Last news in Fakti

28 Април, 2018 11:00 1 758 9

В германските затвори: все повече опасни ислямисти

  • германия-
  • ислямска държава-
  • ислямисти-
  • затвор

Мнозина се радикализират зад решетките

В германските затвори: все повече опасни ислямисти - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германските затвори се пръскат по шевовете. На много места те са запълнени до последното място, а броят на ислямистите и на други опасни лица, които очакват или вече излежават присъда, постоянно расте.

В края на съдебния процес Мурат К. хвърля в залата листове, на които са разпечатани текстове от германската конституция. Очевидно го прави, за да покаже, че не зачита германското право. „За мен значение има единствено Коранът, а който обижда пророка Мохамед, заслужава смъртно наказание", казва подсъдимият.

През май 2012 Мурат К., син на живеещи в Хесен турски мигранти, напада и ранява тежко двама полицаи, които охраняват демонстрация на дясноекстремисткото движение „Pro NRW". „Вие сте прототип на фанатика и сте крайно опасен човек", казва съдията по негов адрес в края на процеса.

"Вълна от екстремисти в германските затвори"

Мурат К. е един от общо 150 опасни ислямисти, които в момента се намират в германските затвори - някои от тях са още в предварителен арест, други вече излежават ефективна присъда. В същото време в момента текат още стотици следствия срещу предполагаеми ислямисти, съобщава правосъдната министърка на провинция Хесен Ева Кюне-Хьорман. Пред вестник „Ди Велт" министърката твърди, че през следващите няколко години очаква „вълна от екстремисти в германските затвори".

А те и бездруго са пренаселени. В редица германски провинции, сред които Баден-Вюртемберг, Бавария, Райнланд-Пфалц, Берлин, Бремен и Хамбург, през миналата година затворите са били запълнени почти до последното място, сочат данни, предоставени от провинциалните министерства на правосъдието.

В коалиционния договор на германското правителство понятието „сигурност" е споменато в различни вариации точно 171 пъти. Един от аспектите на темата за сигурността е тъкмо ситуацията в затворите, която съвсем очевидно не изглежда никак добре. Насилието срещу персонала в затворите расте, агресията сред задържаните ислямисти - също. Само през миналата година Федералната прокуратура в Карлсруе е завела близо 1000 следствия срещу лица, заподозрени в терористична дейност. Става дума както за хора, които проповядват насилие и омраза, така и за атентатори или джихадисти, завърнали се от Сирия.

Мнозина се радикализират зад решетките

През миналата година в Берлин се разчу случаят с ливанеца Мохамед А. Затворникът, който излежавал в берлинския затвор „Тегел" тригодишна присъда за тежък обир, явно се е радикализирал именно зад решетките, поради което тамошната полиция го категоризира като „особено опасен". Мохамед твърдял, че след като бъде пуснат на свобода, смята да извърши терористичен удар. Още от затворническата килия екстремистът разпространявал ислямистка пропаганда в социалните мрежи - с помощта на нелегално внесен смартфон.

Случаи като този има предостатъчно. А институциите са до голяма степен безпомощни да се противопоставят на растящата опасност, произтичаща от ислямисти, техни симпатизанти и помощници.

„Колкото повече опасни ислямисти влизат в затворите, толкова по-голям става и рискът за персонала", предупреждава Рене Мюлер, председател на Федералния съюз на служителите в затворите. По неговите думи, германските затвори са пренаселени с опасни хора, поради което има спешна необходимост от допълнителни обучения за персонала. Само в провинция Хесен броят на опасните ислямисти в затворите се е утроил от 2013 насам.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 iQ-5

    9 1 Отговор
    Един съвет за дойч да ги ранат повече със свинско и ще влезнат в правия път!
  • 2 Гого

    7 2 Отговор
    Нали сами им отправиха покана няма кой да се сърдят.
  • 3 юрист

    7 3 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: „За мен значение има единствено Коранът, а който обижда пророка Мохамед, заслужава смъртно наказание", казва подсъдимият....“ Има да чакат от мюсюлманин- мигрант изградено секуларно правосъзнание....Няма да го дочакате и след милион години! Обаче- източноевропейците, особено ако не са от циганския джинс- сме тотално отхвърлени от германците и на нас се гледа като на хора трета ръка. Колкото и някои да мразят България, за нас- българите- тя е добра държава за живеене, защото е нашата си държава, в която ние сме местното й мнозинство.

    Коментиран от #6

  • 4 гост

    5 1 Отговор
    Смешна статия...затвори се пръскат по "шевовете" със 150 "ислямисти".Подвеждащо заглавие!
  • 5 Културния

    4 0 Отговор
    Преди време четох статия на DW как българите са расисти и ще изчезнат като нация, а геманците са посрещнали с отворени ръце "бежанците"!?!? и как са щели да се обогатяват от тяхната култура. Все по често ще се обогатяват за корана и какво се случва на тези които го обиждат.
  • 6 отговор

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "юрист":

    Когато германците от източната част на страната идваха у нас на море, ние нагло ги лъжехме. Бил съм свидетел как за нещо, което струваше 4 стотинки, вземат лев и не връщат ресто. Хората свиват рамене и отминават. В една бакалия в Созопол избухна скандал, защото излъгаха германец за шише ракия. Човекът повтаряше, Бай Ганю, целият червен от гняв, явно му беше писнало. Германците ни наричаха лукави. Това, което ме порази, беше как на никого не му правеше впечатление, бяхме безразлични към измамите. Това достойно ли е, как мислите? Това впечатление се помни и до днес. Колкото до "нашата си държава", аз лично така и не мога да свикна с лъжите, с ниската култура, с мръсотията, с отвратителното отношение към животните, напълно разбирам чужденците, които, дошли у нас, остават крайно разочаровани. Но са дипломатични, никога няма а ни го кажат в очите!
  • 7 Иванов

    6 1 Отговор
    Аз се радвам, че ислямистите ще облагородят Германия с културата си. Страдам, че американците не ги приемат в щатите и ще си останат прости, като нас. А трабва да ги приемат. И те и руснаците трябва да ги приемат, защото вече е ясно, че в Сирия войната довела до милиони бежанци е между САЩ и Русия. А Германия е вече шериатска джамахирия, само, че още не го осъзнават германците.
  • 8 Владо Вр

    3 1 Отговор
    Да пускат камерите и крематориумите. По този начин, въпросът ще се реши бързо и качествено. Ако имат куража де.
  • 9 аз съм за Акшенер

    2 0 Отговор
    Пазете една килия за нашата чалма, след 24/6 избяга в Германия...