Last news in Fakti

18 Май, 2018 16:00 1 896 15

Църковно безгръбначие

  • църква-
  • свещеници-
  • македония-
  • църква

В България еуфорията беше голяма, но кратка

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През ноември миналата година Македонската църква поиска Българската православна църква да стане нейна Църква-майка. Това беше безпрецедентен ход на добра воля от страна на Скопие, който затвърди усиленото сближаване между двете страни, началото на което постави подписването на Договора за добросъседство.

В България еуфорията беше голяма, но кратка. Светият Синод не намери у себе си достатъчно смелост да предизвика каноните и волята на Вселенската и Руската патриаршия - двете най-влиятелни сили в родната църковна политика, и отказа да протегне ръка на македонските си братя и да признае МПЦ. Вместо това след дълго умуване БПЦ излезе със становище, че обещава да поеме "ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на Македонската православна църква".

От тогава минаха 6 месеца. И родната църква не направи нито едно усилие да придвижи въпроса напред. Нещо повече - Синодът като че ли действа за умишлен саботаж на напредъка, който бе постигнат, само и само да е в съзвучие не с българските, а с определени чужди интереси.

БПЦ имаше чудесна възможност да предприеме великото обещано "ходатайстване" през март, когато на скандална визита у нас дойде руският патриарх Кирил. Като послушни църковни мишки обаче родните духовници изобщо не повдигнаха темата за Македонската църква. Това бе потвърдено от Николай Георгиев, говорител на Синода, който заяви още, че досега църквата ни не е предприела абсолютно никакви действия по въпроса.

Родните архиереи пропуснаха и предходната възможност за "ходатайстване" - не пред кого да е, а пред Вселенския патриарх Вартоломей при визитата в Истанбул през януари тази година.

И въпреки че е повече от явно, че БПЦ излъга своите братя в Македония, че ще им помогне, Македонската църква реши смирено да подаде ръката си още веднъж.

Преди дни архиепископ Стефан, духовен водач на Македонската православна църква-Охридска архиепископия, съобщи, че за честванията по случай 1000-годишнината на Охридската архиепископия са поканени ръководителите на Българската православна църква и той се надява двете църкви да празнуват заедно.

Тъй като Охридската архиепископия е средновековната българска автокефална архиепископия, няма по-логичен присъстващ на честванията от Българската църква. Жест на добра воля щеше да бъде да поемем повторно протегнатата ръка и да уважим Македонската църква, затвърждавайки братската връзка между двете църкви и двата народа.

Но уви. В понеделник (14 май) на свое събрание Синодът реши да не изпраща представители на честванията. Това разбуни църковните среди и логично доведе до протести.

Въпросът защо Българската православна църква се държи като безгръбначно мекотело, което предава най-близките си, за да не разгневи своите чужди господари, тегне над Синода вече половин година.

И Вселенската, и Руската патриаршия ясно са заявили своите позиции по въпроса - Македонската църква е неканонична и Българската няма право да се обявява за нейна Църква-майка.

Според Вартоломей само Вселенската патриаршия може да бъде църква-майка на балканските църкви, а Българската църква не може да помага на други църкви да определят своя статут, защото такова решение трябва да мине през Вселенската патриаршия.

Против решаването на казуса в полза на България е и Московската патриаршия, което за родната църква като че ли е по-важната позиция. Волоколамският митрополит Иларион - председател на Отдела за външноцърковни връзки на Московската Патриаршия и викарий на патриарх Кирил, заяви, че Македонската православна църква трябва да реши проблема си с диалог със сръбската, а Българската православна църква трябва да изрази позиция, солидарна с тази на Белград.

И децата са наясно, че Сръбската църква е твърдо против да губи позиции и влияние на опекун на МПЦ и никога няма да одобри преминаване на Македонската църква под крилото на Българската.

Въпросът е, че е кристално ясно защо враждебно настроените страни в конфликта имат такава позиция. Не е ясно защо Българската църква предава интересите на собствения си народ в услуга на чужди геополитически стратегии и игри.

Този Синод е доказал, че е безгръбначен, безхарактерен и безполезен. Той се занимава с гей паради и йога, но не и с важни битки за влияние и историческа справедливост. Родните духовници се интересуват предимно как да обогатят автопарка си с още някой скъп джип и как да не ги хванат да карат пияни и без книжка, но не и как да провеждат независима, смела и достойна църковна политика.

Заради лакейското поведение на Българската църква рискуваме да пропуснем исторически шанс за сближаване с Македония. Някога църквата, с решителните си и упорити борби, ни е измъквала от блатото на националното унижение и отчаяние. Днес обаче нейното бегло и жалко подобие ни тика обратно към същото това блато.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Омир

    8 3 Отговор
    И тук ли сноват удбаджийски сърбомане? Не вярвйте на македонистите, дори когато ви носят дарове.
  • 2 юрист

    10 3 Отговор
    Уфффф, каноничното право като свободноизбираем предмет в следването ми, си беше едно неизбродимо блато за всеки атеист като мен....В БПЦ като църковна институция нещата са много тегави- дори по-тегави от нещата във ВКС и ВАС. Всеки бг. гражданин би желал БПЦ да провежда такава църковна политика- като бг. църковна институция- която да съответства в максимална степен на историческите факти от историята на България, да защитава църковните интереси на БПЦ и на българската държава и да ги надгражда в наше време. Едва ли това ще се случи, но все пак- това са надеждите на българите....
  • 3 Жорката

    10 8 Отговор
    Ченгета с раса.
  • 4 Рубладжийче

    11 11 Отговор
    От св. Синод са баш русофилски "православни скотове", както е казал поета. Не може някакви църковни мишоци и хомосексуалисти да излагат България по този начин. Само и само за да легнат на руската кочина.

    Коментиран от #10

  • 5 Православен за съжаление

    10 11 Отговор
    Нови върхове в националното предателство. Белене е детска корупционна игра в сравнение с духовно-културно-историческото предателство на Решетниковия синод, кой знае защо присвоил си званието Св.Синод на Българската Православна Църква.

    Срам. Голям национален срам. Явно в Ада има доста свободни места за извратените български архиереи.
  • 6 среднощен

    9 2 Отговор
    Правилната дума е СУВЕРЕНИТЕТ! Колкото го има държавата, толкова го има и църквата! Най-добре би било изобщо да не се захващат с този въпрос! Нито македонците искат да бъдат "дъщеря Църква", нито пък БПЦ е на висотата да бъде "Църква майка"! Става дума отново за политически натиск в посока НАТО и ЕС! Темата, обаче, не е приключила! Трусовете предстоят!
  • 7 О'Пепи

    5 3 Отговор
    Откога станахме "майка", като сме дъщеря, според устава на БПЦ? Май и двете не са верни?! Това трябва да се реши, но от хора, познаващи не само нашата история...
    Стига с тази политика!
    Чукча трябва и да чете, не само да пише, но да понаучи и някой европейски език, а не само руски!
  • 8 Вертикал

    6 2 Отговор
    Чукча стар, няма за кога! А младо чукча не в България! В САЩ, младо чукча учи, че няма България! Защо младо чукча да учи два езика?
  • 9 Учуден

    5 1 Отговор
    Всичко е учудващо, защото не си познаваме нашата история. Да сте чували за Първа Юстиниана? Нещо за 6- ти век? За покръстени трако- илирийци много преди Аспарух? Има даже и Гугъл! Доста е сложно!
  • 10 Гост

    6 6 Отговор

    До коментар #4 от "Рубладжийче":

    Рано се възбуждаш ,до парада ви има време !
  • 11 Рубладжийче

    3 2 Отговор
    Цялата съм мокра , имам и вазелин .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Пълна смяна на синода

    7 1 Отговор
    Преди две години БПЦ не отиде на събор, който се за първи път след 600г, сега не уважава събитие, което се е случило преди 1000г.
    Умът ми не ми побира тъпоумието на нашите изперкали попове !
    Да изпускаш такива исторически събития ?

    Коментиран от #14

  • 14 абв

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Пълна смяна на синода":

    След като признаваш, че ума ти не ги побира тези въпроси не се занимавай с тях, те очевидно не са за теб! Има архиереи да се занимават с тях и техния ум побира повече, дори и да не ти се вярва!
  • 15 милиционери в раса

    3 1 Отговор
    са нашите "старци" от Синода, фарисеи и продажници на служба при гундяев. С всичките си действия и бездействия като че искат да кажат и покажат, че са на сАвеЦка служба, истински позор. То затуй и църквите са празни!