27 Юни, 2018 13:00 2 744 13

Защо германските турци толкова обичат Ердоган?

  • германски турци-
  • ердоган

65% от германските турци, гласували на турските избори, са избрали Ердоган. За тях постигнатите дотук икономически успехи са по-важни от всичко друго

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Не мога да се съглася с твърдението, че всички избиратели на управляващата в Турция ПСР не били демократи", казва председателят на турската общност в Германия Гьокай Софуоглу. На същото мнение са и много експерти, които следят поведението на избирателите на Ердоган в Германия. Сред тях е и Хачи-Халил Услучан от Центъра за турски изследвания към Дуисбургския университет.

"Свидетели сме на поляризация: онези от избирателите на Ердоган, които са с двойно гражданство и имат право да гласуват в Германия, като цяло подкрепят демократични партии", посочва той и допъплва, че сред тях са основно партии, които водят политика, обърната към мигрантите. Така например, според изследване на университета Дуисбург-Есен, на последните парламентарни избори в Германия през 2017 голяма част от германските турци (35%) са дали гласа си за Социалдемократическата партия. А за консерваторите от ХДС/ХСС са гласували 20% от турците в Германия, които имат право на глас.

Ердоган е "един от тях"

Талат Камран от манхаймския Институт за интеграция и междурелигиозен диалог търси причините по-скоро в произхода на ердогановите избиратели. Много от тях идват от Анадол. А при тези германски турци консервативните възгледи и религиозните корени са много силно изразени и те възприемат Ердоган като "един от тях". Хората от второ и трето поколение гастарбайтери, дошли през 1970-те години, виждат в Ердоган не само лидер, с когото могат да се идентифицират, но и гаранция за успех. Те се гордеят с него. Благодарение на него те отново имат самочувствие, казва Камран. Според ердогановите избиратели, при неговото управление Турция е преодоляла външнополитическата си зависимост от САЩ и се е превърнала в малка регионална сила, добавя експертът.

"Неоспорим факт е, че от 2002 година насам Ердоган увеличи БВП на Турция. Тя има по-висок икономически ръст от страни като България и Румъния", казва германският политолог и водещ експерт за Югоизточна Европа проф. Хайнц-Юрген Акст. По думите му, опозиционният кандидат Мухарем Индже просто не е имал достатъчно време, за да противопостави нещо смислено на тези силни икономически аргументи, говорещи в полза на Ердоган.

Заслугите на Ердоган

Сегашните икономически проблеми на страната и обезценяването на турската лира не се отразяват пряко на избирателите на Ердоган в Германия - най-вече заради това, че при кратките си пътувания до Турция те разполагат със силното евро. "Тези избиратели още не усещат по джоба си, че нещата в турската икономика не вървят вече така добре. Може би заради това Ердоган измести изборите толкова напред, за да разполага с повече властови инструменти, тъй като икономическото положение в страната може и да продължи да се влошава", казва Гьокай Софуоглу.

От почти всички разговори, проведени с експерти по темата Турция, става ясно, че за ердогановите избиратели постигнатите дотук икономическите успехи са далеч по-важни от човешките права, разправата с критичните медии и твърдите действия срещу кюрдите. Според Софуоглу обаче от всичко това не следва нищо, което би могло да бъде определено като обръщане срещу демокрацията.

В книгата си "Поколението Ердоган" журналистката Чикдем Акьол обяснява нагласата на ердогановите избиратели с това, че след четири военни преврата в Турция се установи дълга фаза на стабилност. А това се приписва като заслуга на Ердоган.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обективен

    24 12 Отговор
    Западът устрои преврати и каквили не зулуми , но турският народ си го обича и го харесва .
    Фактите показват ясно че турците не харесват джендъри и това е то.
    ВСИЧКИТЕ ТУРЦИ ПО СВЕТА ГО ОДОБРЯВАТ ЗА ЛИДЕР НА ТУРЦИТЕ.
    Дали се харесва това на другите е без значение.
    ТАКА ЧЕ ЖЕЛАЕМ МУ УСПЕШНО УПРАВЛЕНИЕ И ВЪЗРАЖДАНЕТО НА ПО СИЛНА ИКОНОМИЧЕСКА И ПРОСПЕРИРАЩА ТУРЦИЯ .
    А ние пък да си стегнем държавичката и да не сме последната дупка на кавала.
  • 2 Българина

    8 10 Отговор
    Защото каските още ги търпят и не са им метнали един бой като други народи но предстои
  • 3 ХФЪРЧИЛКОВ

    17 3 Отговор
    Кратко,точно и ясно : Защото са в ГЕРМАНИЯ !!!
  • 4 LEGIONARIVS

    18 11 Отговор
    тея майнмуни кат толкова си обичат миризливата държава защо не живеят в нея бе???

    Коментиран от #6, #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дани

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "LEGIONARIVS":

    Щот шъ ги " обидят " бре
  • 7 SR20

    4 5 Отговор
    Това единствено доказва че с тия хора винаги трябва да имаш едно на ум
  • 8 Голям прос

    6 5 Отговор
    Да си ходят в Турция, като е толкова просперираща. А те си натискат парцалите в Германия.

    Коментиран от #13

  • 9 Хасан

    5 2 Отговор
    Те трябва да са там и трябва да създадат партии и да участват активно в обществения живот и да оказват обществен натиск на властта в Германия

    Коментиран от #10

  • 10 Щурец

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    До -Хасан.точен си и те го правят.има депутати вече.неофициално са около5 мил.
  • 11 Опаааа

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "LEGIONARIVS":

    А ние не сме клекалото с многото клошари на ефропа ,не смърдим и не воним лошо, направо сме рай за хората. Ето няма корупция големи заплати и пенсий , парното, тока и горивата хич не ни притесняват и никакъв проблем с разходите ни.
    Стандартът ни е едно към едно с норвегия , англия дания швеция .
  • 12 гост

    2 0 Отговор
    Защото,са турци,където и да са!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.