Last news in Fakti

5 Юли, 2018 21:00 3 634 5

Кога ще спасят децата от пещерата?

  • тайланд-
  • пещера-
  • футболен отбор

12 момчета и техният футболен треньор близо две седмици са заклещени в пещера в Тайланд

Кога ще спасят децата от пещерата? - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Историята на тези деца обиколи света: 12 момчета на възраст между 11 и 16 години и техният футболен треньор вече близо две седмици са заклещени в пещера в Тайланд. И вероятно ще могат да бъдат спасени чак след месеци.

"Истинско чудо е, че децата бяха намерени живи", казва германският изследовател на пещерите Андреас Кюха. Той добре познава пещерата в Северен Тайланд - изследвал я е през 2006 година. "По принцип влизането в тази пещера не представлява никакъв проблем. Вътре е дори много приятно, защото е топло, а температурата на водата е около 25 градуса. Посетителите могат да се разхождат вътре по тениски и къси панталони. Но само извън дъждовния период", казва Кюха. Изследователят знае от личен опит какво се случва в пещерата по време на дъждовния период: "Самият аз успях да проникна само на около 1 километър. Има много тесни места, където водата се събира и затова човек просто не може да продължи по-навътре. Нито пък може да се върне обратно, ако бъде приклещен от водата".

Децата са живи и здрави

Както съобщават тайландските власти, момчетата са били изненадани от проливен дъжд. 12-те деца и техният 25-годишен треньор по футбол искали да разгледат пещерата. Но изведнъж нивото на водата започнало да се покачва, поради което малките футболисти и техният придружител били принудени да навлязат още по-навътре в пещерата.

Андреас Кюха е изненадан от факта, че момчетата и треньорът им са в толкова добро състояние. "Не съм очаквал такова нещо. Да, водата в пещерата може да се пие, въпреки че е замърсена. А и в екстремни ситуации човек може да издържи до 14 дни без храна. Но психическото натоварване е неописуемо. Още повече, че става дума за деца. Дълго време те не са знаели дали изобщо ще дойде спасение", обяснява Кюха.

Децата и техният треньор бяха открити в понеделник от двама британски гмуркачи на около 3 километра от входа на пещерата. Спасителната операция ще продължи най-вероятно месеци. На първо време момчетата и техният придружител са били снабдени с медикаменти и хранителни продукти, вече им дават и уроци по гмуркане. "Ако преценим, че има 90-процентов шанс децата да се измъкнат с помощта на професионални водолази, ще се опитаме да ги изведем от пещерата още преди края на дъждовния период", заяви ръководителят на спасителната акция.

Германският изследовател на пещерите Андреас Кюха е на друго мнение. Според него тази отсечка е опасна дори за опитни водолази, а заклещените деца биха могли да преплуват с гмуркане не повече от 40 метра. Не е възможно също така децата да бъдат прикрепени към опитни водолази, тъй като на много места пещерата е изключително тясна, а и течението е много силно, добавя Андреас Кюха.

"Няма да рискуваме живот"

За да стигнат до заклещените в пещерата деца, водолазите се нуждаят от най-малко час и половина. В пещерата няма дневна светлина, а водата е мътна. Същото разстояние трябва да преодолеят и момчетата. И то при положение, че нямат никакъв опит в подводното плуване. Ако в една такава ситуация някое дете изпадне в паника, това ще застраши не само неговия живот, но и живота на спасителя му, обяснява Кюха.

На същото мнение е британецът Гари Митчъл, който участва в спасителната акция в Тайланд. "Няма да рискуваме живот, само и само да извадим момчетата веднага. Да, мисълта, че може би ще трябва да останат още месеци в пещерата, е ужасяваща. Но поне знаем, че там, където се намират в момента, децата са на сигурно място".

Дъждовният период в Тайланд ще приключи чак след около четири месеца. Тогава нивото на водата в пещерата ще се понижи от само себе си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ivan S

    19 0 Отговор
    Герои, господ да ги пази.
  • 2 Кълвач

    6 1 Отговор
    Кога ще спасят Кольо Босия, уважаеми Гъзооблизващи, това е въпроса? Май нищо не сте чували по въпроса.
    Трийте, значи четете!
  • 3 Лоренция

    4 0 Отговор
    Спасете ги

    Коментиран от #4, #5

  • 4 селфи

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Лоренция":

    Стига да поискат могат до дни. Влиза водолазен екип от поне 6 човека. Ако нямат 10 човека воьолази е тъжно, но имат хиляди и то отлични. Поддържат връзка, първият тегли капроново въже фи8-10 мм, няма да прогние и се скъса за сеьмица. Може да пуснат и второ, екипа може да е и от десетки помощници. Едно за маршрута и едно резервно. Може и без резервно. По 1 халка, за двожение по въжето, гладка, за да не го трие и къса. Екипа извежда децата и учителя на дистанция от по 5-6 метра, за да имат хем усещане за предния хем и да не се бавят и сблъскват в мътилката. Най-добре е да са 13 профи водолаза, да занесат с буферни лодки по 1 водолазен екип и за 13 заклещени. Пълни, проверени бутилки, джипиес навигация, връзка между тях и с отвън. Работа максимум за 2 дни, ако не се туткаш, а ако се организира бързо и 1 денонощие е предостатъчно. 4 месеца да отлагаш това е дълго....
  • 5 селфи

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Лоренция":

    Екип от 13 водолаза може да ги изведе максимум за 1 денонощие. А за пренасянето на водолазните екипи за децата и учителя могат да помогнат и повече водолази и други. За всеки от извежданите и помощник приьружител, който да го води и инструктира. 2 линейни връзки на радиостанциите, те са дижитал многоканални с променливи фиксиращи се честтоти и автоматично превключване на канали по избор. Могат и до 21 канала и плвече да сменят. На 1 канал връзка между водолазите, на 2 канал връзка на всеки с отвън ошеративен щаб, на трети канал, всеки водолаз с индивидуална връзка с водения от него. Пфи всеки сигнал автоматично се включва диапазона манал. Най-хамалското е опъване на въжето или въжетата и пренасянето на водолазните екипи за затворените. След като това се направи другото е лесно. Ако пренасящия екип е изразходвал бутилките си, тфябва да се върне и вземе нови. После отива и извеждат децата и даскала като за всеки отговаря и водолаз да го насочва. Дистанция 5-6 метра, за да не се сритат. Работа за 1 денонощие., максимум две, ако са изморени и почиват. Все пак това не са десетки мили, а само 3 км, от които поне 1 км ходене над вода. Работа за 1-2 денонощия, максимум 1...