Last news in Fakti

28 Юни, 2018 20:30 9 166 23

Путин или Тръмп: Победителят е ясен отсега

  • владимир путин-
  • доналд тръмп-
  • финландия-
  • хелзинки

Какво може да постигне Доналд Тръмп на срещата си с Владимир Путин? Малко

Путин или Тръмп: Победителят е ясен отсега - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За какво му е на Тръмп тази среща с Путин? Никак не е трудно да се отгатне още отсега, пише кореспондентът на DW в САЩ Миодраг Сорич. Ето аргументите му:

Какво може да постигне Доналд Тръмп на срещата си с Владимир Путин? Малко. Русия няма да се изтегли от Крим, ще продължи да подкрепя бунтовниците в Източна Украйна, както и президента Асад и иранските войски в Сирия. Тръмп така и няма да успее да промени Путиновото "Russia first".

Затова пък шефът на Кремъл може да очаква доста повече от срещата си с Тръмп. Ако двамата съвместно обсъдят ядреното разоръжаване, това би показало на целия свят двама политици, които разговарят като равен с равен. А това ще е точка в полза на Путин, независимо дали ще постигнат някакъв резултат или не.

В същото време подобна среща на върха, проведена точно в сегашния момент, би помогнала на Путин да внесе допълнителен разкол в западния лагер. Целта на Великобритания да доведе Русия до международно изолация след аферата „Скрипал“ би се оказала провалена не от кого да е, а тъкмо от "Големия брат" отвъд Атлантика. Украинците също ще се почувстват излъгани, ако не и направо предадени от САЩ.

А Киев ще е принуден да си признае, че Вашингтон винаги го е подкрепял със силни думи, но много рядко с пари. Путин може и да се съгласи на някакви отстъпки по отношение на конфликта в Украйна, но само ако в замяна на това американците прекратят съпротивата си срещу изграждането на газопровода "Северен поток-2".

Какви ще са последствията?

САЩ несъмнено ще запазят санкциите си срещу Русия и след срещата на двамата лидери. По чисто процедурни причини Американският конгрес не може да ги отмени от днес за утре. А на конгресмените в момента им липсва и нужната за това политическа воля.

Защо му е тогава на Тръмп тази среща с Путин? От една страна той иска да изпълни предизборните си обещания, сред които фигурираше и подобряването на отношенията с Русия. От друга страна Тръмп явно се нуждае от подобни политически инсценировки, с които да напомпа допълнително личното си его. Подобно себелюбие автократите винаги използват в своя полза. Севернокорейският диктатор Ким Чен Ун, например, де факто не направи никакви отстъпки пред американците, но Тръмп се постара да представи срещата си с него като исторически успех. Путин със сигурност е регистрирал това и ще действа по същия начин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българче

    90 18 Отговор
    Само един дребничък руснак - такова мамата на милиони говеда.
    Ами ако скочат всички???
  • 2 Грантаджийче

    78 15 Отговор
    Кочината не е в състояние да се опре на малкия пръст на Русия.

    Европа преживя на своя територия ДВЕ световни войни и кочината живна.

    Ама свърши вече.
    Сега е обречена да се върне там, откъдето и тръгна - на задника на Планетата Земя.
  • 3 гост

    73 12 Отговор
    Дядо Дони ще отиде да се отчете на господаря си в Кремъл. Ще целуне ръка на Бащицата.
  • 4 гост 3

    67 11 Отговор
    Направо не разбирам как така ДВ говорят като за малки момченца за хората, единя от които управлява Америка, а другия останалата част от света???
  • 5 Бат Вальо

    55 9 Отговор
    Първи умен ход на Дончо, и на другите ще им дойде акъла, ама ...
  • 6 Прай

    71 3 Отговор
    Прави ми впечатление,едностранното мислене и необективността на журналиста.Той се опитва да ни втълпи,че срещата е безсмислена и в ущърб на американските интереси.Абе аванкоолу ти американец ли си или на хранилка от тях.Какво лошо има в срещата на лидерите на двете свръх сили?Защо винаги да търсим победител и победен?То нали чрез диалог и срещи се решават всички световни проблеми или вие не искате това нали?
  • 7 някой си

    30 4 Отговор
    Забережете на снимката жестовете на бай Вова и бай Дончо.
    Бай Дончо е направил молитвена сглобка, бай Вова е заключил ръце.
  • 8 Владо Вр

    44 5 Отговор
    Всъщност, разговорът м/у Тръмп и Путин ще бъде за продължаващото взаимодействие по различните взаимоизгодни договори, подписани от САЩ и Русия. Останалите, нека гледат отстрани. Е, ще се разберат и за действията си по света - да не си пречат и настъпват по пръстите. По, който каквото спечели. Свят голям - балъци много.
  • 9 Владо Вр

    10 3 Отговор
    *пък който каквото......
  • 10 Гост

    22 7 Отговор
    След срещата НАТО ще бъдат принудени да се изтеглят от Източна Европа.

    Коментиран от #13

  • 11 onq s konq

    18 4 Отговор
    Със сигурност срещата може да се окаже доста продуктивна както за СИТУАЦИЯТА НА БАЛКАНИТЕ,така и за СФЕРИТЕ НА ВЛИЯНИЕ В СИРИЯ.Дори нещата около Македония,Косово и Сърбия са с приоритет!
  • 12 К.К.

    18 3 Отговор
    Дони от много години иска да се види с Путин и сега да изпусне ли момента заради украински и английски интереси. Пък може и един Тръмп Тауър да изникне след време в Крим.

    Коментиран от #16

  • 13 Българин

    7 23 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Умен русофил изтегляне на НАТО от Източна Европа сънува.
  • 14 Ghost1

    7 40 Отговор
    За какъв победител може да говорим при сравнение на президент на страна с демократично изградена система и президент с диктаторско-кагебистки методи на действие. Тгъмп работи за народа си с икономически способи. Къде са икономическите способи даващи възможност на п...н да подобри живота на своя народ. За каква победа ми пишат. Продажници!

    Коментиран от #15, #19

  • 15 Анонимен

    17 4 Отговор

    До коментар #14 от "Ghost1":

    Я си пий хапчетата, че айряна ти не те слуша.
  • 16 goni

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "К.К.":

    Като нищо!:)
  • 17 Сссерем

    5 24 Отговор
    Абе русорастчета колко пари ви дава Решетников за да блеете глупости в които и вие не вярвате.

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Katysan

    15 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ghost1":

    А ти като какъв заемаш тази позиция - не продажник? Та значи всеки, който целува вехтото дупе на Тръмп е патриот български, загрижен за националните ни интереси? Много си зле с дълбочината на гънките...
  • 20 Morgoth

    5 0 Отговор
    Северна Корея реално спря ядрените опити и изстрелването на ракети. Да - направи го след като си завърши програмата и след като вече не и трябваха повече опити. Но все пак беше направено символично и демонстриращо добра воля. От друга страна САЩ спряха военните учения с Южна Корея - нещо също толкова символично, така че не са се пренапънали и не са дали нещо кой знае какво. Срещата Тръмп-Ким си беше успех, а какво ще бъде продължението ще видим. С Путин Тръмп се надява на нещо подобно - символично, но с израз на добра воля за затопляне на отношенията. Задачата тук обаче е много по-трудна, а замесените интереси за много повече пари.
  • 21 Българин

    2 0 Отговор
    Докато светът трупаше пари Путин
    заложи на най важното " военно
    превъзходство" което го изведе на
    позиция да е фактор на световните
    проблеми.Тактиката му ще излезе
    печеливша.А това не се постига без
    пари както някои ни втълпяват.
  • 22 радев

    3 1 Отговор
    РУСИЯ ОТДАВНА ПОБЕДИ
  • 23 простакоФ

    0 0 Отговор
    " Путин или Тръмп: Победителят е ясен отсега " И той е, неговото име е..........