Last news in Fakti

4 Юли, 2018 10:41 2 394 0

Командоси ще спасяват малките футболисти (СНИМКИ)

  • тайланд-
  • пещера-
  • футболен отбор-
  • футбол-
  • там луанг-кхун нам нанг нон

Обучават блокираните в пещера в Тайланд момчета да се гмуркат, за да ги изведат от подземния капан 

Командоси ще спасяват малките футболисти (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Спасителни екипи започнаха спешен курс по плуване и гмуркане за 12-те момчета и техния футболен треньор, които са блокирани от 11 дни в пещера в Северен Тайланд, за да ги подготвят за операция по извеждането им, предаде Reuters.

Командирът на издирвателния и спасителен екип каза, че в момента децата се учат да използват маски и да дишат под вода. За момента равнището на водата, затворила обратния път на момчетата в резултат на обилните дъждове и образувала подземно езеро, е твърде високо и се изчаква то да спадне, за да се предприеме спасителна акция.

Засега децата и треньорът им са добре, доставена са им храна и термозавивки.

Командоси ще спасяват малките футболисти (СНИМКИ)

Командоси ще спасяват малките футболисти (СНИМКИ)

Все още обаче не е ясно кога момчетата - на възраст между 11 и 16 г., и 25-годишният им треньор ще могат да бъдат изведени от наводнената пещера и как ще стане това.

Има две възможни опции. Експерти гмуркачи могат да ги изведат един по един през главния вход на пещерата, по който те са влезли. Но може да бъде пробит и отвор нагоре към повърхността, през който да бъдат изтеглени. Според губернатора на провинцията първият вариант е за предпочитане, но за целта трябва да продължи източването на водата от пещерата.

Командоси ще спасяват малките футболисти (СНИМКИ)

Междувременно случаят с откриването на момчетата и организацията на спасителната акция завладяха вниманието на медиите и широката общественост не само в Тайланд. Властите на страната вече обмислят да превърнат дългата 10 км пещера в туристическа атракция.

Пещерата с дългото название Там Луанг-Кхун Нам Нанг Нон се намира на около 1000 км северно от столицата Банкок, близо до границата с Мианма, и засега е слабо известна и неизследвана поради трудния планински терен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА