 курорта. Сред тях са Кицбюел; Вал Торенс във френските Алпи; Гармиш-Партенкирхен в Германия; Роза Хутор в Сочи, Русия; Лаакс и Трисил, съответно в Швейцария и Норвегия, американският Диър Вали, шведският Оре.

Отличните условия за сноуборд и ски трайно наредиха Банско и сред домакините на световните първенства. Те досега са 7. 5 от тях са по ски и две последователни години - 2017 и 2018 - по сноуборд, припомня БНР.

А зимни световни първенства в Банско ще има и през следващите 3 години до 2021-а.

При решенията си и Ски академията, и Международната федерация вземат пред вид не само условията на пистите, но и какво предлага курортът. Преценява се достъпът, уличната инфраструктура, комфортът в хотелската база, услуги, обслужване, хранене.

И разбира се - възможности за отмора, като например СПА терапиите в Апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс 5 звезди, сред които има и процедури, много популярни в Холивуд.

На този фон в края на 2017-а популярният британски „Телеграф“ публикува изследване на известен туристически сайт и един от водещите английски туроператори, в което Банско се сочи за най-евтиния в Европа семеен курорт. А в свой анализ "Дейли Мирър" поставя Банско 7-о място в света като изгодна ски-дестинация. Така Банско е на път да измести и най-популярните ски-курорти.

Какво предлага ски ваканцията в Банско

Банско е традиционен домакин на световни състезания и поддържа стандарти, които да отговарят на изискванията му. Курортът обаче всъщност е насочен към масовия туризъм.

Климатичните условия, плюс 400-те машини, които могат да покриват с изкуствен сняг всички трасета, позволяват зимния сезон да е от декември до края на месец април и дори до май.

Наред с професионалните състезатели, тук могат да дойдат и начинаещи, и средно напреднали. За неопитните, които искат да се научат да карат ски или да се спускат със сноуборд, са пригодени близо една трета от 75-километровите трасета на ски комплекса. Осигурява им се всичко - от пълната екипировка под наем, до ски и сноуборд училища. Дори има и "детска градина" с обучение за най-малките.

Уроците може да са в определени часове през деня по желание на туристите, може да са полудневни или през целия ден, за седмица или две. Самото обучение може да е индивидуално и на групи, като групите може да са от двама до 6-8 човека. Обучението обхваща всичко от "А" до "Я" - за екипировката, положението на тялото, баланс, плъзгане, спиране, контрол на скоростта, завои.

Напредналите могат да се спускат по 45 на сто от пистите с преплитане на трасета. 25 на сто от маршрутите са трудни, състезателни. Комплексът разполага с мрежа от модерни лифтове и влекове. Кабинковият лифт е 8 местен и по дължина е втори в България - 6233 м. Пътуването сред чудесните гледки е 25 минути от Банско до Бъндеришката поляна. От седалковите лифтове два са с по 6 места, а 6 са с по 4.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селяк

    17 1 Отговор
    Не тъ разбрах Венци, кво речи ?

    Коментиран от #2

  • 2 ГосТ

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Селяк":

    "условията позволяват зимния сезон да е от декември до края на месец май и дори до април" 😂
    А тея класации...що не си ги....Банско никога не може да бъде Val tho. Що не си го оставим в някакви норми ?
  • 3 хахахах

    18 3 Отговор
    Чак не ми се коментира подобна статия хаха г-н Михайлов вие случайно минавали ли сте до някой алпийски ски курорт .
  • 4 Ryty

    11 5 Отговор
    Хахаха Банско и световен елит, с един лифт дето чакаш 3 дена за него в разгара на сезона, виж Боровец е друго

    Коментиран от #6

  • 5 .Д.Кънев

    9 10 Отговор
    Да Банско е заплаха за всички елитни курорти и за това му пречат да се развива,а български предатели явно на които им плащат пречат.
  • 6 .Д.Кънев

    5 8 Отговор

    До коментар #4 от "Ryty":

    Заради такива като теб на Банско му пречат да се развива.Явно и на теб ти плащат

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Ryty

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от ".Д.Кънев":

    Селски вземи мрадни от жандко и ела да прогледнеш какво е инфраструктура дъздадена за ски да видиш кви влекове има на Боровец като почнеш от двуместни че свършиш със шестместни лифтове, закрити, открити, условия за нощно каране писти от зелени до черни. Май умишлено искате да съсипите един разработен курорт направен с много мисъл и да създадете едно бунище в банско и да му викате световеб ски фактор. Нали ходих в новата ви част по калните улици без асфалт до уж 5звездните хотели. Не ми дрънкай глупости цялата работа е герб и близките до тях да си изперат парите при вас не с цел да създадат нещо добро а да изкарат пари
  • 8 Ха Ха Ха

    9 0 Отговор
    Смешна статия написана от човек който никога не се е качвал на ски
  • 9 sadisty

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от ".Д.Кънев":

    И що са получи крадеца вика дръжте крадеца, май лъсна кой е платен хаха
  • 10 goni

    2 2 Отговор
    Не знам защо, но Банско се харесва! Като не можете да помогнете не пречете! Оставете ги хората да се развиват и да печелят! Ако, не е курорта там ще стане по-зле от от Северозапада!!!
  • 11 бял

    4 1 Отговор
    Селото в Булгаристан, с гръмко име ски курорт, не може да заплашва дори поляна в Алпите,където пасат крави
  • 12 Георги

    3 0 Отговор
    Моля,който не е ходил на ски в Алпите да не се изказва! И най-малка представа си нямате за качеството на услугите там.
  • 13 Попов

    1 1 Отговор
    Не знам дали е заплаха, но със сигурност не отстъпва. Което само може да ни радва, щото се вижда, че и в България може да се случват положителни неща, а не само ужаси. Хубаво е да виждаш, когато в някаква област се върви нагоре.
  • 14 ХАРЛИК

    1 0 Отговор
    Този В.михайлов колко парички лапна да пише простотии!!???? Каква заплаха и за кого??? Банско-- маршрутки и с ключ на тооалетна на автогара!!!
    Банско---ПЛОЗРАЧНОСТ В ИКОНОМИЧЕСКА СВЕРА--' СМЯХ
    БАНСКО---ЗАААПЛАААХААА ЗОЕВРОПЕЙСКИТЕ КУРОРТИ-- ПРЕДСТАВИ СИ!!
  • 15 ВРАГ

    1 0 Отговор
    ООООХ ТОЗИ ПИШЕЩИЯ ДА СЕ ГРЪМНЕ!! БАНСКО--- ЗАПЛАХА ЛИ КАЗАХТЕ???? 15 АПРИЛ???? АМИ ТО ГОЛЯМ МАЙТАП БЕ!!! СЕЛО БАНСКО --С ТАШИТЕНИ ХОТЕЛИ. ПРЕЕЕКРАААСНИ ПИСТИ, РЕСТОРАНТИ ЗА ЧУДО И ПРИКАЗ!!! ЧИСТОТАААА. !!! ДА ГОСРОДА!!! ЗА КЛОШАРИТЕ НА Е С И СОЦА Е ФАНТАЗИЯ!! С 20 Е ЗА 10 ДНИ ПРИКТИГАТ МИЛИТЕ!! СКЪСВАТ СЕ ДА КЛАДАТ ОЛ ИНУЗИВА И ДЕ ЩО МОЖЕ.!!! ПЪЛНА СКРЪБ, ОТКЪДЕТО И ДА ПОТЛЕДНЕШ!!!! АКО ДА ВИДИШ!! ВАНСКО ЗАПЛАХА!!!!! СМЕШЕН ПЛАЧ!!!!!
  • 16 Краси

    2 0 Отговор
    Не знам на кои курорти е конкуренция Банско, но е факт , че у нас е номер 1 и неусетно се сдобихме с хитово и предпочитано от чужденците място
  • 17 Сребрина

    0 0 Отговор
    Мрънкачи винаги ще има, но е хубаво да ценим и хубавите неща, които се случват в България. Банско се развива и разхубавява през годините именно благодарение на зимните спортове. Да, на никого не е приятно да чака по 3 часа за лифт, но за това са виновни корумпираните Зелени и силните им лобита.
  • 18 Ники

    1 0 Отговор
    Обслужването куцааа,както на морето така и по зимните курорти!Няма база за сравнение м/у Китцбюл и Банско,"разликата"е само едни 1500км
  • 19 Bubbles

    0 0 Отговор
    Превод - Очаквайте дразтично поскъпване на всички услуги и стоки в Банско...
  • 20 Зелен

    0 0 Отговор
    Без лифт , Банско е едно треторазредно село. Браво на зелените, добра работа вършат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове