5 Юни, 2018 13:00 2 779 16

"Дер Щандарт": Русия никога не е изпускала България

  • кремъл-
  • русия-
  • българия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Големият брат от другия бряг на Черно море никога не е изпускал България от сферата си на влияние, пише австрийският "Дер Щандарт" и изброява белезите на една зависимост, която продължава вече десетилетия.

"Те си имат собствено товарно пристанище, хиляди паметници и дори държавен глава, който цял живот е летял руски изтребители. Инвестират тук толкова много, колкото в никоя друга източноевропейска страна (с изключение на Беларус), държат в джоба си поне четири от петте фракции в Народното събрание, а повечето възрастни хора в тази страна направо си припадат по тях. Да, руснаците са стъпили здраво в България. Поне 400 хиляди от тях притежават имоти по българското Черноморие, в планинските курорти или в столицата София. България е портата на Русия към ЕС" - така започва статия на австрийския "Дер Щандарт", озаглавена "Българската привързаност към големия брат Русия".

Българите и Големият брат

Авторът Маркус Бернат пише, че макар от 2004 България да членува в НАТО, а от 2007 да е част и от ЕС, Големият брат от другия бряг на Черно море никога не е изпускал страната от сферата си на влияние."Всяка информация, която се обсъжда в София, няма как до три часа да не бъде на бюрото на Владимир Путин", е цитиран да казва бившият правосъден министър и лидер на партия "Да, България" Христо Иванов. По неговите думи, политическата сцена в България се дели не на ляво и дясно, а на проевропейски и проруски лагери.

Енергийният сектор е най-важното стратегическо и икономическо поле за действие на руснаците в България. "Газпром" покрива нуждите на страната от природен газ, а "Лукойл" доставя нефт през собственото си пристанище в Бургас. И след като го преработи в гориво, го продава в собствената си верига от бензиностанции в цялата страна. "Росатом" пък планира изграждането на следващата атомна електроцентрала в България. Този проект ту напредва (когато социалистите от БСП дойдат на власт), ту буксува (когато управлява дясноцентристката партия на Бойко Борисов), пише авторът на статията.

Самият Борисов маневрира доста предпазливо между Брюксел и Москва. Твърди се, че повечето български политици имат бизнес интереси с Русия, но симпатиите за Путин сред широки слоеве от българското население са политически капитал, който се опитват да осребрят както социалистите, така и националистите, коментира австрийският журналист и продължава:

"Докато несгодите обикновено се приписват на Запада и на прехода към дивия капитализъм, в колективното съзнание на българите Русия си остава Големият брат, помогнал им да се освободят от турско владичество и да положат основите на бъдещата си независимост. После, в годините на социализма, България живееше в икономическа симбиоза със Съветския съюз, а днес българите виждат в Путин лидера, който не се церемони с Брюксел и Вашингтон.

Ново сближаване

В България Москва може да разчита на социалистите от БСП, на партията на бизнесмените ДПС и на нейния олигарх Делян Пеевски, на дясноекстремистката партия "Атака" и на популистката формация на бизнесмена Веселин Марешки, който иска да организира референдум за излизането на България от НАТО.

А фактът, че премиерът Бойко Борисов не подкрепи новите западни санкции срещу Русия заради отравянето на Сергей Скрипал, със сигурност истински е зарадвал Кремъл. С други думи: двустранните отношения отново набират скорост, а разногласията от 2014 около замразяването на проекта "Южен поток" очевидно са забравени", пише в заключение австрийският журналист Маркус Бернат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иванов

    26 7 Отговор
    Евридика извикал хер Архимехмед, от флейтата излязъл Орфей и попитал- Къде е?
    Западът направи историческо откритие! А сега остава и да се усетят, че 98% от евросубсидийте им отидоха в проруската ни олигархия, а до хората от плебса не достигна нищо, нула, зеро!!!
  • 3 А стига бе

    40 8 Отговор
    Я как са се разтревожили за нашата енергийна зависимост от Русия и нейните инвестиции тук..Ама голямо лицемерие пада-а нещо за С.Поток 1 и 2.. Или за атомното руско гориво за Франция...Или за обирите от американските Марици.. ..Значи щом е за Германия или Франция няма проблем-неможе да има руска енергийна зависимост..нито когато руснаците купуват пристанища и имоти на Лазурният Бряг..--ама щом става въпрос за България--олелееее..руснаците ще ви изядът. Айде стига с това лицемерие...
  • 4 Дългият

    26 6 Отговор
    Вместо да ръсят акъл,да вземат да ни обезпечат с газ и няма да сме зависими толкова.Всеки дава съвети но малко са тези които помагат истински...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 милев

    34 6 Отговор
    В България никой не обича партиите! И колкото повече ЕС и Америка проявяват двоен стандарт и ни имат за втора категория хора, толкова повече българи ще се обръщат към Русия! Защо повече от 10 след приемането ни в ЕС, САЩ все още имат визов режим за нас, а ЕС не налага такъв за тях? Нали такива са правилата? Защо ЕС ни забраняваше 7 години след приемането ни да работим там легално, а сега приемат милиони африканци без всякакви документи?
  • 7 Нострадамус

    11 19 Отговор
    Никога не сме били освободени от Руското робство ! Скоро, ще се случи и България ще тръгне в положителна посока !
  • 8 Гост

    15 23 Отговор
    За съжаление това си е реалната действителност, българина не иска да живее в нормален свят със закони и без корупция, затова и си харесват русия нали те са създателите на този корумпиран комунистически строй. Не сме народ а мърша.

    Коментиран от #15

  • 9 Българофил

    6 7 Отговор
    Това е реалността. България е духът, а Русия- тялото. Но това е за поколението, родено преди 1970г. Младите не разбират руски език. И това е големият проблем- хем да ползваме придобивките на западния модел, хем да пеем маршови песни. Лошото е, че русофилите в България не са чели големите руски умове-Бердяев, Леонтиев, Ахматова, Манделщам, Мережковски, Гипиус,Шестов, Бродски и т.н. За Чайковски само са чували, че е създал" Лебедово езеро", а за поручик Голицин мислят, че е герой от Отечествената война...
  • 10 гост

    6 10 Отговор
    България колкото по вече се отдалечава от русия толкова по бързо ще оправи.
  • 11 ДДК

    11 3 Отговор
    Все ще си бъдем ДДК (Девета Дупка на Кавала)...
  • 12 Голям прос

    11 4 Отговор
    Как ще се оправим като се отдалечим от Русия не разбрах. Тук един с жълто на устата беше го написал. И за какво да поддържаме европейските решения, някой да каже какво хубаво е видял от тях. Страдаме от санкции срещу Русия, нямаме тръбата за газ която ще замести руската. Спряха ни половината реактори и сега пречат за нови. А американците си дърпат паричките от ТЕЦ овете на юг, англичаните от златото ни което прибират. Залежите от нефт и газ в Черно море останаха добро намерение, в замяна искат да им плащаме за да опропастят Североизточна България с добив на шистов газ. Вместо да пишете глупости, кажете предимството което ни дава ЕС. Това, че ходим да им ринем боклуците и им работим на полетата. Да, плащат, ама тук сме потънали в боклуци и нашите полета, села и малки градове опустяха

    Коментиран от #13

  • 13 Ха-ха-ха

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Голям прос":

    Така ще е, докато сме двойствени- с ЕС и срещу него, с НАТО и антиНАТО. Шпагат между двете системи.Докато сме на 50%, така ще е!
  • 14 ккк

    7 8 Отговор
    Какво ни е дал европейския сьюз ли?Ами като гледам през последните 5-10 години какви къщи се построиха и какви коли се карат,почивка в Гърция е нещо нормолнао за бюджета на средностатистическия българин,магазините са пълни с луксозно стоки....и като видя обрулените панелки от които обрулени пенсионери хвърлят пари на ало измамници,мислейки си,че помагат на Август Попов и неговите партизани,виждам какво ни е дала Русия!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    От както я има Третата ни българска държава, какво хубаво са сторили Берлин, Париж и Лондон за нея ??
    До ден днешен продължават да ни имат за трета категория - и хора, и държава.
    Имало е периоди в историята, когато сме коленичили и пред Запада и пред Изтока.
    Но вече доста години сме в ЕС, а лицемелното и надменно поведение на съюзниците - каквото и да направим- си остава!!!Великите икономисти на САЩ продиктуваха на нашите баш икономисти завършили в Москва, как да разсипят тотално икономиката ни и те се "оляха" !
    Няма промишленост-лека / за тежка да не говорим/, няма селско стопанство, изхвърлиха хиляди работници на улицата и им дадоха "пътя". " Сега е свобода, сега е демокрация, вървете по белия свят да си търсите прехраната !!"
    Това , което идваше от СССР вече го няма, но Русия остава в сърцата и умовете на мнозина като"добрата", въпреки политиката си. Но друго не може и да се очаква - нали сме натовци с четири бази на янките на наша територия.
    Обикновения човек не е усетил човечност и съчувствие от ЕС.Нашите "капиталисти" / най-сериозните борци срещу фашизма и капитализма до 1989 година/ не смеят да надигнат "савака" на доходите . Омразата им към пролетариата е неуписуема !
    Какво очаква г-н Маркус ?