Last news in Fakti

8 Май, 2018 10:00 1 900 19

"Султан Ердоган" - между Ататюрк и Абдул Хамид Втори

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • кемал ататюрк-
  • абдул хамид втори
"Султан Ердоган" - между Ататюрк и Абдул Хамид Втори - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентските избори в Турция, които ще се проведат на 24 юни 2018, ще увенчаят дългия път на Реджеп Тайип Ердоган към върха. Защото заедно с тях в сила влиза новата конституция на страната, която ще предостави огромни правомощия на бъдещия президент. Многобройни критици наричат Ердоган "султан" - заради неговата политика, която те определят като неоосманска. Същевременно те виждат в него пълен антипод на основателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк.

Между Ататюрк и Абдул Хамид Втори

Плановете на Ердоган гласят: той да бъде държавен глава и през 2023 година, когато Република Турция ще чества 100-годишнината от основаването си. Не, той не цели нейното ликвидиране, нито пък се стреми да възстанови Османската империя, както се твърди често. Истината е по-скоро друга: Ердоган се смята за продължител както на делото на Абдул Хамид Втори, последния най-значим османски султан, така и на делото на Кемал Ататюрк, основателя на Турската република. "Той се възприема като смесица между ислямската теза на султана и републиканската антитеза на Ататюрк", казва турският интелектуалец от арменски произход Етян Мачупян, който през 2015 година е бил съветник на тогавашния турски премиер Ахмет Давутоглу.

Според бившия премиерски съветник, Ердоган вече не поставя под въпрос Републиката като форма на управление. Днес той подготвя годишнините от основаването на Турската република точно толкова празнично и тържествено, колкото и неговите кемалистки предшественици. Неговият аргумент гласи: със своя поход към независимост, Ататюрк е спасил исляма от неговите немюсюлмански врагове. Затова мюсюлманите трябва да почитат и славят Републиката.

В своите речи Ердоган междувременно дори намира добри думи за основаната от Ататюрк Републиканска народна партия (РНП), която след идването на власт на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) през 2002 е основна опозиционна сила в турския парламент. Ако Ердоган критикува тази партия за нещо, то заради това, че междувременно се била превърнала в бледо подобие на онова, което е представлявала по времето на Ататюрк.

Привързаността на Ердоган към републиканската идея намира израз и в неформалната коалиция между неговата ПСР и Партията на националното действие (ПНД), на която той ще разчита и на предстоящите на 24 юни президентски избори. И двете формации - РНП и ПНД - са антилиберални партии и са скептично настроени спрямо Запада. И те - подобно на Ердогановата ПСР - се упражняват в антиимпериалистическа риторика. Обща и за трите е травмата от Севърския мирен договор, сключен през 1920 година между Османската империя и страните-победителки от Първата световна война. Той е ревизиран три години по-късно с Лозанския мирен договор, направил възможно съществуването на турската държава в сегашните ѝ граници.

Още по-назад в историята

Позовавайки се на Абдул Хамид Втори, Ердоган ни връща още по-назад в историята - в 19-и век. През своето управление от 1876 до 1909 година този султан също се е борил срещу отслабването на Османската империя. Но, за разлика от турския националист Ататюрк, Абдул Хамид е залагал изцяло на панислямската идеология.

Ердоган може и да не е ислямизирал институциите на турската държава. Само че в неговата страна е в ход ислямизиране на обществото. В своите речи турският президент обича да говори за исляма и за нуждата от "ново поколение вярващи". В тази връзка той постоянно разширява полето за действие на ислямските организации и обединения.

Ердоган успя да постигне нещо забележително - да сложи знак за равенство между турския патриотизъм и подкрепата за него самия. И за да поддържа тези патриотични настроения, той се нуждае от големи теми - като противопоставянето срещу САЩ и Запада и войната в съседна Сирия. Защото равносметката от управлението на неговата Партия на справедливостта и развитието не е особено добра.

Райнер Херман, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан Умит Курасан

    25 6 Отговор
    А дано загуби изборите този .........Убавец.

    Коментиран от #3

  • 2 ПЕЕВ

    28 8 Отговор
    СВЕТСКА ТУРЦИЯ ИЗЧЕЗВА.
  • 3 Да да

    19 9 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан Умит Курасан":

    Дано ги спечели! Имаме сметка от загниваща турция и нов Кюрдистан! Никой няма да се справи с тези задачи по-добре от него!
  • 4 Хасан

    8 25 Отговор
    Какво му е лошото ???..В Европа има християнски ценности ,а в Турция мюсюлмански..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Салам Алеко

    24 5 Отговор
    Ей тез простотии слушат мюмюните, и почват да думкат чутуртъ по 5 пъти на ден! От думкане изкривиха, подове, плочки, тоалетни чинии, и всичко в което може да си думкаш чутуртъ! Даже някой вече я ползват само за балансьор за да пазят равновесие(отгоре ми ромчето имам пред вид)! Иначе сънуват, сараи Близък изток и Див Запад! Каубойска работа! Да живее сивия помияр!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 стоян георгиев

    25 4 Отговор
    ердоган е типичния диктатор.прави пролеми на страната си с цел да остане незаменим в решаването им.лошото е че има сериозни психологични отклонения като всеки диктатор и те се засилват.ако следите речите му ще видите че вече е загубил тотално връзка с деиствителността.ако не бъде спрян от турския народ турция я чакат много тежки дни.хитлер преди 90 години ги плещеше същите и накрая остави германия обърната наобратно.тоя ще повтори сценария ,щото акъла му деградира подобно на хитлер!

    Коментиран от #9

  • 9 Хасан

    4 22 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Ти пък като ли слушаш речите му в оригинал...някой си превежда като взима нещо негативно от цялата му реч...иска да бъде фактор в региона и в света ..какво лошо??..видяхме какво донесе англосаксонското господство..само кризи,насилие,войни и смърт...

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 КЛОШАРИЯ

    3 19 Отговор
    Ние сме най добре в КЛОШАРИЯ, никой не ни бръсне за силива.
    Нищо не зависи от нас, нищо ново няма да се случи, никаква надежда за развитие . Ония си имат лидер ще се оправят , а ние ко праим ???
  • 17 Зловреден

    2 2 Отговор
    Ердоган е пич
  • 18 ОТОМАН

    1 2 Отговор
    ЕВАЛА. ЕРДО ТИ СИ. ДЖЕНТЪЛМЕН , УСПЕХ ТИ ЖЕЛАЯТ ВСИЧКИТЕ

    Коментиран от #19

  • 19 Султан Тъпанар

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "ОТОМАН":

    сицки сицки